Einde aan grondstoffenrally?

Alle positieve verhalen van grondstoffengoeroe Jim Rogers ten spijt, ziet Goldman Sachs een einde aan de grondstoffenrally. De investmentbank is de grootste handelaar in grondstoffen ter wereld en zou het dus moeten weten.

Het rapport van Goldman Sachs van 11 april jongstleden had dan ook de nodige impact. Zo daalde bijvoorbeeld de AEX-index, nadat het rapport gepubliceerd was, met ruim 1,5 procent en de Europese index van grondstofaandelen met meer dan 3 procent. Het verwachte einde aan de hausse in grondstoffen geldt in het bijzonder voor olie, koper, katoen en platina. Goldman Sachs ziet niet een definitief einde aan de hausse, maar gaat wel uit van een tijdelijke dip van de prijzen. Het uitgebrachte rapport moet dan ook meer gezien worden als een advies aan cliënten om nu winst te nemen om over enige tijd op lagere niveaus weer in te stappen.

De reden voor het einde aan de prijsstijgingen verschilt per grondstof. De olieprijs zal volgens Goldman dalen, omdat in hun ogen het Libische conflict op korte termijn zal eindigen. Sinds het begin van de betogingen in Noord Afrika is de olieprijs met ongeveer 30 porcent opgelopen. Na het verkoopadvies van Goldman zakte de olieprijs weer met 4 dollar per vat. Ook Saudi-Arabië gaf onlangs aan dat de vraag naar olie helemaal niet zo hoog is als dat momenteel wordt geschat.

De Saudi’s schroeven daarom hun productie terug. Volgens het land met de grootste oliereserves ter wereld wordt de prijs momenteel voornamelijk hoog gehouden door speculanten. Zodra deze beseffen dat de werkelijke vraag van de industrie verzadigd is, zal de olieprijs gaan dalen. Een groot deel van de vraaguitval wordt echter veroorzaakt door Japan. Als gevolg van de aardbeving en de tsunami is de raffinagecapaciteit van deze grootste olie-importeur ter wereld sterk afgenomen. Daardoor wordt er (tijdelijk) veel minder olie geïmporteerd door Japan.

Koper stijgt niet meer volgens Goldman door een verminderde vraag van de Japanse industrie. Vanwege de uitgevallen kerncentrales in Japan ligt de industrie regelmatig stil door een tekort aan elektriciteit. Ook blijkt de kopervoorraad in China minder snel af te nemen dan eerder werd verwacht en wordt koper steeds vaker vervangen door aluminium.

De katoenprijs is het afgelopen jaar flink opgelopen (+150 procent) als gevolg van of een teveel aan water (Pakistan, Australië, Brazilië) of juist een tekort aan water (Rusland en wederom Australië). Hierdoor zijn veel oogsten mislukt. De hoge katoenprijs heeft veel kledingfabrikanten doen overschakelen op andere materialen voor hun kleding. Hierdoor neemt de vraag naar katoen snel af en zal de prijs gaan dalen, aldus Goldman.

Ook platina is minder gevraagd als gevolg van de natuurrampen in Japan. Platina is een belangrijke grondstof voor katalysatoren van auto’s. En het is juist de Japanse auto-industrie die regelmatig stil ligt. In Japan vanwege een tekort aan elektriciteit. Maar ook buiten Japan, zoals bijvoorbeeld in China, liggen de Japanse autofabrieken regelmatig stil als gevolg van een tekort aan onderdelen.

Het verkoopadvies van Goldman Sachs lijkt vooralsnog vooral ingegeven door diverse unieke gebeurtenissen (Japan, Noord Afrika, overstromingen) en niet door iets structureels. Het economisch herstel in de wereld wint volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog elke dag aan kracht. Dit economisch herstel wordt gedragen door een productietoename van de maakindustrie. Hierdoor zullen grondstoffen volgens mij dan ook gewoon gevraagd blijven, al zullen exorbitant hoge grondstofprijzen de economische groei kunnen doen afremmen.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

5 gedachten over “Einde aan grondstoffenrally?”

 1. Goldman Sachs zou het moeten weten…en mogelijk weten ze het daar ook.

  Een andere kant vd medaille is, is dat GS ook redelijk onbetrouwbaar is waar het gaat om adviezen en analyses; zo voorspelde het de bubble in de huizenmarkt…maar dat kreeg de belegger/huiseigenaar niet te horen…wel achteraf dat GS daar indertijd flink op shortte.

  Ook de kredietbubble zal GS wel op waarde hebben geschat…short op kredieten…wat dichter bij huis; het adviseerde short te gaan op een zeker NL-aandeel, dat uiteindelijk niet alleen leidde tot een shortsqueeze van hedgefunds/beleggers, maar uiteindelijk ook in de overname van dat bedrijf.

  Partijen als GS, maar ook Soros, etc.etc. kunnen en zullen het allemaal weten, maar hun invloed op de beurzen laten ze vnl voor eigen gewin gelden.

  GS doet ook nog iets met US-bonds….verdient bakken met geld met handelen in wat door de markten als potentieel waardeloos wordt gezien.

  Mijn advies: ga tegen GS-analyses/adviezen in en u zult bijna slapende rijk worden (dat doet GS zelf ook terwijl het in diens slaap slap praat…)

  GS had ten tijde van het Lehman debacle ook de financiele en mentale steun nodig van WB…en weldra groeiden bonussen tot topniveaus, terwijl het kaartenhuis van ervoor nog steeds een kaartenhuis is.

  Wellicht zit GS short in haar ‘eigen’ munt…we zullen het ooit weten.

 2. aanvulling: de hele hausse in grondstoffen heeft m.i. niets te maken met economische groei/activiteit, maar meer met de vlucht uit de dollar; dollars worden omgezet in waarden die ten alle tijde waarde behouden…daarbij wordt de dollar tijdelijk ‘gesterkt’ doordat grondstoffen doorgaans in dollars noteren!

 3. mijn inzicht is ook inderdaad dat de grondstoffen-markt bij of over de top is.
  Er is altijd wel een reden te vinden om grondstoffen te kopen maar het feit dat iedereen er nu een mening over heeft zegt al genoeg.
  Je hoort bijna niemand over de zeer lage volume op de aandelenmarkt praten maar lage omzetten bij stijgende koersen vormen als het ware het voorgerecht,de
  inleiding. Qe2 ,daar zit iedereen op te wachten en te huiveren wanneer dat eindigt in juni. De grootste winsten kun je behalen om precies tegendraads te handelen… vooral op dit moment. En luister maar niet naar een Kees de Kort of een Sylvester Eijffinger want Kostolany zei het al: Economen weten alles af van economie en geld,maar ze bezitten het niet. Het is gemakkelijker om over geld te schrijven,dan het te verkrijgen.

 4. je klinkt alsof Kees de Kort er al jaren naast zit…

  De meeste mensen praten meer over grondstoffen dan dat ze die bezitten…net zo als dat je beweert dat een KdK e.d. wel verstand hebben van geld en economie zonder het te bezitten.
  En het is zeker geen feit dat iedereen een mening heeft over grondstoffen…want wat dat aangaat horen velen de klok luiden zonder te weten waar de klepel hangt! De gewone man schaft geen berg ijzer/plas olie/baren goud en zilver aan…het zijn de vele juweliers en handelaren die van de gewone man goud inkopen ‘nu het zo hoog staat’! Terwijl er amper nog sieraden worden verkocht.
  Nog enkele signalen: 2 jaar geleden werd een wet gecreeerd die onteigening van goud mogelijk maakte…internationaal verkeer van goud sterk aan banden (informeer eens bij TNTpost)…gaat er dan geen belletje bij je rinkelen? Zoveel moeite voor dat waardeloze, ‘onschuldige’ en veels te dure metaal dat je niet kan eten?

  Wie waarschuwt om vooral niet naar iemand te luisteren, klinkt m.i. weinig openstaand voor andere meningen of risico’s.

  En ja, soms moet je tegendraads handelen…maar in de deuropening blijven staan terwijl de meute in paniek naar buiten wil, is ook niet verstandig.

 5. Ik wil wel in een trein stappen maar je moet wel weten of het een goede machinist is…
  Ga eens op zaterdagmorgen na de koffie boodschappen doen.
  Dat is precies hetzelfde als in een bijennest rondlopen.
  Ik was eens met mn vrouw naar het schaatsen gegaan in Thialf,stond s’morgens
  half acht al in de rij terwijl om 13.00uur pas de poorten opengingen.
  De volgende keer zijn we om 13.00 uur geariveerd en we konden zo door lopen
  en ook nog een ideaal plekje vinden.
  Als je de grote meute eens van een afstand gaat bekijken heb je vaak een beter uitzicht.
  Na inzicht komt uitzicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.