Spreken is Goud, Zwijgen is Zilver

Terwijl goud in de nieuwsartikelen alle aandacht opeist, is het vooral zilver dat de weg naar boven weet te vinden.

De goud- en zilverprijs noteren momenteel tegen recordhoogte en zijn net als vele andere grondstoffen, al dan niet terecht, een ware hype. Deze hype zorgt voor een stijgende prijs, terwijl normaal de marktprijs wordt verkregen door vraag en aanbod. Veel beleggers nemen deze grondstoffen vanuit spreiding en speculatief oogpunt op in hun portefeuille.

Op 26 oktober 2010 werd door de US Commodity Futures and Trading Commission bekend gemaakt dat de COMEX, de belangrijkste ‘silver future exchange’ onderhevig was aan frauduleuze handelingen. De prijs van zilver is kunstmatig gedrukt. Uit onderzoek blijkt dat het aanbod van zilver kleiner is dan verondersteld, aangezien er meer short positie dan long posities zijn ingenomen. De meeste van ‘short’ contracten lijken geen enkele relatie te hebben tot de fysiek aanwezige hoeveelheid zilver, waardoor de prijs wordt gedrukt. Op zoek naar een nieuw evenwicht kan de prijs alleen maar stijgen.

Er wordt volgens geologisch onderzoek en actuele mijnbouw statistieken sinds het begin van de civilisatie voor 46 miljard oz (ounce) aan zilver (1 oz = 31 gram) gewonnen, in tegenstelling tot goud waar slechts 5 miljard aan gewonnen is. De prijzen van goud en zilver liggen in verhouding echter aanzienlijk uit elkaar. Goud noteert USD 1500,- per oz en zilver USD 45,- per oz.

Zilver is ten opzichte van goud een bruikbare grondstof. Het wordt vanwege geleidende en reflectie eigenschappen in vele productieprocessen gebruikt. Hierbij valt te denken aan elektronische producten, zoals radio’s en printplaten. Er is slechts 1,1 miljard van de 46 miljard oz zilver bovengronds voorradig.  In principe is zilver schaarser dan goud, want aan goud is 2 miljard oz bovengronds voorradig.

Door de huidige media aandacht worden er steeds meer beleggers bereikt. Uit voorzichtige calculaties blijkt dat grote zilver fondsen voor 500 miljoen aan zilver bezitten.

Bezit grote zilverfondsen
Bezit grote zilverfondsen

Op de COMEX wordt voor gezamenlijk 871 miljoen ounces aan long en short posities in zilver futures genomen, terwijl slechts voor 600 miljoen oz aan zilver voorradig is.

Gezien de huidige spotprijs USD 45,- per oz zilver, vertegenwoordigt de 1,1 miljard bovengronds aanwezige zilver een marktwaarde van USD 49,5 miljard,-. Goud heeft een marktwaarde van USD 3 biljoen (USD 1.500,- x 2 miljard oz).

Dit zou betekenen dat de vraag naar goud 60 keer hoger is dan die van zilver. In 2010 werd slechtst 3 keer zo veel goud als zilver verkocht. Om de balans te herstellen zou de goudprijs moeten dalen naar USD 300,- per oz, maar gelet op de buitenproportionele hoeveelheid zilver contracten die momenteel op de COMEX worden verhandeld lijkt het meer voor de hand liggend dat de vraag naar zilver zal gaan stijgen, met een prijsstijging van zilver als gevolg.

Maurice Essers
Lunar Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.