Mexicaanse griep en Koninginnedagdrama waren voorspeld

Wanneer ik u zou vragen: komen epidemieën zoals de Mexicaanse griep op willekeurige momenten, dan is de kans groot dat u die vraag bevestigend beantwoordt. Op de vraag: is het toeval dat de dader de Koninginnedag van 2009 uitkoos in plaats van bijvoorbeeld die van 2007, dan zult u vermoedelijk hetzelfde antwoord geven. Toch blijken deze momenten minder willekeurig dan menigeen zal denken. Het leerstuk van Socionomics laat zien wanneer er een hoge waarschijnlijkheid is dat deze recente gebeurtenissen zich voordoen.

Voor wie niet weet wat het leerstuk inhoudt, hier even een korte samenvatting. Socionomics zegt dat grote bewegingen op de beurzen de ‘social mood’, ofwel de gemoedstoestand van grote groepen mensen, weerspiegelen. Een flinke daling op de beurzen geeft aan dat de gemoedstoestand van mensen verslechterd is. Bij een stevige beursrally verbetert de stemming van de bevolking. Zie hieronder een overzicht van onze gedragsverandering in goede en slechte beursjaren.

Socionomics: oorzaak en gevolg
Socionomics: oorzaak en gevolg

Deze benadering zet de conventionele idee van causaliteit en daarmee van oorzaak en gevolg compleet op zijn kop. In plaats van nieuws en gebeurtenissen die de gemoedtoestand bepalen, maakt de veranderde gemoedstoestand het mogelijk dat bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden. Het was niet het drama in Apeldoorn dat van invloed was op de AEX, want deze sloot immers ruim 1% hoger op Koninginnedag. Het was daarentegen de AEX die sinds juli 2007 nog altijd 57% lager staat en de sterk verslechterde gemoedstoestand van de Nederlandse bevolking weerspiegelt. De kans dat de dader deze verschrikkelijke daad tijdens bijvoorbeeld Koninginnedag 2007 zou hebben verricht, is aanzienlijk kleiner. Toen stond de AEX boven de 500 en was de bevolking en daarmee ook de dader aanzienlijk positiever.

Op het moment van schrijven kunnen we slechts gissen naar de motieven van de dader. Maar kennelijk was er een bepaalde onvrede die – in combinatie met typische gemoedstoestanden tijdens bear markets zoals angst, pessimisme en kwaadwilligheid – de dader ertoe brachten dit te doen. Tijdens de huidige bear market die in het jaar 2000 begon, hebben we met de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh andere onvrede-uitingen in soortgelijke zin gezien.

Bij epidemieën en pandemieën zien we soortgelijke situaties. Socionomics heeft een studie gedaan naar 600 jaar epidemieën. De studie laat zien dat epidemieën altijd plaatsvonden in een fase waarin een bear market actief was. Daarnaast zien we dat ook de omvang van de verslechtering van de gemoedstoestand (en dus van de bear market) bepalend is voor de omvang van de epidemie. De Spaanse griep brak uit bijvoorbeeld uit in maart 1918, gedurende de bear market die begon in 1917.

Dichterbij huis qua tijd is bijvoorbeeld de Aziatische vogelgriep zoals die uitbrak in 1997 in Hong Kong. Wanneer we de grafiek van de Hang Seng-index bestuderen zien we dat vogels steeds massaal geruimd werden tijdens een stevige bear marketfase.

Chinese beurs (Hang Seng-index) en vogelgriep
Chinese beurs (Hang Seng-index) en vogelgriep

De eerste gevallen van de varkensgriep in Mexico werden gemeld in maart, in een fase waarin alle westerse beurzen het laagste niveau sinds vele jaren aantikten. Toeval of niet? Mijns inziens niet. U zult zeggen: maar waarom dan juist tijdens bear markets? Ik ga ervanuit dat het te maken heeft met de goede periode die aan de bear market voorafging: op de toppen van de bull market zijn we veel makkelijker geworden in onze houding ten aanzien van veiligheid, hygiëne en dergelijke. Alles gaat crescendo, de gemoedstoestand is prima, we voelen ons goed en maken ons weinig tot geen zorgen. Doordat dat zorgeloze stadium maximaal is op of rond de beurstoppen, zien we tijdens de dalingen erna wat onze houding mogelijk heeft gemaakt. De kans dat er iets uitbreekt is vele malen groter doordat we een loopje hebben genomen met onze eigen voorschriften en afspraken.

Kijkend naar de patronen op de beurzen mogen we in de komende jaren nog meer dalingen verwachten. De kans op epidemieën of zelfs pandemieën en op drama’s zoals op Koninginnedag zal daarom voorlopig actueel blijven. Kijk naar de beursbewegingen en u krijgt een indicatie wat u mag verwachten.

Elmer Hogervorst
www.hogervorstadvies.nl
info@hogervorstadvies.nl

8 gedachten over “Mexicaanse griep en Koninginnedagdrama waren voorspeld”

  1. Elmer, ja, die draai kun je er ook aan geven. Ik heb daar een heel andere theorie over. En die heeft niets met beurzen, koersen e.d te maken. De economie is laag. Dat weten we. de vraag is: wie regelt de economie. Nou, de Rockefellers doen al jaren erg hun best en ze schijnen het steeds beter te doen. Zij zijn de werkelijke macht ! Niet alleen in Amerika maar wereldwijd. Zij bepalen hoe de economie gestroomlijnd wordt, zij hebben de crisis veroorzaakt omdat ……..
    a. Zij door de bail-out vele banken in hun bezit erbij krijgen
    b. Er miljoenen mensen moeten verdwijnen van de aarde (zacht uitgedukt)
    c. Zij bepalen wie de zgn. machtshebbers zijn wereldwijd. De top van de Bilderbergs.
    Google even naar de Georgia Guide Stones, daat staat alles in 16 talen vermeld of lees mij site: (redactie: link is weggehaald vanwege reclame.)
    Deze varkensgriep is een gefabriceerde griep. Het feit alleen al, dat het H1N1, H5N3 zich samenvoegen kan nooit op een natuurlijke manier gebeurd zijn. We hebben het nu over : de vogelgriep, de varkensgriep en de menselijke griep die nu samengevoegd zijn in 1 virus. Dat kan absoluut niet op een natuurlijke wijze gebeurd zijn. Daar komt bij, dat de uitbraken van deze “varkensgriep” uit Mexico direct ook in Azie uitbrak en in Europa zonder relatie’s met Mexico. Ergo, deze griep is wereldwijd op drie plaatsen uitgebroken. Toeval? Nee, zeker niet als je weet, dat Baxter in 2008 al de jaarlijkse griepprik-samples verspreidde over 18 landen in Europa, waar het levende H5N1-virus inzat, wat Tjecjie ontdekte na fretten te hebben geinjecteerd met het sample. Alle fretten dood.Foutje? Onmnogelijk! De beide afdelingen van het laboratorium van Baxter liggen zover uit elkaar, daar kan absoluut geen cross-contamination zijn. Dit was opzet !!!

  2. Klaas Kanjer

    Aan dit soort verhalen heb ik absoluut geen behoefte. Graag zinvolle artikelen waar je wat aan hebt en anders stop ik ermee.
    Klaas

  3. “Elmer Hogervorst begeleidt vermogende particulieren. Als fiscaal-jurist coacht hij prijswinnaars in de Staatsloterij op het gebied van estate planning, financiële planning en beleggingen.”

    Vanuit die visie praat je volgens mij zelfs prijswinnaars van de staatsloterij de put in…..

  4. Elmer Hogervorst

    @ Annelies: ik begrijp wat je zegt en ik ga daar ook wel grotendeels in mee. Dan nog, uitgaande van jouw theorie, waarom breken epidemieën iedere keer uit tijdens bear markets? Omdat de ‘master planners’ besluiten om als er al onrust en angst in de samenleving is (vanwege dalende beurzen, slechte economie etc) juist dán een dergelijke epidemie de wereld ‘in te slingeren’? Lastig.

    @ Cpt. Iglo: verklaar je nader
    @ Klaas Kanjer: Klaas, Socionomics is een serieuze wetenschap geworden die al aan diverse universiteiten wordt onderwezen. Misschien is het lastig voor je om die vertaalslag te maken? Google maar eens op Socionomics, dan kun je veel meer artikelen lezen. Waar stop je trouwens mee? Met lezen?

    @ reactie, HansV en zeker r. Melchers: als jullie inhoudelijk reageren kan ik er iets mee, nu niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.