De stijging die het beleggersvertrouwen in november liet zien, zet deze maand niet door. De ING BeleggersBarometer komt in december uit op 131 punten en staat daarmee lager dan in november toen deze op 136 uitkwam. Dat de stijging niet doorzet, komt vooral omdat men nu iets minder positief is over de afgelopen maanden. Ook over de komende drie maanden zijn de beleggers in december minder positief dan in november. Toch zijn de vooruitzichten voor 2016 redelijk optimistisch: bijna de helft van de beleggers verwacht een stijging van de AEX van meer dan 5%. Ongeveer de helft van de beleggers verwacht dat de terroristische dreiging een negatief effect zal hebben op de Nederlandse economie.
Het oordeel van beleggers over de algemene economische situatie in Nederland van de afgelopen drie maanden is minder positief ten opzichte van november. Toch ziet nog 58% van de beleggers in de afgelopen maanden een verbetering van de algemene economische situatie in Nederland. Het oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille is negatiever ten opzichte van november, maar er is wel een trend zichtbaar van het aandeel beleggers dat juist een waardegroei van hun portefeuille signaleert. Beleggers zien hun eigen financiële situatie van het huishouden onveranderd. De verwachtingen over de economische situatie in de komende 3 maanden zijn minder positief: 14% (was 10%) verwacht een verslechtering, en nog slechts 51% (was 58%) verwacht een verbetering. De verwachte stand van de AEX over drie maanden is 446 en daarmee 16 punten lager dan wat in november de verwachte stand was voor de AEX 3 maanden vooruit.
Beleggers positief over 2016
De vooruitzichten voor 2016 zijn redelijk optimistisch: bijna de helft (45%) van de beleggers verwacht een stijging van de AEX van meer dan 5%. Een daling wordt nauwelijks verwacht. Over de eigen koopkracht variëren de mening sterk: de helft verwacht geen verandering, een kwart denkt dat de koopkracht zal toenemen en een kwart dat deze zal afnemen. “Ondanks dat de belegger toch wat somberder gestemd is dan in november, zien zij het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet,” aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. Homan: “Verwachtingen zijn echter niet hooggespannen, 73% verwacht een stijging tussen de 0 en 10%.”
Terroristische dreiging
Ongeveer de helft van de beleggers (48%) verwacht dat de terroristische dreiging een negatief effect zal hebben op de Nederlandse economie. De dreiging betekent voor twee op de drie geen verandering op het eigen leefpatroon, al mijdt 1 op de 7 evenementen of concerten en gaat 1 op de 9 minder naar grote steden. Ruim de helft van de beleggers verwacht dat de terroristische dreiging een (met name tijdelijke) terugval van de koersen zal veroorzaken, al betekent dit voor de meesten niet dat ze zelf anders zullen gaan handelen op de beurs. Eén op de vijf zelf-handelende beleggers reageert wel door juist te kiezen voor bepaalde aandelen of fondsen.