Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nog geen euforie

Het herstel in de afgelopen week is sterk genoeg geweest om in Amsterdam de weekgrafiek van de AEX Index te doen omslaan in positief. Hiermede prijkt Amsterdam aan de top. In andere landen in Europa zijn de weekindicatoren wel aan het draaien maar ze zijn zeker nog niet positief. In New York is van een draai nog geen sprake. Integendeel aldaar dreigt er een omslag in de maandgrafieken. Al met al dus geen algemeen positief nieuws deze week. Maar het is ook niet zo dat er aanwijzingen zijn voor een groot probleem. Wij houden een vraagteken bij de lange termijn en voor de korte termijn voorzien wij een retractie, waarvan wij inschatten dat hij mild en van korte duur zal zijn. Zolang de korte termijn geen forse opleving laat zien blijven wij zeer gereserveerd. Wij laten u hieronder de daggrafiek zien van de AEX Index.

TA AEX 22 oktober 2012
TA AEX 22 oktober 2012

Figuur 1.

Op zichzelf is er niets mis met dit beeld met dien verstande dat de Momentum Analyse laat zien dat er behoefte is aan enige bezinning en krachtenverzameling. Uitgaande van de AEX Index kan men positief zijn, zij het dat er enkele moeilijke dagen in het verschiet liggen. Helaas staat Amsterdam vrijwel alleen, want zoals gezegd zijn de andere markten in Europa nog niet zover en Amerika laat het echt afweten. De sentimentindicatoren in Amsterdam zijn positief en in Amerika mag men daarover ook nog niet klagen. Wij zien zelfs in bepaalde handelssystemen een signaal opkomen dat men moet rekenen met een koopsignaal op niet al te lange termijn. Maar Amsterdam bepaalt de richting niet. New York was afgelopen vrijdag zwak omdat de bedrijfsresultaten zo zwak waren. En er werden geen indicaties afgegeven dat men ze in de nabije toekomst zag verbeteren.

Een doorschrijding van de top op 340 is nodig om de markt weer op groen te zetten. Steun ligt er op de oude steunlijn van 327. Hier ligt ook het MA50. Iets lager ligt dan het voorgaande bodempje op 325 en tot slot ziet u de bodem op 323. Hier moet de markt niet doorheen gaan want dan wordt alles serieuzer. Voorlopig houden wij het op een zwakke beurs voor de komende periode. De kracht hiervan zal het verloop daarna bepalen. Opvallend is het dat de Baltic Dry Index al sinds midden september aan het stijgen is. Deze index wordt gezien als een goede indicator van de wereldeconomie. Een stijging wijst op een aanstaande verbetering hiervan, maar alvorens hierin te geloven moet deze index nog een uitbraak laten zien.

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen is weer gaan stijgen. Het eerst doel is 1,94%. Daarna volgen 2,13% en 2,45%. Er is in alle timeframes sprake van positieve divergentie. Wij gaan ervan uit dat de stijging zich voorlopig zal doorzetten.

De Amerikaanse dollar in Euro’s

Op 76 maakte de koers van de dollar een keer naar boven. Sterk ziet het beeld er niet uit. Hij zal de 78 wel bereiken, zo nemen wij aan, en misschien gaat hij nog wel naar de 79,5 maar de kansen daarop lijken gering.

De prijs van een vat Bentolie

Het begint er naar uit te zien dat de prijs van een vat Brentolie zijn weg naar boven naar de grens van US$126 heeft afgebroken. Als dit in de komende week bevestigd wordt dan zijn de technische kansen groot dat hij de congestiezone aan de onderkant (op US$99) gaat verlaten.

De Prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce goud is aangekomen op een steun op US$1.715. Deze steun zal het niet houden. Men moet denken aan US$1.663 of misschien wel aan US$1.640 alvorens er echte steun gevonden zal worden. Voor het lange termijn beeld is daar niets mis mee.

Onze Strategie

Wij blijven de ontwikkelingen zeer nauw volgen. Mocht de markt zich inderdaad ten negatieve keren, dan zullen wij de exposure in de portefeuilles verminderen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-10-22) 334,71

Onze conclusies:
Korte termijn: negatief
Middellange termijn: negatief maar draait hier en daar
Lange termijn: positief met vraagteken
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *