AEX: sentiment geeft verdere daling aan

Met gepaste trots kunnen we u meedelen dat Marketwizard, een ervaren technisch analist, wekelijks zijn visie over de markten voor De Kritische Belegger zal delen. De marktopinies zijn gebaseerd op basis van het Gann/Fibonacci-model. Ook kan hij individuele aandelen behandelen en algemene stukken over technische analyse schrijven. Hieronder zijn eerste column.

Binnen het vakgebied Technische Analyse heeft de analist veel tools om koop-of verkoopkansen te definiëren, meestal met wisselend succes. Vandaag wil ik een methode op de AEX met u delen die mij helpt bij het bepalen van aan- of verkopen waarbij sentiment van grote waarde is!

Vooraf: Wij mensen hebben emoties, positief en negatief en alles ertussenin. De ene keer zijn we vrolijk en euforisch en de andere dag/week/maand zijn we veel somberder. Periodes van euforie of somberheid zijn m.i. korte termijn extremen want meestal keren we terug naar de balans of de ‘mean’. Sterker nog: Verschillende, vooral oosterse geloof -ideologieën streven juist naar het vinden van balans, in dit geval tussen lichaam en geest. Meditatie of yoga zijn bekende voorbeelden.

Stelling: Koersen van indices/aandelen etc. zullen zoveel als mogelijk normaal of in balans willen bewegen zoals hieronder met nummer 1 wordt bedoeld. Anders gezegd; Ongeacht welke fase van overdrijving ook van toepassing is zal de koers liefst zo gauw mogelijk naar de fase ‘normale accumulatie/distributie’ willen bewegen!

In Technische Analyse onderscheid ik een drietal fasen zoals:

  1. Normale accumulatie/distributie
  2. Bullish accumulatie; greed, Bearish distributie; fear
  3. Bullish accumulatie; Extreme greed, Bearish distributie; Extreme fear

Als we fase 3 vrij vertalen zegt een populaire beurswijsheid in Jip-en Janneketaal; Verkoop aan rode- en koop van witte hoofden!

Bovenstaande illustratie is een voorbeeld hoe beleggers qua sentiment zijn gepositioneerd in de SP 500 op 10 oktober jl.

De volgende fase is dan dat ik wil weten of en hoeveel een koers afwijkt van het gemiddelde/balans! Ik gebruik daar een formule voor die aangeeft op welk moment een koers…

  1. Boven of onder de “mean” beweegt
  2. De mate van bullish/bearish op basis hiervan feitelijk wordt bewezen

Een legenda voor interpretatie van AEX-grafiek wordt dan:

  • Zwarte lijn is ‘mean’, zwarte stippellijnen eromheen is de maximaal toegestane bandbreedte voor bovengenoemde fase 1
  • Witte lijnen geven qua sentiment aan dat indien
  1. Bullish; witte lijn wordt geraakt, aan voorwaarde van ‘greed’ is voldaan en neerwaartse beweging verwacht mag worden tot….de ‘mean’ ofwel zwarte bandbreedte.
  2. Bearish; witte lijn wordt geraakt, aan voorwaarde van ‘fear’ is voldaan en opwaartse beweging verwacht mag worden tot…de ‘mean’ ofwel zwarte bandbreedte.
  • Rode lijnen geven qua sentiment aan dat indien
  1. Bullish; rode lijn wordt geraakt aan voorwaarde van ‘extreme greed’ is voldaan en neerwaartse beweging verwacht mag worden tot….de ‘mean’ ofwel zwarte bandbreedte.
  2. Bearish; rode lijn wordt geraakt aan voorwaarde van ‘ extreme fear’ is voldaan en opwaartse beweging verwacht mag worden tot….de ‘mean’ ofwel zwarte bandbreedte.

Wat is de conclusie van de AEX op dit moment ofwel welke koersbeweging is het meest waarschijnlijk o.b.v. deze methode?

U ziet dat medio augustus 2022 de zwarte lijn werd bereikt wat ook het startschot bleek van een daling. We stellen dan vast dat zolang koersen onder de zwarte bandbreedte bewegen, een eerste koersdoel het behalen van de witte lijn is (fear) en in ergste geval de rode lijn (extreme fear). Zolang deze lijnen niet geraakt worden…en onder zwarte bandbreedte bewegen, is er weinig aanleiding om een opwaarts gerichte positie in te nemen of hebben.

Ik wil immers een bepaalde mate van angst (witte lijn) of paniek (rode lijn) ‘zien’ vooraleer er een gerede kans is op een succesvolle aankoop van beleggingsinstrumenten.

Op het moment van schrijven heeft de witte lijn een koersdoel van 582 en de rode lijn zelfs 435.

U zult wellicht denken dat die rode lijn onmogelijk is te halen maar vergis u niet, tijdens de corona-dip in 2020, zie grafiek hieronder….bleek dat wel een feit! Een prachtig koopmoment volgde vrijwel onmiddellijk!

De blauwgekleurde pijltjes geven overbought/oversold-situaties aan.

AEX 2020

Conclusie:

De AEX beweegt nu in fase 2 neerwaarts (tussen zwarte band en witte lijn) waarbij het koersdoel de witte lijn is, die dagelijks licht wijzigt!

De sentimentsmeter geeft nu echter al ‘extreme fear’ aan maar dat zou veronderstellen dat we al onderweg richting de rode lijn zouden zijn. Of moet dat nog komen? Wat gaat het worden?

Eén ding is duidelijk, de status van de AEX is bearish en nu heeft u twee richtpunten voor steun alwaar koopacties kunnen worden overwogen, liefst met sentimentsmeter tussen 0 en 5, ofwel paniek!

Is behalen van witte lijn voldoende voor steun of volgt er een paniekerige daling die ook de rode lijn gaat raken zoals in 2020? Dat zou de ultieme bevestiging voor paniek zijn natuurlijk en de beste koopgelegenheid!

U hebt nu kennis gemaakt met één van de door mij gehanteerde tools. Uiteraard gebruik ik meer tools om verder te kunnen finetunen!

Veel wijsheid en succes gewenst komende weken, het beursbeeld oogt uitermate kwetsbaar!

Twitter: @Marketwizard16

3 gedachten over “AEX: sentiment geeft verdere daling aan”

    1. Ha Marc, dit zijn inderdaad ‘gewone’ MA’s inderdaad als je de drie glooiende lijnen bedoelt althans.
      Oeps, zie nu pas dat je reageert op eerdere artikel van mij. Dan ligt het genuanceerder want de witte en rode lijnen zijn geen VG’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.