Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Herstel beleggersvertrouwen

Na twee maanden van daling is het beleggersvertrouwen weer hersteld. De ING BeleggersBarometer van augustus komt uit op 138 punten en is daarmee terug op het niveau van juni. Hierbij dient te worden aangetekend dat de huidige volatiele week buiten de onderzoeksperiode valt. Beleggers zijn meer tevreden over het sociaaleconomisch beleid van het kabinet dan een half jaar geleden. Driekwart van de beleggers onderkent het belang van een nieuwe Amerikaanse president. De beleggers die de kandidatenstrijd volgen, hopen in meerderheid op een president van de Democratische partij.

ING Beleggersbarometer augustus 2015
ING Beleggersbarometer augustus 2015

Zoals in heel 2015 het geval is, was ook de maand augustus bewegelijk. Er waren toenemende zorgen over de afnemende economische groei in China, die ondanks de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid leidden tot paniek op de beurzen op maandag 24 augustus. Ook de aanhoudend lage energieprijzen spelen een rol, maar het nieuws rond Griekenland was geruststellender dan in voorgaande maanden het geval was. ”Beleggers reageerden heftig op de economische groeivertraging in China” zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Ze zagen bijvoorbeeld de lage energieprijzen ook als bewijs van een vertragende wereldeconomie en hadden er even geen oog voor dat een lage olieprijs voor de meeste economieën en consumenten gunstig is.’

Positieve verwachtingen

Het oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille over de afgelopen 3 en 6 maanden is positiever dan in juli. Net als de verwachtingen over de economische situatie en de eigen financiële situatie. Ook de verwachte waarde van de beleggingsportefeuille is positiever dan vorige maand. De AEX zal over 3 maanden uitkomen op een stand van 489, zo voorspellen de beleggers. Daarmee zijn ze een stuk positiever dan in juli toen ze een stand van 468 verwachtten. Homan: “Naar aanleiding van afgelopen week zal deze verwachting nu weer lager liggen” De verwachting over de stand van de AEX over drie maanden beweegt over het algemeen mee met de laatste beurskoersen. Homan ziet wel mogelijkheden: “De huidige daling zien wij als een aardig koopmoment, de fundamenten zijn minder veranderd dan de koersdalingen suggereren.”

Twee derde geeft kabinet een voldoende

Ook in hun oordeel over het kabinet zijn de beleggers positiever. Het percentage dat het kabinet een 7 geeft voor het gevoerde sociaaleconomisch beleid steeg sinds februari van 19% naar 24%, en 7% geeft het rapportcijfer 8. Dat was een half jaar geleden 4%. Een voldoende van 6 of hoger wordt door 56 % gegeven. In februari was dit 50% van de beleggers.

Opkomende markten onder druk

Hoewel opkomende markten meer onder druk komen te staan en de gevestigde economische regio’s zoals de VS en Europa weer beter presteren op de beurs, zegt 66% niets te wijzigen in hun strategie met betrekking tot opkomende markten. 13% zegt zelfs meer te willen investeren in opkomende markten, waar 11% zegt dit minder te doen. Homan: “Door de relatief slechte performance van opkomende markten is het gewicht in de wereldindex gedaald tot onder de 10%. Een dergelijk percentage in een portefeuille lijkt me zeker verantwoord.”

Democratische president favoriet

Twee op de drie beleggers onderkennen het belang van een nieuwe Amerikaanse president op de ontwikkeling van financiële markten. De helft houdt zich met de verkiezingen bezig. Van deze groep heeft maar 10% voorkeur voor een Republikein, tegen 49% voor een Democraat. Doorslaggevende factor voor hun keuze voor de president is dat deze zorgt voor meer internationale stabiliteit (31%). Een Democraat wordt door 31% gezien als het beste voor de aandelenmarkt, tegen 18% voor een Republikein.

Verwijzing voor de titelfoto van Chris Potter: https://flic.kr/p/ityb7M & http://www.stockmonkeys.com

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Herstel beleggersvertrouwen”

  1. Avatar

    Deze ‘indicator’ van ING vertelt nog steeds hetzelfde trouwens, een flinke aderlating op zowel beurs als in economie. Dit was nog niet alles…

  2. Avatar

    Ik ben ieder geval stuk voorzichtiger geworden, Ik kijk met angst en beven naar mijn solide belegging in Shell. Op dit moment niet beleggen, dan maar geen rendement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *