Sectorfondsen Mandaat ING kost belegger een vermogen

Veertien dagen geleden schreef ik over ‘de streken van ING’. Als u voor fondsbeleggen van de ING Bank heeft gekozen of op het punt staat dit te doen, dan adviseer ik u dit artikel toch nog even te lezen. Kans is groot dat u uw beslissing op z’n minst gaat heroverwegen en tot een andere keuze komt.

Waar het in dit artikel om gaat is, los van de kosten van het mandaat zelf, aan te tonen dat het Sectorfondsen Mandaat de belegger een vermogen kost. Om te voorkomen dat ‘buitenstaanders’ onnodige kritiek gaan uitoefenen op mijn analyse wil ik melden mijn analyse te hebben gebaseerd op de bijsluiters van de ING Bank zelf. Uiteraard heb ik die allemaal keurig geprint en digitaal opgeslagen. De index waarmee de prestaties van de sectorfondsen zijn vergeleken heb ik eveneens overgenomen van die van de ING Bank. U kunt er overigens van op aan dat ik bij mijn analyses, mij altijd tot het uiterste zal inspannen om een zo’n reëel mogelijke en eerlijke benadering te volgen.

Bent u op enig moment van mening, of wanneer u dit veronderstelt, dat dit niet het geval is dan nodig ik u bij deze uit mij hier persoonlijk op aan te spreken.

Terug naar het Sectorfondsen Mandaat van de ING. De prestaties van de sectorfondsen zijn zeer wisselend. Zo heeft het Sectorfonds Industrials het voor elkaar gekregen om het de afgelopen vijf jaar 24,15% slechter te doen dan MSCI sectorindex. Het Sectorfonds Healthcare heeft het in over een tweemaal zo langere periode 20% slechter gedaan. Van de tien sectorfondsen heeft alleen het ING Daily Consumer Goods Fund het beter gedaan dan de index.

Sectorfondsen Mandaat ING

Periode in jaren

Gemiddeld + of – t.o.v. index over X jaar

Laatste 1,5 kalenderjaar t.o.v. index

Verlies of winst langste periode

ING Basic Materials Fund

5

-3,26%

-10,60%

-16,30%

ING Daily Consumer Goods Fund

5

1,29%

-3,90%

6,45%

ING Energy Fund

5

-2,78%

-9,10%

-13,90%

ING Financials Fund

9

-0,53%

-2,70%

-4,77%

ING Health Care Fund

10

-2,00%

-5,30%

-20,00%

ING Industrials Fund

5

-4,83%

2,52%

-24,15%

ING Informatie Technologie Fund

7

-1,85%

-1,07%

-12,95%

ING Luxury Consumers Goods Fund

5

-1,81%

-0,20%

-9,05%

ING Telecom Services Fund

5

-0,51%

-3,90%

-2,55%

ING Utilities Fund

5

-0,28%

-5,50%

-1,40%

Rood = slechter dan de markt

Groen = beter dan de markt

Stel u gaf vijf jaar geleden een vermogen van € 500.000,- bij de ING Bank in beheer en heeft indertijd gekozen voor het Sectorfondsen Mandaat. Uitgaande van een bij benadering marktconforme verdeling dan heeft u circa € 48.000,- extra verlies geleden ten opzichte van de markt. Heeft u ook nog eens gedurende die hele periode kosten betaald van 0,4% (deze kosten heb ik in de vermogensrapportage van de ING Bank zelf gezien) dan bedraagt uw totale verlies ten opzichte van de markt € 58.000,-

Op uw aanvangsinvestering heeft u derhalve 11,6% extra ingeleverd. Geen ‘kattenpis’ zouden ze in de Pijp in Amsterdam zeggen. Een bijkomend vervelend bijverschijnsel is dat dit vermogen voor altijd uit de zak van de belegger is verdwenen en nooit meer een bijdrage zal leveren aan een eventueel herstellend rendement. Uiteraard heeft de ING Bank wel haar managers en commerciële medewerkers hiervan een extra bonus kunnen uitkeren. Van uw vermogen dus, zo simpel liggen de zaken soms.

Gratis e-mail alert van De Kritische Belegger
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail alert service. Klik hier

Peter van der Slikke
Vermogensadviseur bij TOP Capital
www.topcapital.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.