S&P 500: is extra handelsdag een geschenk?

2024 is niet alleen een Amerikaans verkiezingsjaar, maar ook een schrikkeljaar. Beleggers krijgen dus een extra handelsdag cadeau. Maar hoe zit het met het rendement op deze speciale dag? Om deze vraag te beantwoorden, hebben we de gegevens van de S&P 500 gebruikt, teruggaand tot 1960.

De Rendementen van de 29e Februari

Bij in totaal elf observatiepunten brengt 29 februari voornamelijk koersverliezen (54,5%). Ook vanuit rendementsperspectief is het geenszins een topdag, want op basis van de slotkoers moeten de Amerikaanse standaardwaarden gemiddeld een koersdaling van -0,041% verwerken. Over alle handelsdagen heen bedraagt de koerswinst van de Amerikaanse “blue chips” sinds 1960 echter +0,033%.

Conclusie

Dus zowel vanuit rendementsperspectief als vanuit het oogpunt van de slagingskans, voelt de 29e februari voor de S&P 500® meer als een gebruikte dag. Omdat er op dagbasis ook diverse indicatoren (bijvoorbeeld RSI, MACD) een divergente ontwikkeling laten zien, moeten beleggers de recente opwaartse kloof bij 5.039/4.983 punten in de gaten houden. Kortetermijnhandelsposities kunnen op basis hiervan worden afgedekt.

Dus, hoewel de extra dag in een schrikkeljaar een geschenk lijkt, is het rendement op deze dag meestal niet zo indrukwekkend. Beleggers moeten daarom voorzichtig zijn en hun posities dienovereenkomstig beheren.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.