Waar kan de vastgoedbubbel barsten?

De hausse op de wereldwijde vastgoedmarkt lijkt voorbij. Nadat de prijzen de afgelopen jaren fors zijn gestegen, maken beleggers zich nu zorgen dat de vastgoedzeepbel zal barsten.

Terwijl vastgoedprijzen over de hele wereld de afgelopen jaren gestaag leken te zijn gestegen, lijkt de trend nu te zijn doorbroken. In het derde kwartaal van 2022 berekende het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) een prijsdaling van 0,4 procent voor de Duitse vastgoedmarkt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De daling van de vastgoedprijzen lijkt beheersbaar, maar het is nog steeds opmerkelijk, aangezien dit de eerste prijsdaling is in 12 jaar.

De hausse op de vastgoedmarkt lijkt voorbij te zijn, niet alleen in Duitsland, maar ook wereldwijd. Een belangrijke reden voor deze ontwikkeling is de veranderde situatie op de rentemarkt. Vanwege de hoge inflatie hebben valutawaakhonden over de hele wereld besloten om het einde van het expansieve monetaire beleid in te luiden en de rente te verhogen.

Variërend risico op vastgoedbubbels wereldwijd.

Hoewel prijsstijgingen op de vastgoedmarkt op korte termijn onwaarschijnlijk lijken, zijn experts bezorgd over het risico dat de vastgoedbubbel uiteenspat. In oktober 2022 onderzocht de Zwitserse grootbank UBS vastgoedmarkten wereldwijd op een mogelijk risico op een bubbel. Volgens gegevens uit het UBS-onderzoek bedroeg de nominale prijsgroei op de wereldwijde vastgoedmarkt tussen medio 2021 en medio 2022 tien procent, wat overeenkomt met de snelste stijging sinds 2007. Hoewel de stijgingen gerechtvaardigd leken in sommige van de onderzochte markten, werden er op andere plaatsen tekenen van een vastgoedbubbel waargenomen. Het bubbelrisico verschilt daarom sterk vanuit een mondiaal perspectief.

Vanuit het standpunt van UBS-analisten is er daarom een verhoogd risico op vastgoedbubbels, met name voor onroerend goed in grootstedelijke regio’s zoals Toronto, Frankfurt, Zürich en München. Onroerend goed is ook overgewaardeerd in andere grote steden over de hele wereld. De experts van UBS vinden de markten in Warschau, Dubai, Sao Paulo en Milaan echter redelijk gewaardeerd.

UBS-expert verwacht correcties in vastgoedprijzen

Matthias Holzhey, hoofdauteur van de cstudie, verwacht dat de hausse op de vastgoedmarkt op veel plaatsen tijdelijk zal zijn opgeschort. Voor de locaties die in het onderzoek als zeer hoog werden beoordeeld, verwacht Holzhey “aanzienlijke correcties in vastgoedprijzen” in de komende kwartalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.