De waterstanden van goud, zilver en de dollar

Onlangs gaf ik aan dat de tides een bodem op 23 juni en een top op 30 juni op de beurzen voorspelden. De AEX bodemde exact op 23 juni:

Waterstanden en AEX

De Dow Jones bodemde op 23 juni en zette vervolgens een nipt lagere bodem op 25 juni neer.

Vorige week woensdag, 1 juli, topten zowel de AEX als de Dow Jones. Uitgaande van een top op 30 juni kwam die top dus +1 dag, een afwijking die past binnen hetgeen mag en ook niet ongebruikelijk is, namelijk 1 of 2 (heel soms 3) dagen:

Waterstanden en Dow Jones

Voor de periode ná 30 juni vertellen de tides twee dingen: bodem in de beurzen op 5, 6 of 7 juli. Ook de achterliggende gegevens gaven bij mij geen doorslag voor hetzij 6 hetzij 7 juli, dus ik hield één van die dagen aan voor een bodem. Daarna een top op 14 juli:

Waterstanden juli

De bodem kwam op 8 juli, dus ten opzichte van een bodem op 7 juli op +1 dag:

Waterstanden en euro-dollar
Waterstanden en Dow Jones

Op grond van de tides maken we op dinsdag 14 juli a.s. dus een top. Op het moment van schrijven zijn de beurzen erg zwak. Voor de duidelijkheid: we zitten al weer in het gebied (-2 tot -3 dagen van 14 juli) waarin de bodem van 8 juli mogelijk niet meer is dan een opvering.

Wat weinigen weten, is dat de tides ook voor andere zaken dan alleen de aandelenbeurzen gebruikt kunnen worden. Zie hieronder bijvoorbeeld enkele grafieken van de euro-dollar uit de afgelopen weken:

waterstanden en euro-dollar

Het laagste punt kwam zo te zien op 22 juni met een nipt hogere bodem voor de euro op 23 juni, dus -1 dag. Zie dan de volgende grafiek:

Waterstanden en euro-dollar
Waterstanden en euro-dollar

De euro topte op 1 juli, net als de Dow Jones +1 dag, iets onder 1,42, om daarna weg te zakken tot onder de 1,40. Eergisteren, 8 juli, dus +1 dag, bodemde de euro:

Waterstanden en euro-dollar-2
Waterstanden en euro-dollar-2

Uitgaande van het volgende draaipunt op 14 juli mag verwacht worden dat de euro rond die tijd weer een top gaat maken.

Wat voor de euro-dollar geldt, geldt ook voor goud en zilver. Op 23 juni (spot on) bodemde goud op 914 dollar per ounce:

goud en waterstanden
goud en waterstanden

Om daarna 31 dollar te stijgen naar een top op 1 juli (ook +1 dag) op 945 dollar per ounce:

goud en waterstanden-2
goud en waterstanden-2

Vanaf 945 dollar heeft goud een aardige duikvlucht gemaakt richting 904 dollar:

Tot slot nog de grafiek van vandaag:

goud en waterstanden-3
goud en waterstanden-3

Deze bodem kwam op 8 juli, dus ook +1 dag. Vanuit hier zou goud volgens de tides weer dienen te stijgen richting dinsdag 14 juli.

De laatste weken werken de toppen en bodems dus heel goed. Echter, men zij er altijd alert op dat een trend soms dusdanig krachtig is, dat bijvoorbeeld een bodem niet meer is dan een tijdelijke opvering, of een top niet meer dan een tijdelijk stapje terug. Zie bijvoorbeeld de koers van zilver, die is momenteel vrij zwak. Ook aan de verhouding goud-zilver is dat terug te zien. Historisch is die verhouding (gemiddeld) ca. 30. Momenteel zit deze ratio ruim boven de 72, dus met 1 ounce goud kunt u ruim 72 ounce zilver kopen. Goud is verhoudingsgewijs dus duur en zilver verhoudingsgewijs goedkoop. Waar bij goud de bodem van 8 juli tot het schrijven van dit stuk nog stand hield, werd vandaag, 10 juli, de bodem van zilver van 8 juli alweer doorbroken:

zilver en waterstanden
zilver en waterstanden

Het kan natuurlijk zijn dat zilver hier een bodem maakt en toch nog opveert richting 14 juli, dan komt de bodem rijkelijk laat, nl. +3 dagen. Laten we het gaan volgen.

P.S.  Op ons forum kunt u verder discussiëren over de tides: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

10 gedachten over “De waterstanden van goud, zilver en de dollar”

  1. Hoi Elmer,

    Weer mooi top stukje !!

    Wat mij betreft is niet 8 juli (+1 dag) maar vandaag 10 juli (+3 dagen) de bodem gezet (AEX)…waarom?
    Want als 8 juli (+1 dag)een bodem is geweest dan zou dus betekenen dat we op 9 juli (-5 dagen) al een top hebben geplaatst dit zou dan de top zijn die gepland stond voor 14 juli wat zou betekenen 5 eerder dan de tides datum dit lijk me vooralsnog niet echt waarschijnlijk.

    Ook op basis van technische analyse denk ik dat we vandaag de bodem hebben gemaakt omdat vrijwel alle indicatoren (RSI, MACD, STOC) momenteel allemaal bodems waarden noteren. Tevens hebben we sinds de daling van 1 juli tot op heden nog geen correctie erop gezien.

    Zelf denk ik dat, zoals eerder al gezegd, vandaag (10 juli, + 3 dagen) de bodem en de top verschuift dan iets van begin volgende week (14 juli) naar eind volgende week (donderdag dan wel vrijdag) om de stijging naar de top een kans en tijd te geven. De top komt dan ergens tussen de 250 en 255 (op basis van fibbonnacci vanaf de top van 1 juli)

    Groet,
    Kwok-wai

  2. Dank voor je bericht Kwok-wai! Ja het kan goed zijn dat we hier op +3 dagen zitten voor de AEX, ook de Dow zakte zo te zien net onder de bodem van 8 juli. Overigens ga ik altijd van handelsdagen uit, dus niet -5, maar -3 dagen dan. Maar ik denk zelf ook dat we toch eerst die top nog gaan zien komende week. Ik houd voorlopig, ook vanwege bijvoorbeeld de Spiral Calendar, toch echt 14 juli aan als draaipunt. Dank voor je bericht weer en groet.

  3. @Kwok-wai:
    Ik weet dat Elmer meer belang hecht aan de tides van the Battery, maar ik wil toch even vermelden dat uit de standen van Scheveningen de top af te leiden is op 19 juli. Dat is een zondag, dus vrijdag of maanadag?
    Vervolgens gaan we voor de maand juli naar de grootste “bodemvormende amplitude”. Overigens vind ik het, zoals ook op het forum vermeld, wel moeilijk om er ook daadwerkelijk munt uit te slaan.
    @Elmer:
    Verwacht je op 14 juli een top waarvan we de waardes in 2009 voorlopig niet terug zien?

  4. De aex is zojuist onder de low van afgelopen vrijdag geopend (wat niet echt een verrassing was gezien wij vrijdag op de day-low waren gesloten).
    Ik ga er nog steeds vanuit dat we de top (geen echte top maar een herstelletje tov daling vanaf 1 juli) nog moeten plaatsten koersdoel hiervoor ligt tussen de 250/255.
    Misschien ff een spike omhoog en dan de draai maken aan het einde van de week ?

    @ elmer, ik ben niet helemaal bekend (alleen wat basis regels) met spiral calender maar hoe vast is die datum van 14 juli? Zijn er marges mogelijk zoja hoeveel dagen hanteer je hiervoor?

    Oeps ff er tussen door de aex staat nu op 242,84 (-0,36) en er lijkt zich een tijdelijke bodem te vormen.

    @ piet, welke programma gebruik je voor de tides? Ik gebruik voor de (Nederlandse) tides de standen van ijmuiden. Scheveningen staat er namelijk bij mij er niet bij.
    Ik denk dat je niet zomaar op de tides kunt handelen (qua timing) je heb naar mij mening ook andere indicatoren nodig, ik gebruik zelf een combinatie van tides, indicatoren (macs, rsi, stoch) en candle grafieken.

    Groet,

  5. @Kwok wai Li
    De waardes voor Scheveningen heb ik van http://www.getij.nl en vervolgens in een excelsheet gezet. Verder gebruik ik het eerder genoemde wxtide32.
    Daarin staat Scheveningen ook. Ik begrijp alleen de waardes niet t.o.v getij.nl

    Het gebruik van andere indicatoren is interessant als je het afzet tegen wat Taylor zijn ’twins’ zeggen in het boek. Het komt er op neer dat ze de ’tides’ moeten vertrouwen ondanks dat alle andere informatie het tegendeel aan zal geven.

  6. Pingback: AEX up of down « De Kritische Belegger-forum

  7. Dag Elmer,

    waar vind ik jouw actuele prognoses voor AEX , goud, rente? op korte
    en lange termijn?

    Knap onderzoek dat je doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.