S&P 500 piekt pas in de winter

De S&P 500 heeft dit jaar al 33 keer een nieuwe all-time high bereikt. Tijdens deze recordjacht hebben de Amerikaanse blue chips hun recordniveau uitgebreid tot 5.500 punten. De grote vraag is nu of de aandelenbarometer zijn kruit al verschoten heeft of dat het motto “de stierenmarkt voedt de stierenmarkt” nog steeds geldt. In dit artikel analyseren we de historische data en seizoensfactoren om te bepalen of de S&P 500 zijn piek pas in de wintermaanden zal bereiken.

Seizoenseffecten en Beurscycli
Verkiezingsjaren in de VS kennen doorgaans een sterke tweede helft van het jaar, met name het derde kwartaal.
Zomermaanden zijn doorgaans een uitdagende periode voor de beurs.

Analyse van Kalendermaanden

Sinds 1928 hebben de analisten van HSBC gekeken naar de maanden waarin de S&P 500 zijn jaarlijkse hoogtepunten bereikte. Meer dan de helft van deze hoogtepunten – 52% in totaal – werden bereikt in november, december en januari. De kans op een jaarlijkse hoogtepunt in de winter is 72%, terwijl slechts 28% van de jaarhighs in de zomer worden bereikt.

Conclusie
De gegevens suggereren dat de huidige bullmarkt nog niet ten einde is, ondanks de uitdagingen van de zomermaanden. Met een sterke kans op jaarlijkse hoogtepunten in de wintermaanden, biedt dit een extra argument om de bullmarkt niet te vroeg af te schrijven. Beleggers zouden de seizoensgebonden patronen in overweging moeten nemen bij hun investeringsstrategieën, vooral met het oog op de naderende wintermaanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.