Chat GPT kan aandelenkoersen beter voorspellen

Chat GPT kan beter voorspellen hoe aandelen zullen reageren op nieuws dan traditionele modellen, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Onderzoekers uit Florida hebben Chat GPT gevraagd om de koppen van nieuwsberichten te analyseren met het doel om aandelenbewegingen te voorspellen. Volgens de resultaten waren de voorspellingen van de AI beter dan die van veel traditionele modellen. Maar Chat GPT heeft nog steeds zwakke punten. De onderzoekers adviseren beleggers niet uitsluitend op de AI te vertrouwen bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Chat GPT kan niet in de toekomst kijken, maar heeft al waarde voor beleggers die toekomstige bewegingen op de aandelenmarkt willen voorspellen. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag werd gepubliceerd op het Social Science Research Network door twee financiële professoren van de Universiteit van Florida.

De onderzoekers hebben meer dan 50.000 nieuwsartikelen over bedrijven verzameld die teruggingen tot oktober 2021 en vroegen de chatbot om te bepalen of de koppen positief, negatief of irrelevant nieuws waren voor de aandelenkoersen van de bedrijven. Op basis van deze sentimentanalyse hebben ze een numerieke “Chat GPT-score” berekend en geanalyseerd of deze scores de koersontwikkeling van het bedrijf de volgende dag konden voorspellen.

De onderzoekers hebben een statistisch significante positieve correlatie gevonden tussen deze scores en de koersontwikkeling van het bedrijf de volgende dag voor de onderzochte bedrijven. Bedrijven met een hogere score behaalden over het algemeen betere rendementen dan bedrijven met een lagere score.

De studie toonde ook aan dat Chat GPT andere “traditionele methoden voor sentimentanalyse” overtrof, die ook gegevens uit krantenkoppen en sociale media gebruikten om aandelenbewegingen te voorspellen – hoewel de onderzoekers toegeven dat ze in deze studie niet elke afzonderlijke methode hebben getest.

“Onze studie laat zien dat Chat GPT waarde heeft bij het voorspellen van rendementen op de aandelenmarkt”, schrijven de onderzoekers.

Ze voegden eraan toe: “Onze resultaten suggereren dat het opnemen van geavanceerde taalmodellen in het beleggingsbesluitvormingsproces kan leiden tot nauwkeurigere voorspellingen en de prestaties van kwantitatieve handelsstrategieën kan verbeteren.”

Toen de onderzoekers de prestaties van Chat GPT vergeleken met traditionele methoden, ontdekten ze dat deze andere modellen geen grotere voorspellende kracht hadden dan de sentimentwaarden afgeleid van Chat GPT.

“Zodra je Chat GPT gebruikt, is het gebruik van een ander sentimentmaatstaf voor voorspellingen niet nuttig”, zei de studieauteur Alejandro Lopez-Lira tegen Business Insider.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.