MH17: nieuw kantelmoment in de geschiedenis?

In ons nieuwe boek ‘Deflatie in aantocht, vijf stappen om de komende crises te voorkomen’, dat in september 2014 uitkomt, besteden wij een heel hoofdstuk aan de grote kans dat we in de komende jaren opnieuw geconfronteerd worden met een nieuwe, alomvattende oorlog. Wij baseren ons daarbij op de cyclus van Professor R.H. Wheeler.


Raymond Wheeler, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Kansas in de jaren ’30 tot ’50 van de vorige eeuw, bestudeerde 20 eeuwen klimaatveranderingen en concludeerde dat er een 100-jaarsklimaatcyclus bestaat die de menselijke (inclusief business)activiteiten hier op aarde duidelijk beïnvloedt. De klimaatveranderingen hangen samen met de toe- en afnemende activiteit van de zon en zijn zichtbaar in de hoeveelheid zonnevlekken. De 100-jaarscyclus kent weer vier subfasen: warm-nat, warm-droog, koud-droog en koud-nat. Michael Zahorchak bewerkte in 1983 Wheeler’s boek “Climate: The Key to Understanding Business Cycles” en gaf het opnieuw uit.

Michael Zahorchak
Michael Zahorchak

De bekende Amerikaanse website Zerohedge vroeg zich al af of de crash van de MH17 een soortgelijk kantelmoment en aanleiding kan worden  voor een nieuwe oorlog als honderd jaar geleden… toen werd op 28 juni 1914 de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie doodgeschoten door een Bosnisch-Servische separatist. Het bleek de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog te zijn. Nederland was ten tijde van die oorlog neutraal. Toch heeft de Eerste Wereldoorlog grote invloed gehad op het politieke, economische en sociale leven in Nederland. Er werd namelijk niet alleen een militaire, maar ook een economische strijd gevoerd. Nederland bleef onpartijdig, maar niet afzijdig. Ons land kon het oorlogsgeweld ontwijken, maar de gevolgen niet ontlopen. Door zijn open economie en centrale ligging kreeg iedere Nederlander met de oorlog te maken, of hij nu wilde of niet. Want de twee machtigste rivalen in de strijd, Duitsland en Groot-Brittannië, waren ook onze buurlanden. We konden van twee kanten worden aangevallen en werden economisch door beide partijen bedreigd. We zaten dus in de tang. Jarenlang.

Om de invloed van de Eerste Wereldoorlog op het bestaan van elke Nederlander te laten zien heeft Eric Mecking een nieuw boek geschreven , getiteld: “Neutraal Nederland in oorlogstijd”.

Eric’s boek verschijnt maandag aanstaande. En dat is geen toeval. Maandag 28 juli is het namelijk precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak: de ‘oercatastrofe’ van de 20ste eeuw.  De 100-jaarscyclus zou zich, met andere woorden, dit jaar kunnen herhalen. Meer daarover in ons nieuwe boek, Deflatie in aantocht, waarvan je het eerste hoofdstuk gratis kunt downloaden, klik hier.

Elmer Hogervorst & Eric Mecking

5 gedachten over “MH17: nieuw kantelmoment in de geschiedenis?”

  1. Interessant artikel.
    Dat er een kantelpunt zit aan te komen is al door andere ‘methoden’ gesignaleerd , Fibonacci, Gann, Elliott, en nu deze dus. Wat het overgrote deel van de bevolking zal zien als boosdoener ,MH17 en de gevolgen,voor het kantelpunt is rationeel gezien heel logisch natuurlijk maar klopt in feite niet.Dat was allang gesignaleerd.
    In tijden dat er nog niet eens een simpele pen bestond, laat staan een computer, heeft men dingen ontdekt in financiële markten, wonderbaarlijk toch?!

  2. Deze hele tijdsspanne is een kantelpunt…. en wijzelf bepalen collectief waar we heen gaan en wat we ermee doen. We creëren ons leven en creëren met onze ideeën, werkelijkheden en handelingen een veld van verwachtingen, uitkomsten en waarheden. Het zou een groot verschil maken als we met onze hoop, onze wijsheid, onze kracht en onze creativiteit kantelmomenten benutten om vanuit wijsheid, mededogen en vanuit een hoger standpunt te reageren. Wijzelf collectief bepalen of we een kantelpunt (het heet tenslotte kantelpunt) omhoog of omlaag laten kantelen.
    Doemdenkers en machtmarchandeerders gebruiken zo’n punt om de boel naar beneden te laten kantelen. Er verdienen tenslotte een hoop mensen aan drama. (ja hallo waar investeren we in, wapens of voedsel – investeerder, je bent verantwoordelijk)
    We hebben mensen nodig die met hun inzicht en wijsheid laten zien dat we veel en veel meer in ons hebben. Dat we een wereld helpen vormen die omhoog gaat in ontwikkeling, respect en beschaving. In plaats van een technisch wellicht hoogstaande maar in werkelijkheid domme primitieve barbarenstrijd.
    Laten we in wijsheid en respect leren uit die intens verdrietige en wrede periode van WO1 en niet in de herhaling vallen. Laten we wakker blijven en leiders kiezen die vanuit kracht en wijsheid werken. Er zijn er maar een paar nodig op de juiste plekken om de kantelpunten de goede kant op te laten gaan. Waar zijn de Tesla’s en Mandela’s van deze tijd. Waar de technische genieën die oplossingen bedenken voor energie en voedselproblematiek. Waar zijn de investeerders die daar hun kapitaal in stoppen. Laten we daar onze focus op richten. En nacht, nebel en doem achter ons laten.

  3. Mevrouw Oomen,

    Leuke reactie. Maar als ik u vertel dat de ‘doemdenkers’… zo’n beetje hetzelfde scenario schetsen als de ‘realisten’ wordt het een heel ander verhaal.En dan past het éen gelijk in het ander. Het zo mooi genoemde ‘kantelpunt’ is een punt in de mensheid, welk voor verandering gaat zorgen. Het kan niet geheel toevallig zijn dat de ‘doemdenkers’ uiten wat ze uiten, de verandering zal gepaard gaan met flink wat opschudding.En zo is de cirkel uiteindelijk weer rond..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.