Europese aandelen: is koersdip voorbij?

De Europese toonaangevende aandelen kenden een dynamische start van het jaar met sterke koerswinsten in de eerste drie maanden. De aandelenbarometer, de Euro Stoxx 50®, heeft sindsdien echter een adempauze genomen. De afgelopen vier maanden schommelt de index rond de 5.000 punten.

Twee opvallende aspecten:

  • Hoogtepunten rond 5.100 punten: De laatste drie maandelijkse hoogtepunten lagen allemaal rond de 5.100 punten.
  • Klassieke “binnenkaars” in mei: In mei was er sprake van een klassieke “binnenkaars”. Dit betekent dat het fluctuatiebereik van mei binnen het bereik van april bleef.

Technische analyse: opwaartse beweging vereist
Om de Europese blue chips nieuw leven in te blazen, is een koers boven de 5.100 punten nodig. In dat geval zouden de recente “binnenmaanden” opwaarts worden opgelost. De koerstrend van de afgelopen drieënhalf jaar kan ook worden geïnterpreteerd als een stijgende driehoek. Dit resulteert in een koersdoel op de lange termijn van rond de 5.700 punten.

Risicoperspectief: trendkanaal bewaken
De grafiektrend biedt echter ook belangrijke richtlijnen vanuit een risicoperspectief. Het is essentieel om in de toekomst een terugval te voorkomen in het opwaartse trendkanaal dat sinds 2009 bestaat. De bovengrens van dit kanaal ligt momenteel op 4.796 punten.

Niveau Type Beschrijving
4999 Huidige Koers Actuele waarde van de EURO STOXX 50
5100 Weerstand Niveau dat overwonnen moet worden voor een positieve trend
5700 Koersdoel Lange termijn doelstelling volgens de stijgende driehoek
4796 Steun Ondergrens van het opwaartse trendkanaal sinds 2009

Conclusie
De Euro Stoxx 50 bevindt zich in een consolidatiefase na de sterke start van het jaar. Een uitbraak boven de 5.100 punten is nodig voor een verdere opwaartse beweging. Belangrijk is om de onderkant van het opwaartse trendkanaal te bewaken, die momenteel rond de 4.800 punten ligt.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.