Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Of is AEX de Braafste?

Een lezer wees ons erop dat, gezien zijn ervaring, de AEX Index niet het stoutste jongetje van de klas was want Amsterdam had de eigenschap vooruit te lopen op de andere markten. De consequentie van deze constatering was dat de goede week die wij voorspelden, weleens tegen kon vallen.

De prestaties van enkele belangrijke markten in de afgelopen week waren als volgt:

AEX DJIA S&P DAX
Stand begin week 359.00 12.341 1.319 7.178
Stand einde week 359,01 12.505 1.337 7.295

Afgelopen week moest de AEX dus opnieuw in de hoek staan. In de figuur hieronder vindt u een vergelijk van het koersverloop van de AEX Index en de S&P500.

TA AEX 25 april 2011
TA AEX 25 april 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Zoals u ziet worstelen beide indexen met hun top van 18 februari. De S&P500 bereikte toen 1.344 en de AEX 374 (omdat de weerstandslijn enigszins daalt liggen de niveau’s van uitbraak iets lager nu, namelijk op respectievelijk 1.339 en 370). Op dit moment ligt de S&P zeer dichtbij deze top (de DJIA kwam zelfs hoger) maar de AEX heeft nog een hele weg te gaan. Als men het beeld globaal bekijkt dan is de AEX enigszins beweeglijker. Er zijn meer zwarte candles bij de AEX die er in zijn totaliteit in de vergelijking niet mooi uitkomt. Hij ligt daarbij onder zijn 20-daags gemiddelde dat daalt terwijl de S&P500 daarboven ligt en zijn 20-daags gemiddelde stijgt. Toch heeft onze lezer daarmede nog geen ongelijk, want de markten staan onder de negatieve paraplu van de maandgrafieken.

In de weekgrafieken ziet men bijna overal een positief Momentum, behalve bij de AEX Index, daar is dit (nog) negatief. Maar de positieve momenti blijven enigszins achter op de koersontwikkeling. Ook het Volume blijft in het algemeen gesproken achter. De New Lows in Amerika blijven duidelijk achter op de koersen, maar de New Lows zijn nog niet stijgende. In Amsterdam hebben wij zelfs (in onze systematiek) een waarschuwing voor een dalende markt gekregen. De VIX heeft een bijna angstwekkend laag niveau bereikt. De uitbraakmogelijkheid naar boven (negatief) wordt daarmede groter en groter. Maar de week is in vele gevallen met een zeer mooie candle gesloten. De Summation Index en de CPR zijn nog positief (ook in Amsterdam). Het totale beeld is niet erg eensgezind en dat betekent dat de grotere reactie die wij verwachtten en die wij een aanvang zagen nemen ergens medio mei to begin juni, wel eens wat dichterbij zou kunnen zijn dan eerder aangenomen. Daarbij blijft voor ons op dit moment de AEX Index het stoutste jongetje van de klas. Maar hij zou ook wel degelijk te vroeg uit de klas gelopen kunnen zijn. En als dat waar blijkt in de komende tijd dan zou onze lezer nog steeds zijn volledig gelijk kunnen krijgen. Al met al voelen wij ons niet helemaal gerust met de huidige gang van zaken.

De Rente

De rente is door zijn stijgende trendlijn gebroken. Het lijkt nog niet veel, het kan dus nog een vals signaal zijn, maar het kan ook een eerste indicatie zijn dat het met de rentestijging voorlopig is afgelopen. Als dat waar is dan is wordt daarmede bewezen dat de belegger zich niet goed in zijn vel voelt en overstapt uit aandelen naar vastrentende waarden. Het weekmomentum bevestigt de daling; andere indicatoren zoals de Slowed Stochastics geven een verkoopsignaal. De 3-maands Euribor daarentegen is nog steeds aan het stijgen. Wij hebben het doel van de rentestijging nog steeds staan op 4,11% voor de 10-jaars rente, maar het wordt meer en meer een vraag of we dit doel wel zullen halen.

De Dollar

De dollar heeft een nieuw dieptepunt opgezocht. Wij zien dit als een stap in de bodemvorming. Voorlopig blijven wij aan de kant.

Het Goud

Het goud krijgt er blijkbaar geen genoeg van. Toch moeten we met deze vaststelling voorzichtig zijn, want het ziet er naar uit dat in het zilver, dat veel sterker dan het goud in de afgelopen periode gestegen is, zich een blow-off aan het vormen is. Het lijkt er op dat er op vele fronten een verandering in de lucht hangt.

De Prijs van een vat Brentolie

Geen nieuws van het oliefront anders dan dat we aan de pomp een poot worden uitgedraaid. Alles wijst op een aanstaande daling maar de olielords zijn blijkbaar tegen en waarom zou het gelijk niet aan hun zijde staan?

Onze Strategie

Wij hebben onze Powershares Dynamic US Markets eruit gezet. Wij hebben er na kosten niet aan verdiend maar er ook niet op verloren. Daarnaast hebben wij op verschillende constructies Calls geschreven. In de komende week gaan wij zien of wij op de longposities van ons fundamentele systeem ook calls moeten gaan schrijven. Gezien de teleurstellende ontwikkeling in Amsterdam hebben wij verder niets gedaan. Onze positie in liquiditeiten loopt daarmee voor het eerst sinds lang weer voorzichtig wat op.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (25-04-2011) 359,01

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *