Oliebedrijf Inpex kansrijk

Ambtenaren gingen vorige week op pad om Tokio’s oudste man, de heer Sogen Kato, te feliciteren met zijn 111e verjaardag. De familie van de man liet de ambtenaren echter niet binnen. Al eerder in het jaar probeerden de ambtenaren een afspraak te regelen met meneer Kato, maar tevergeefs. De ambtenaren kregen argwaan en lichtten de politie in. De politie trof gemummificeerde overblijfselen in zijn bed aan en schat dat de man al 30 jaar geleden overleden is. De familie heeft na het overlijden van mevrouw Kato 9,5 miljoen yen (84.000 euro) opgestreken aan weduwepensioenbetalingen.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg vorige week met 1,13%. De bredere Topix steeg met 0,98%.
  • De yen verzwakte 0,65%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,26% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,24 naar 1,27 euro (2,42%).

Banken profiteren van afzwakking Basel-regels

Banken koersten vorige week noordwaarts. Het Basel Comité Bankentoezicht maakte bekend voorstellen voor strengere regels af te zwakken. Beleggers waren voor het besluit nog bezorgd dat banken weer met de pet rond zouden moeten voor nieuw kapitaal. De banken in onze portefeuille konden flink profiteren. Zo gingen Sumitomo Mitsui Fin. Group (6,23%) en Mitsubishi UFJ (5,40%) hoger de week uit.

Panasonic biedt op Sanyo Electric en Panasonic Electric Works

Panasonic (in portefeuille) wil voor 818,4 miljard yen (7,27 miljard euro) Sanyo Electric en Panasonic Electric Works overnemen. Panasonic, werelds grootste producent van oplaadbare batterijen, wil de twee bedrijven overnemen voor uitbreiding in duurzame energie. Panasonic bezit al 50% van Sanyo en 51% van Panasonic Electric Works. De gecombineerde acquisitie zou Japans grootste zijn dit jaar. Verder verhoogde Panasonic zijn winstverwachting voor het lopende jaar naar 85 miljard yen (755 miljoen euro), waar het bedrijf eerder nog een winst van 50 miljard yen (444 miljoen euro) verwachtte.

Maritieme transporteurs voorzien groei in wereldwijd zeetransport

Ook maritiem transporteur Nippon Yusen (in portefeuille) verhoogde zijn winstverwachting voor het lopende jaar naar 68 miljard yen (604 miljoen euro), terwijl het eerder 35 miljard yen (311 miljoen euro) verwachtte. Nippon Yusen voorziet een herstel in de wereldwijde vraag naar scheepstransport en verwacht weer winst te gaan maken met de containerdivisie. Het aandeel vaarde daarom in de laatste handelsdagen tegen de dalende beurs in en sloot vorige week 10,57% hoger. Maritiem transporteur Mitsui OSK (in portefeuille) verhoogde eveneens de winstverwachting. Mitsui OSK verwacht dat de winst met 8,3% toeneemt tot 65 miljard yen (577 miljoen euro).

Oliebedrijf Inpex (in portefeuille) is door Deutsche Securities verhoogd naar buy. Het aandeel zakte vorige week naar een all-time low, nadat het bedrijf Japans grootste aandelenemissie van het jaar door een niet-financiële instelling aankondigde. Het bedrijf is van plan het geld te gebruiken voor exploitatie van nieuwe grote olie- en gasvelden in Ichthys (Australië), Abadi (Indonesië) en Kashagan (Kazachstan). Beleggers waren bang voor verwatering. Volgens analisten van Deutsche Securities en Citigroup is die vrees echter onterecht en zien substantieel opwaarts potentieel in het aandeel.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.