Sinds enige tijd nemen we in de economie ‘groene scheuten’ waar. We zien ontluikende stengels met de eerste nieuwe blaadjes. We hebben het ergste gehad en laten de crisis achter ons. Fictie of werkelijkheid? Groene scheuten of verlepte blaadjes? Het leerstuk van Socionomics kan ons hierop antwoord geven.
Socionomics is gebaseerd op de patronen in de beurzen, zoals die in 1934 door Ralph Elliott zijn ontdekt. De zogenaamde fractale natuur van patronen vertelt ons dat beursbewegingen zich herhalen en wel op een steeds kleiner niveau. De patronen bestaan steeds uit 3 of 5 golfbewegingen. We weten derhalve één ding zeker en dat is dat er tenminste 3 golfbewegingen zijn. Op dit moment zien we, sinds de correctie in juli 2007 begon, hooguit twee bewegingen: één hele sterke beweging neerwaarts met een voorlopige bodem op 6 maart (Dow Jones) / 9 maart 2009 (AEX) en één krachtige herstelbeweging sindsdien:
Het leerstuk van Socionomics stelt dat beurzen de allerbeste graadmeter zijn van massapsychologie: hoe voelt de massa, de kudde zich? De beurzen geven daarbij aan hoe het menselijk gedrag en daarmee hoe de economie zich gaat ontwikkelen. De beurs loopt voorop en de economie komt erachteraan. Nieuws zet beurzen dan ook niet in beweging, maar is een resultante van een trend. In zijn boek “Nature’s Law”zegt Elliott daarover: “At best, news is the tardy recognition of forces that have already been at work some time and is startling only to those unaware of the trend. No single news item or series of developments can be regarded as the underlying cause of any sustained trend.”
Dit zien we ook terug in het nieuws dat de beursbewegingen begeleidt. Naar mate de beursdaling vorderde werd het nieuws allengs slechter. Een half jaar na de start van de beursdalingen, op 22 januari 2008 om precies te zijn, zei minister Bos nog bij Pauw & Witteman dat we in Nederland geen recessie zouden zien. Ruim een jaar later, rond de bodem van de eerste beweging (6/9 maart 2009) was het nieuws ronduit slecht. Zo kopte de voorpagina van het FD op zaterdag 7 maart: Dramatisch banencijfer VS geeft vertrouwen belegger nieuwe klap. Het CPB stelde in die tijd de prognoses keer op keer naar beneden bij. Eerst in juni 2009 kwam het CPB met de laatste bijstelling. Nieuws zet geen beurstrend maar volgt de beurstrend. Het dramatische banencijfer zette geen nieuwe daling in gang maar markeerde juist het einde van een beweging. Socionomics stelt dat met het zeer slechte nieuws de trend ‘rijp’ is en het patroon compleet. Het nieuws is derhalve het slechtste op of na de bodem. Groene scheuten hebben de bodem niet gezet. Het zijn de beursbewegingen die aangaven dat het patroon voltooid was.
Groene sprieten waren rond de bodem van 9 maart in geen velden of wegen te bekennen. Dat is logisch volgens Socionomics, want nieuw ontluikend groen is eerst zichtbaar na een herstel van de beurzen. Eerst het beursherstel en dan pas de scheuten. Recent groen bevestigt de hersteltrend van het afgelopen half jaar. Blijkens de voorpagina van het FD van 12 augustus 2009 zegt het CPB: “werkloosheid valt mee”. Anders dan de heersende conventionele wijsheid is het niet het betere nieuws dat het beursherstel in gang zet, maar de beursrally die tot minder slecht nieuws leidt.
Door te kijken naar de grote beursbewegingen weten we dat het patroon verre van compleet is. De groene sprieten kunnen de komende periode nog verder doorgroeien en zelfs heuse bladeren doen ontluiken. Maar dankzij Socionomics en Elliott weten we dat het nieuws straks weer dramatisch zal verslechteren. We hebben immers ten minste 3 bewegingen nodig om het patroon af te ronden. De groene scheuten zullen in de knop gebroken blijken te zijn. Dat beseffen we ons pas wanneer de beurzen hun derde dalingsgolf hebben ingezet.
Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl
Elmer, hebben we de 3e beweging niet al gehad? Zo ja, dan kan de optimist volhouden dat we in golf 1 van een opgaande trend zitten. De Elliotist zegt waarschijnlijk dat we nu in golf 4 zitten.
Nescio, twee dingen goed uit elkaar houden. Jij zegt golf 4. Dat is dan golf 4 van A. Er zijn sommige partijen die zeggen dat golf A nog niet af is. Ik schrijf daarom ook dat we ‘hooguit’ 2 golven hebben gehad. Ik denk dat we sinds 6/9 maart met golf B bezig zijn. Dus óf dit is nog golf A óf dit is golf B. Dan hebben golf C hoe dan ook nog voor de boeg. Ik denk dat golf C eind 2010 gaat bodemen. De derde beweging komt er dus hoe dan ook nog aan.
Hi Elmer,
Zojuist een artikel gelezen van Robert Prechter (EWI) in de Outlook Profit 7 august 2009. In het artikel staat op pagina 40 een grafiek van de DOW en daar geeft EWI aan dat wave (5) reeds achter de rug is (leuk voor de discussie bij het artikel van Jan/Cees van een paar dagen geleden)en dat(A) en (B) reeds zijn gevormd, kortom is (C) gezien de daling van vandaag gevormd? Overigens is (5) een primary 1.
Zal (c) dan primary 2 worden? Indien dit waarheid wordt kunnen we ons met ze alle schrap zetten voor veel gelepte blaadjes!
Mocht je het artikel niet in bezit hebben, laat het even weten dan stuur ik het je door!
Groet,
Sander
Dag Sander, het is denkbaar dat golf C nu begonnen is. Het is ook mogelijk dat golf B tot later dit najaar aanhoudt. Als golf B golf 2 blijkt te zijn, wordt het nog veel dramatischer. Maar de derde golf moet hoe dan ook nog beginnen, of het nu C of 3 is. NB: Robert Prechter is een uitstekende analist, alleen zo subjectief als het maar zijn kan. Tenslotte roept hij al sinds 1987 dat de economie gaat instorten; hij zet alles dus steeds wat scherper neer.
Als je nog verder wilt discussiëren stel ik voor dat we naar het forum gaan. Gr Elmer