ASML top, Philips flop

Beleggers zien het zonniger in Veel vertrouwen in ASML, Philips nog steeds bovenaan verkooplijst.

Het vertrouwen van beleggers is in juni toegenomen. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo, de Saxo Market Sentiment, onder een groot aantal zelf beleggende klanten van Saxo.

In het kort

  • Algemeen vertrouwen stijgt, vertrouwen in AEX ongewijzigd
  • Veel vertrouwen in ASML, Philips nog steeds bovenaan verkooplijst
  • IT-sector versterkt nummer-1-positie verder
  • Meerderheid beleggers heeft interesse in beleggen in de VS

Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten steeg van 3,0 begin mei naar 3,6 begin juni op een schaal van -15 tot 15. In april was dat nog 3,4.

Ontwikkeling beleggersvertrouwen de afgelopen 6 maanden

Sentiment AEX ongewijzigd
Het sentiment rond de AEX is daarentegen ongewijzigd gebleven. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 1,1% in de komende maand. Dat was de voorgaande maand ook 1,1%. De vooruitzichten voor de S&P 500 laten een negatiever beeld zien: van 1,6% groeiverwachting in mei naar 1,1% voor juni.

”Het vertrouwen onder beleggers is de afgelopen weken gegroeid. Een positief teken”, zegt beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo. “Maar opvallend is dat dat niet geldt voor de AEX en voor de S&P 500. Beleggers hebben blijkbaar meer vertrouwen in andere indices.

“De Europese Centrale Bank verlaagde vorige week donderdag voor het eerst in vijf jaar de rente, maar dat was geen verrassing voor beleggers. De beurzen lieten ook weinig reactie op deze rentestap zien.  Mogelijk komt er in september een volgende renteverlaging, als de inflatiecijfers deze zomer meevallen”, aldus Oudshoorn.

Vertrouwen in de markten onder Nederlandse Saxo-klanten (mei 2024)

Beleggen in Amerikaanse aandelen
Aan de respondenten werd gevraagd of zij interesse hebben in beleggen in Amerikaanse aandelen. 56,9% heeft hier interesse in, terwijl 43,1% dit niet heeft.

Ook werd gevraagd wat de meest belangrijke redenen zijn om te beleggen in de VS. Respondenten konden hierbij twee antwoorden geven. 50,6% vindt de sterke ontwikkeling van de techsector een belangrijke reden voor beleggen in de VS, 48,3% verwacht een beter rendement, terwijl 31,0% gelooft in de innovatieve kracht van de Amerikaanse economie.

En wat zijn juist belangrijke redenen om niet te beleggen in de VS? Ook hier waren twee antwoorden mogelijk. 66,7% zegt niet genoeg bekend te zijn met Amerikaanse bedrijven, 65,2% vindt dat Nederland en Europa voldoende kansen bieden en 22,7% heeft te weinig vertrouwen in de Amerikaanse economie.

Groot vertrouwen in ASML
Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen verstevigde ASML zijn eerste positie. Het ging omhoog van 19,4% naar liefst 32,8%. Shell (9,8%) volgt op ruime afstand. Besi (7,4%) staat nu op de derde plek.

Philips is opnieuw het AEX-aandeel dat het meest als verkoopkandidaat wordt genoemd (19,6%). ASML en Shell staan gebroederlijk op de tweede plaats (14.0%). Net als vorige maand Adyen bekleedt de derde positie (9,3%).

Voorkeur voor aandelen onveranderd
De voorkeur voor aandelen is vrijwel ongewijzigd (van 86,6% naar 87,6%). Op de tweede plaats staan ETF’s (30,7%), gevolgd door opties (21,6%), beleggingsfondsen (17,6%), en turbo’s (8,5%). Obligaties werden een stuk minder populair (van 13,4% naar 7,8%).

IT-sector nog wat meer in trek
De voorkeur voor Informatietechnologie nam weer wat toe (van 52,2% naar 54,5%). De sector werd gevolgd door de energiesector (29,4%). Daarna volgt de financiële sector (25,9%), de grondstoffensector (24,5%) en gezondheidszorg (23,8%). Opvallend was wel dat dat financiële sector wegzakte van 40.0% in mei naar 25,9% in juni.

De volgende Saxo Market Sentiment verschijnt in juli 2024.

Favoriete sectoren onder Nederlandse Saxo-klanten (juni 2024)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.