Krijgen bulls de overhand?

De consolidatie komt in de beslissende fase. Krijgen de bull´s de overhand of komt de bear nog één keer langs? Gezien de ontwikkelingen in de S&P 500 is het laatste zeker niet uit te sluiten. De recente stijgingen duiden op de vorming van een wig. In de meeste gevallen is dit een correctief patroon, maar er zijn ook voorbeelden waar het als eerste stijging dienst heeft gedaan. In het eerste geval is er nog een heftige uitschudding te verwachten. In het andere geval komt er een beperkte daling en heeft de markt de weg omhoog ingeslagen.

De laatste fase

De markten slingeren zich de afgelopen weken voort, de consolidatie is dus nog in ontwikkeling. Er is dus niet veel te beleven. Naar het zich laat aanzien kan er zich de komende weken wel een verrassing voor doen. Het patroon in de Dow Jones en de S&P 500 wijzen op de mogelijkheid van een forse uitschudding. Hoewel ook met de mogelijkheid van een stijgende trend rekening moet worden gehouden, gaat mijn voorkeur op dit moment uit naar een top in de markt de komende dagen. De basis voor dit scenario is de stijgende wig. In de meeste gevallen is dit een correctief patroon, dus een reactie op in dit geval een daling. Zodra dit patroon klaar is, we zitten nu in de laatste stijging, kunnen we een heftige daling verwachten.

TA S&P 500 3 augustus 2010
TA S&P 500 3 augustus 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

TA S&P 500 3 augustus 2010 grafiek 2
TA S&P 500 3 augustus 2010 grafiek 2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX

Voor de AEX is er een vergelijkbaar patroon in de maak. Ook in deze index kunnen we in de laatste stijging zitten die de AEX tot ongeveer 343-345 kan laten stijgen. Indien de AEX in dit gebied een top vormt dan is er minimaal een correctie te verwachten over de stijging 308-343 tot het gebied 325. Meer waarschijnlijk is, evenals in de S&P 500, een daling tot gebied 290-280.

Conclusie

De komende dagen zou wel eens bepalend kunnen worden voor het verloop van de markten.

In een aantal markten is een stijgende wig waar te nemen. In de meeste gevallen is dit een correctief patroon en dienen we rekening te houden met een daling de komende weken. Voor de AEX is mijn voorkeur een daling tot het gebied 290-280. Indien de komende tijd slechts sprake is van een beperkte reactie tot het gebied rond 325 dan zitten we waarschijnlijk al in de nieuwe stijgingsfase met nieuwe toppen boven 353 in het verschiet.

Het is dus nog even afwachten.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de beurzen? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

10 gedachten over “Krijgen bulls de overhand?”

 1. @Onno, allemaal onzin, sinds de stijging van maart 2009 zijn er velen die dit soort onzin roepen, incl. de heer Groothaar, het kan natuurlijk wel gebeuren maar dan moet je ook met een helm oplopen als je de straat opgaat, er kan n.l. een steen opvallen, het lijkt erop dat die zogenaamde double dip helemaal niet komt en met roept al 1.5 jaar dat er een correctie van 15-20 % komt, je zult al die zooi maar serieus genomen hebben dan ben je nu aardig blut.

 2. Hoera Meint is weer terug.

  Meint die het allemaal weet en zonder eens goed te lezen zijn kritiek op alles en nog wat op een ongenuanceerde wijze weet te spuien. Er moet in deze man wel veel frustratie zitten.

  Groet Jan

 3. Ok, Groothaar, dit is een artikel van sept. 2009, ik kan er nog 15 gaan kopieren, maar ze komen allemaal op het zelfde neer. telkens maar hebben over coorrectie van 34, 35 punten, het is zinloos, de bewijzen liggen er, en toch telkens maar weer “correcties “voorspellen”, wat ik niet begrijp is dat je het zinloze er zelf niet van in ziet.

  315 de top?

  Het ziet er allemaal erg toppie uit, of 315 punten in de AEX de top was zal moeten blijken. Een laatste stijging zou wenselijk zijn, de beweging vanaf 241 zou daarmee een wig zijn waarbij een daling tot 241 (start beweging) verwacht mag worden.

 4. Ik heb b.v. dit gekopieerd, dit is heel wat verstandiger praat dan al die idiote correcties te voorspellen, sterker nog deze mannen hebben het nooit over een zware correctie gehad sinds de stijging vanaf maart 2009.

  While recent economic data has surprised to the upside, this is likely to change down the road. Trimming EU member states’ deficits will translate into a lurch toward austerity – meaning reduced public spending and higher taxes – as well as higher borrowing costs as governments ramp up debt issuance, all of which is set to weigh on economic activity. All in all, this means the central bank has room to remain in wait-and-see mode for now, albeit the risk of dovish shift in the longer term with seemingly little room for tightening given the ominous growth outlook.

 5. @Meint

  3 berichten achter elkaar met tussenpozen van slechts 10 minuten. Voor iemand die het keer op keer allemaal onzin vindt wat hier geschreven wordt ben je toch opvallend vaak aanwezig.

  Als ik je goed begrijp moet het niet makkelijk voor je zijn om elke keer weer op die hyperlink in de DKB mailtjes te moeten clicken in de wetenschap dat je waarschijnlijk toch wel weer onzin zult gaan lezen.

  Je kan je ook gewoon afmelden voor topics die je niet interesseren hoor.

  Dus met welk doel kom je hier nou toch telkens terug?

 6. Mensen waarschuwen voor doemdenkers, die al 2 jaar lang beweren dat die AEX met 30-40 punten terug gaat en het gewoon nooit gebeurt en snap trouwens niet waar je je mee bemoeit, die info. die je net geeft kan niemand iets mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.