Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tip van de week: perpetuele leningen

Tip van de week: Perpetuele leningen

Ik herhaal de tip van de vorige week. Sterker nog dan vorige keer daar een aantal koersen wat zijn teruggezakt en het verhaal van het effectieve rendement nog steeds geldig is.

Perpetuele leningen

Ondanks het herstel sinds maart zijn een aantal perpetuele leningen nog steeds een interessante belegging. Zeker nu de aandelenbeurzen sinds enige dagen aan het corrigeren zijn omdat veel beleggers het niet helemaal meer vertrouwen na de enorme stijging sinds maart.

Op een aantal perpetuele leningen zijn effectieve rendementen te behalen variërend van 7 tot ruim 9 %. Maar deze rendementen zijn wel voor de volledige looptijd van deze leningen en die is oneindig. Pas wanneer de betreffende emittenten tegen lagere kosten geld uit de markt kunnen halen zullen ze deze leningen gaan aflossen. Maar dat betekent voor beleggers die nu instappen dat ze bij aflossing in ieder geval een koerswinst tegemoet kunnen zien.

Er zit uiteraard ook een maar aan deze belegging: de emittenten kunnen net als ieder ander bedrijf failliet gaan en dan is de belegger zijn geld gewoon kwijt. In het geval van een aantal banken en verzekeraars is dit risico gezien de ontwikkelingen van afgelopen jaar wel weer wat kleiner geworden. Denk bijvoorbeeld aan ING en Aegon die staatsteun ontvingen.

Interessante perpetuals zijn momenteel: 8 % ING (koers: € 86,99, eff. Rendement: 9,2 %), 6 % Eureko (koers: € 74,01, eff. Rendement: 8,1 %), 7,125 % Aegon (koers: 79,05, eff. Rendement: 9,0 %), 6 % Credit Agricole (koers: 81,50, eff. Rendement: 7,4 %) en Friesland Foods (koers: 99,79, eff. Rendement: 7,1 %).

Datum advies: 17 augustus 2009

Ondergetekende heeft zelf niet, voor zijn cliënten wel posities in bovengenoemde beleggingen. De redactie heeft geen positie in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Tip van de week: perpetuele leningen”

 1. Avatar

  Overzicht wanneer rente wordt uitbetaald op perpetuele leningen. Dus per kwartaal/haljaar of jaar.

  Namens Jan-willem Nijkamp:

  Bij deze de data van Credit Agricole:

  op kwartaalbasis: 31/01, 30/04, 31/07 en 31/10.

  Van de andere 4 gebnoemde perpetuele leningen zijn zo snel geen exacte dagen bekend. ING, Aegon, Eureko en Friesland Foods keren slechts één keer per jaar uit.

  Groeten,
  Satilmis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *