fbpx
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Duitse MKB obligaties scoren goed

Steeds meer Duitse MKB bedrijven richten zich op de obligatie markt. Afgelopen kwartaal zijn er dan ook weer een aantal leuke emissies van high yield obligaties geweest.

Vorige week maandag was de inschrijving van SAF Holland, maar binnen een aantal uur was de inschrijving al gesloten en diverse malen overtekend. De doe het zelf belegger heeft nauwelijks kans om mee te doen. Op 31 oktober 2012 krijgt de obligatie een notering en is deze via de beurs verhandelbaar. Momenteel kunnen professionele partijen in de grijze handel deze obligatie verkrijgen tegen een koers van 103,50% (Een niet-gereguleerde handel buiten de beurs in aangekondigde, maar nog niet uitgegeven effecten).

SAF Holland is ontstaan door een fusie van SAF en Holland Hitch in juni 2006. SAF Holland is een toeleverancier aan de truck- en trailerindustrie. Hierbij valt te denken aan assen, trailersteunen, koppelingsschotels en aanverwante artikelen. SAF werkt samen met dealers als Scania en Volvo. Deze samenwerking omvat logistiek, garantie, werkplaats afhandeling, speciale gereedschappen, technische ondersteuning en training van monteurs. SAF Holland is marktleider en op te splitsen in drie businessunits (trailersystems, power vehicle systems en after-market).

SAF Holland bedrijfsactiviteiten
SAF Holland bedrijfsactiviteiten

Bron: http://corporate.safholland.com/en/about-us/business-units.html 

Het bedrijf bestaat inmiddels 130 jaar. Bij SAF werken wereldwijd meer dan 3000 mensen die in 2011 samen goed waren voor een omzet van € 831 miljoen.

SAF Holland omzet per kwartaal
SAF Holland omzet per kwartaal

SAF Holland is sinds juni 2007 beursgenoteerd. Nadat inmiddels ex-CEO en nu member of board of directors  Rudi Ludwig  besloot om SAF Holland te verlaten daalden de verkopen. Dit negatieve nieuws in combinatie met de kredietcrisis zorgde ervoor dat het bedrijf bijna failliet ging. De aandelen daalde tussen maart 2008 en februari 2009 van € 12.80 naar € 0,39. Gelukkig besloot Ludwig om terug te keren en het bedrijf te gaan herstructureren. Helaas moesten er 3.300 werknemers vertrekken. Aangezien het bedrijf in financiële nood was, investeerde hij een miljoenenbedrag om de banken ervan te overtuigen om SAF geld te lenen. Er werd een kredietovereenkomst afgesloten van € 325 miljoen voor een periode van 5 jaar.

Het bedrijf staat er nu veel gezonder voor dan een paar jaar geleden. SAF Holland heeft in 2011 een kapitaalsverhoging doorgevoerd, waardoor het percentage eigenvermogen van 5% naar ruim 33% ging. Doel is een percentage van >40%. In 2012 werd een herfinanciering van € 260 miljoen afgesloten met een consortium van UniCredit, IKB, Bayerische Landesbank en Commerzbank.

SAF Holland haalt momenteel nog het grootste gedeelte van de omzet uit Europa en de VS, heeft echter ook locaties in Azië, Midden-Oosten en Latijns-America. In deze gebieden wil SAF Holland de komende jaren verder groeien. Om dit mogelijk te maken heeft het bedrijf een obligatielening uitgegeven.

De lening is € 75 miljoen groot en te verkrijgen in coupures van € 1.000,- nominaal. De obligatie geeft een rentevergoeding van 7% en heeft een looptijd van 5,5 jaar tot 26 april 2018. De couponrente wordt jaarlijks op 26 april uitgekeerd.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, verwijs ik u graag naar de website www.valuestarsnewsletter.com , http://www.beleggersnieuwsbrief.nl of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van  Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *