Mooi koopmoment na de correctie

De correctie die ik verwachtte lijkt eindelijk ingezet. De daling zet zich door naar maximaal 232 punten met op korte termijn een verwachte steun op 272. Dit levert een mooi koopmoment op waarbij de AEX ruim over de 300 punten gaat.

Correctie of nieuwe daling?

Gezien het positieve sentiment moet ik stellen dat een min of meer belangrijke top wel geplaatst is. De adviezen om te profiteren van een herstel komen nu eenmaal niet op de bodem. Er zijn zelfs adviseurs die de aankoop van perpetuele leningen aanbevelen omdat de het rendement zo aardig is. Risico´s zijn er wel maar dat is gezien de recente ontwikkelingen te overzien. Als deze adviseurs zich eens zouden realiseren dat we slechts aan het begin staan van de “Andere tijden “ zouden ze wel anders praten.

Het EWP

De Elliott Wave Theorie biedt een goed inzicht in welk stadium de markt verkeert. Op dit moment is het uitgangspunt dat zich een bearmarkt ontwikkelt die jaren zal aanhouden. Het eerste deel is naar mijn mening voltooid. Dat is de daling geweest van 2007 tot maart jl. De rally sinds maart dit jaar moeten we dus zien als een herstel binnen de dalende trend. (zie onderstaande grafiek)

Technische analyse van de S&P 500 op basis van Elliot Wave, herstel binnen de dalende trend
Technische analyse van de S&P 500 op basis van Elliot Wave, herstel binnen de dalende trend

Klik op figuur om te vergroten (opent in nieuw venster)

De opmars van de beurs zal naar alle waarschijnlijkheid eindigen nadat er 38,2 , 50, of 61,8% van deze daling hersteld is. Welk percentage het zal worden is nu nog onzeker.

Wat opmerkelijk is dat de S&P 500 een correctie lijkt in te zetten op het 38,2% correctieniveau. Op grond van deze constatering zou zich een nieuwe daling aan kunnen dienen.

De factor tijd  is eveneens belangrijk. In een tijdsduur van 17 maanden is de S&P 500 met 57% gedaald. Het herstel is nu 5 maanden onderweg. Als daar ook de factor 38,2% zou gelden dan zou het herstel minimaal 6,5 maand moeten duren, dit in namelijk 38,2% van de daling´s tijd , 8,5 maand is 50% en 10,5 maand is 61,8%.

Op basis van deze gegevens trek ik de conclusie dat er na een correctie op de stijging vanaf maart dit jaar nog een stijging verwacht mag worden.

Technische analyse van de S&P 500 op basis van Elliot Wave, 38,2 correctieniveau
Technische analyse van de S&P 500 op basis van Elliot Wave, 38,2 correctieniveau

Klik op figuur om te vergroten (opent in nieuw venster)

De correctie

Als we uitgaan van een correctie over de stijging vanaf maart dit jaar, dan is er voor de S&P500 ruimte om te dalen tot 883. 842 of 800 indien we dezelfde percentages gebruiken. In veel gevallen zien we in overeenkomstige situaties een daling van maximaal 61,8% dus 800 voor de S&P 500 zou niet verbazen.

Voor de AEX liggen de punten op respectievelijk 256, 244 en 232.

Technische analyse van de AEX op 18 augustusi 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de AEX op 18 augustusi 2009 (op basis van Elliot Wave)

Klik op figuur om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De correctie lijkt gestart, een daling tot 272 is daarmee op korte termijn te verwachten. Mijn mening is dat de huidige correctie verder zal gaan waarbij ik een daling van de AEX verwacht tot rond 256 of mogelijk 232. Vervolgens ga ik uit van een nieuwe stijgingsfase waarbij de AEX de 300 punten ruim zal overschrijden.

5 gedachten over “Mooi koopmoment na de correctie”

 1. beste Jan,

  Voor zover ik Elliott Wave ken, kan een A-golf nooit een abcde zijn. Dit kan wel voor een 4-golf en komt zelfs vaak voor. Daarom denk ik dat er met een abcde een IV in de maak is , om dan te eindigen met een V-golf; Dan is pas de eerste impuls down klaar…en niet in maart 2009.
  Maar we weten oook dat er -tig patronen vam correctie kunnen zijn; dus knap ingewikkeld om te voorspellen. Op dit moment steun ik meer op een stel indicatoren of ze een oversold situatie aangeven of niet.
  m.vr.gr. Rik

 2. Beste Jan,

  Toch goed om te zien in je grafieken dat er duidelijkheid is gekomen over de vraagstelling van enkele dagen/weken geleden; is wave 5 er nu wel of niet. Zoals mijn reactie naar Elmer, verwijs ik je ook graag naar het artikel van Robert Prechter in Outlook Profit. Wat mij daarin opvalt is dat wave 5 ook een primary 1 is en dat nu, of volgens jouw ABCDE, primay 2 in de maakt is. Dan kan ik alleen maar concluderen dat primary 3 lager zal zijn dan 200 punten AEX.

  Groet,
  Sander

 3. Beste Rik en Sander,

  Mijn dank voor de reactie en de interessante vragen. Om te beginnen een ABCDE beweging kan wel degelijk als a golf van een grotere correctie beweging dienst doen. Voorwaarde is dat de individuele stijgingen uit 5 bewegingen ofwel puls golven bestaat.Naar mijn mening hebben we in de AEX z’n situatie.

  Indien we in de huidige correctie steun vinden rond 260 is dit scenario actueel. Een daling onder 260 zie ik als een signaal dat we te maken hebben met: een nieuwe daling met nieuwe low’s in het verschiet, dus golf 4 is compleet, of we hebben een correctie over de beweging 194-293 met als doelen 256,244 of 232. Op basis van de S&P 500, deze heeft reeds 38,2% van de daling hersteld en dus aan de minimale voorwaarden van een correctie voldaan, is in mijn ogen dit geen golf 4. Een nieuwe puls zijnde een primary 3 lijkt me nog te vroeg (zie tijds factor)dus is er na de huidige correctie een reële mogelijkheid van nog een stijging. De verdeling is dan, 194-293 A 293 tot 256 of mogelijk 232 de B en vervolgens de C om de grote B als correctie op de daling sinds 2007 af te ronden.

  Terecht merkt Sander op dat de primary 3 onder 200 AEX punten zal zakken, mogelijk ver daar onder, ik denk aan getallen onder de 100 maar zo ver lijkt het mij op dit moment nog niet.

  Het idee van Prechter komt voort uit de 38.2% correctie in de S&P en dat is een terechte opmerking, maar het EWP heeft ook een nadeel dat, indien je slechts kijkt naar patronen en fibo getallen je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik maak tevens gebruik van andere technieken om bevestiging te krijgen voor een bepaalde telling. Op grond van deze technieken ga ik uit van meer stijging de komende maanden maar realiseer me terdege dat er nog een hele heftige daling aan zit te komen die ook nu weer onder de (profs) voor ongeloof zal zorgen. De woorden ‘dat hebben wij niet voorzien’ zal dan weer veelvuldig worden gebruikt.
  Groet Jan

 4. Wat de Elliott Wave theorie betreft kan men alle kanten uit. De index bevindt zich nu reeds in golf 1 van een nieuwe bullmarkt en de eerste golf nu in de krachtigste fase 3 is aanbeland.

  Ik geloof dus dat op basis van Elliott Wave we het dieptepunt hebben gezien en de LT alleen maar positief is.

  Ook de gewone fase analyse zou momenteel fase 1 betekenen die wat de AEX betreft met een duidelijke stijging boven de huidige weerstandszone (laten we voor het gemak AEX 305 nemen al is het een rond getal en hebben beurzen lak aan ronde getallen) naar fase 2 zou overgaan.

  De technische signalen in maart op het dieptepunt waren eveneens bemoedigend omdat mijn indicator toen voor het eerst sinds 2003 een echt koopsignaal had gegeven op basis van positieve divergentie.
  Ze luidden het begin van fase 1 in,voor Elliott Wave de eerste golf van een nieuwe Bull market.

  Nu de Elliott Wave grote ABC correctie sinds 2000 op de AEX :
  A golf van 700 naar 217.8 Maart 2003
  B golf van 217.8 naar 563.98 Juli 2007
  C golf van 563.98 naar 194.99 Maart 2009.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.