Eind september als draaipunt in de wereld

Over 7 dagen begint er een andere wereld. Zo lijkt het. Een aantal zaken komt samen rond 30 september –  1 oktober. Laten we de drie belangrijkste noemen.

1. Het Amerikaanse Congres heeft op dit moment nog geen financieringswet goedgekeurd voor het nieuwe begrotingsjaar dat op 1 oktober a.s. begint. Dat betekent dat de Amerikaanse overheid, zoals het er nu voorstaat, op 1 oktober sluit. Nu is het wel vaker met een sisser afgelopen, maar de media-aandacht is mager waardoor de druk om tot een resultaat te komen ook nagenoeg afwezig is. Het is, met andere woorden, niet zeker dat het ook dit keer ‘appeltje-eitje’ zal blijken te zijn.

2. We stevenen af op een periode met nieuwe crashpotentie. Zowel hier, hier als hier schreef ik over het crashwindow van Steve Puetz. Lees wat ik destijds aangaf: Het ‘crashwindow’ vloeit voort uit uitgebreid onderzoek van Steve Puetz (spreek uit: ‘pits’). Deze analist bestudeerde begin jaren ’90 de acht grootste beurscrashes, van de tulpenbollenrally in 1637 tot en met de Nikkei-crash in 1990. In zijn onderzoek keek hij naar een mogelijk verband tussen de crashes en zon- en maansverduisteringen. Puetz focuste zich op de situatie waarin er eerst sprake was van een zonsverduistering, gevolgd door volle maan waarbij de maan dan zelf ook (deels) verduisterd is. Puetz gaf aan dat de crashes begonnen rondom volle maan, in het bijzonder zes dagen vóór tot drie dagen ná een volle maan binnen zes weken vanaf de zonsverduistering. Bij ALLE acht beurscrashes was daarvan sprake. Puetz berekende dat de kans, dat alle acht crashes binnen het vereiste interval zouden beginnen, 0,23 tot de macht 8 was, ofwel een kans van 1 op 127.696. Steve Puetz geeft aan dat het grootste aantal crashes begint ná de eerste, verduisterde, volle maan. Wanneer er echt paniek optreedt, duurt het twee tot vier weken eer de bodem bereikt wordt. De beurzen hebben volgens Puetz de neiging om een top te maken enkele dagen vóór volle maan, dan zijwaarts of licht lager te gaan en te wachten totdat volle maan gepasseerd is. Op de dag van volle maan of kort erna gaat dan een ware schok door de markten. Voor de duidelijkheid: de combinatie van een zonsverduistering en een maansverduistering wil niet zeggen dat er een crash volgt. De combinatie wil alleen zeggen: ALS er een crash komt is de kans op grond van zijn onderzoek bijzonder groot dat het binnen dit tijdframe getriggerd wordt.

Inmiddels zijn we al beland, sinds gisteren, in het crashwindow. Op zondag 13 september jl. vond een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. In de nacht van maandag 28 september 2015 vindt een totale maansverduistering plaats. De eclips, die in Nederland zichtbaar zal zijn, begint om 02:11 uur en staat bij het maximum, om 04:48 uur, op een hoogte van circa 24° (in Utrecht). De eclips eindigt om 07:24 uur. Het tijdframe is derhalve van zes dagen voor 28 september ofwel dinsdag 22 september tot drie dagen na volle maan ofwel 1 oktober. Kijkend naar de hiervoor geschetste patronen zou je mogen verwachten dat – ALS er een crashachtige beweging volgt op de beurzen – de top vlak voor of op maandag 28 september ligt, waarna de beurzen flink onderuit gaan. Een maand later, bij de volgende volle maan, is eventueel ook nog mogelijk. Mijn seizoensmodel zegt een top op woensdag 30 september en dan een daling tot woensdag 7 oktober:

dow_jones_30_september_2015
dow_jones_30_september_2015

3. Volgens Martin Armstrong is 1 oktober 2015 de startdatum van de volgende grote schuldencrisis. Deze crisis begint in Europa, zal daarna waarschijnlijk overslaan naar Japan om vervolgens Amerika in grote problemen te brengen.

ecm-wave-2011-2020

ecm-wave-2011-2020

Kortom, er staat iets te gebeuren in de wereld. Bovendien verschijnt het boek dat ik samen met Eric Mecking heb geschreven ‘Deflatie in aantocht, vijf stappen om de komende crises te overleven’ rond 30 september in de 9e druk. Dat kan bijna geen toeval zijn.

Wilt u daarom nog even van het mooie weer genieten, dat kan, doe dat dan in de komende week. Zoals u hieronder in mijn seizoensmodel kunt zien, zal de gemiddelde temperatuur in de Bilt naar verwachting rond dinsdag 29 september a.s. pieken.

gemiddelde_temperatuur-sept-okt
gemiddelde_temperatuur-sept-okt

Toeval? Vast niet. Mijn seizoensmodel van de gemiddelde regen zegt dat direct na de temperatuurstijging het nodige bluswater zal neerdalen, met een piek rond woensdag 30 september, waarna een ijskoude Kondratieff-winter zich zal openbaren. Wees dus voorbereid.

gemiddelde-regenval-sept-okt-2015
gemiddelde-regenval-sept-okt-2015

Elmer Hogervorst
http://elmerhogervorst.wordpress.com

Een verwijzing voor de titelfoto gemaakt door Ian Sane op: https://flic.kr/p/7nZvqL

8 gedachten over “Eind september als draaipunt in de wereld”

  1. Interessant. Paar kanttekeningen:
    – Er doet zich vrijwel altijd wel ergens op aarde een maan- of zonsverduistering voor, dus zo vreemd is het nou ook weer niet dat dit een kenmerk is van een beurscrash.
    – Gisteren was de docu The Forcaster op tv. Alle voorspellingen van Martin Armstrong zijn tot nu toe (in enige vorm) uitgekomen. Zowel hij als de tekst hierboven suggereert een aanzienlijke crashachtige beweging vanaf 1 oktober 2015. De Euro heeft t.o.v. de dollar het afgelopen jaar flink moeten inleveren en IMF waarschuwt voor een stagnatie van de wereldeconomie maar vooralsnog is er nog niets gebeurd.

    Overigens hoef je geen helderziende te zijn om te voorspellen dat bij een economische onrust een geopolitieke onrust ontstaat en v.v.. Daar zijn genoeg voorbeelden van te vinden in de (contemporaine) geschiedenis. Echter, heden ten dage is de wereld nu een dorp en alle ingrediënten zijn aanwezig om dit te laten culmineren tot iets desastreus.

  2. ik heb niet veel verstand van zaken maar sommige mensen redeneren liever alles rationeel aan de kant…..
    Dan dat ze toegeven dat iemand uit beter hout gesneden is het bij het rechte eind heeft….keer op keer.
    Vaak zijn deze mensen die dit wegredeneren diep van binnen jaloers omdat ze zelf niet over de nodige talenten beschikken.

  3. Goed gezien Elmer!

    Al blijf ik erbij dat het gaat om, hoger dan/lager dan als het gaat om volle maan en nieuwe maan, maar als je daar ’top’ en lager in ziet kan dat ook natuurlijk maar je kunt er zoveel meer mee… Uitstrekken over een langere periode bijvoorbeeld, de middelen zijn er, en heb je!
    Klein research doen met data sluitingskoersen, volle/nieuwe maan, en je bent er, een systeem wat het niet laat afweten.

  4. tot nu toe nog geen flinke correctie. even omlaag, daarna weer bijgetrokken. ik hoopte dat elmer snel gelijk kreeg. ik had wel zin in een flinke dip afgelopen 3 weken. ik wacht nog steeds op een flinke daling.

    beetje jammer dat elmer ook al zijn huis heeft verkocht omdat ie verwacht dat er een flinke daling aan zit te komen. dat zeggen ze althans in hun boek ‘deflatie in aantocht’. ondertussen knallen die huizen weer flink omhoog. (zal ook wel weer naar beneden gaan, maar ondertussen is het wel ff anders)

    blijft lastig om toekomst te voorspellen. het kan altijd gekker… (lees meer bubbelig)

    1. Dank voor je reactie Henk. Het is niet jammer van dat huis hoor. In ons boek geven we aan dat flexibiliteit ‘key’ is. Wij zijn flexibel. Wij zitten niet vast voor vele jaren aan een hypotheek of aan een huis dat we in slechte tijden niet kwijt kunnen (kuddedieren verkopen in slechte tijden, niet in goede tijden). Je vertoont, helaas, nu ook kuddegedrag. Je zou moeten zeggen: dit is het meest perfecte moment om alsnog dat huis kwijt te raken waar we ten tijde van de forse huizenprijsdalingen in 2012-2013 als onderdeel van de kudde WEL vanaf wilden (en nu ineens niet meer omdat de markt een beetje herstelt). Nu is de markt goed om alsnog te verkopen, straks niet meer. Wij kijken bovendien naar de gemiddelde huizenprijs en die is sinds 2008 nog steeds -12%. Dus sorry, de huizen ‘knallen’ niet weer flink omhoog. Tenzij je in Amsterdam woont waar jaarlijks 30.000 extra inwoners bijkomen. Maar dat is geen maatstaf voor het landelijke gemiddelde, al willen de makelaars ons anders doen geloven. Het blijkt wel weer, de media liggen aan de leiband van de NVM-makelaars en wij zijn kortetermijndenkers.

  5. Waarom is iedereen toch altijd zo ongeduldig…, die correctie(s) hier en daar komen er wel hoor.

    ‘Draaipunt’ wordt wel heel erg letterlijk genomen trouwens,gelijk.., moment in tijd vanaf waar meerdere dingen in verandering komen, kun je beter lezen.

    Het verloop van huizenprijzen is niet toe te schrijven aan welke beurs dan ook, maar wel aan het verloop van de crisis en het zou je eigenlijk alert moeten maken maar jij blijft er nogal nuchter onder Henk.
    De ’toekomst voorspellen’ is niet lastig, de lezer er van maakt hem moeilijk…, en dat is best lastig ja.

  6. Ik weet het niet. Ik heb begin vorig jaar als onderdeel van asset allocatie besloten om een appartementje in Utrecht te kopen zonder hypotheek waar ik met mijn vriendin in woon. De rest van mijn middelen (40%) spreid ik over de 3 grote banken in NL. En circa 20% in edelmetaal. Obligaties en aandelen vind ik te hoog gewaardeerd en gevaarlijk. Hopelijk krijgen we flinke crash, want ik ben voorbereid en kan ik goedkoop instappen.

  7. Hoezo instappen?, Tim…
    Je denkt ‘voorbereid’ te zijn, maar met wat je al hebt, en waar je wat hebt…, blijkt het van niet.
    Het enige wat dan nog wel doordacht is is geen hypotheek hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.