Komt die beursdaling nog wel?

Alles staat er voor klaar om minimaal een correctie te starten over de september stijging, maar als zelfs tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid geen daling kunnen veroorzaken dan moeten we concluderen dat de markten er sterk bij liggen. Komt die correctie nog wel?

Correctie

Dat was de insteek van vorige week. Ik ga ervan uit dat de stijging van september minimaal voor een deel gecorrigeerd zou moeten worden. De afgelopen week hebben we slechts een minimale daling gezien in de VS. Zelfs tegenvallende cijfers van de werkgelegenheid waren geen reden om een daling te bewerkstelligen.  De vraag is of de stijgingsfase reeds is gestart en dat de correctie fase, sinds april dit jaar, is afgesloten. In een aantal markten zijn hiervoor argumenten aan te dragen.

DJ Euro Stoxx 50

Deze index met daarin opgenomen 50 belangrijke aandelen uit de eurozone is zo´n index die niet veel meer nodig heeft om positief uit te breken en daarmee de correctiefase van zich af te schudden. Deze index heeft de afgelopen maanden een correctie ondergaan in de vorm van een driehoek. Deze formatie lijkt vrijwel compleet, een stijging boven 2830 is daar waarschijnlijk het startschot voor een rally.

Eurostoxx 50 12 oktober 2010
Eurostoxx 50 12 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)
S&P 500

De situatie voor de S&P 500 is op basis van het patroon voor de korte termijn neutraal. De stijging in september is in mijn ogen nog onvoldoende gecorrigeerd. Een correctie tot  het gebied 1123-1108 is dan ook mijn verwachting voor de komende tijd. Maar dan. Is deze correctie dan een koopmoment? De kansen hierop nemen sterk toe, het lijkt erop dat de afgelopen maanden meer een rustmoment zijn geweest en dat de dalingen relatief beperkt zijn gebleven, ondanks de problemen met de zwakke landen in de eurozone en de speculaties over een dubbele dip, ingegeven door verlagingen van de groeiverwachtingen.

De lage rente en de hoop dat alles wel weer op z´n pootjes terecht zal komen hebben niet tot een sell off geleid. De kans dat dit alsnog gaat gebeuren is natuurlijk niet verdwenen maar is wel sterk gereduceerd.  Daarom kijk ik op dit moment met een neutraal positieve ondertoon naar de markten.

S&P 500 12 oktober 2010
S&P 500 12 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

AEX

Het beeld voor de AEX is voor de korte termijn onduidelijk. De correctie die we nog niet hebben gezien in de S&P 500 hebben we in de AEX wel gezien. Hoewel er nog een daling tot het gebied 325-321 mogelijk is , zeker als de S&P ook een daling laat zien, is er wel aan de voorwaarde van een correctie voldaan.

Dus evenals de DJ Euro Stoxx 50 lijkt een opwaartse uitbraak een kwestie van tijd te zijn. Hoe lang die tijd is, zal afhangen van een eventuele correctie in de S&P 500.

AEX 12 oktober 2010
AEX 12 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie

De markten lijken zich op te maken voor een uitbraak in positieve richting maar mist nog de overtuiging om dat te bewerkstellingen. Met name in de VS zou minimaal een correctie over de september stijging op zijn plaats zijn de komende dagen. Indien deze correctie beperkt blijft tot de zone 325-320 voor de AEX dan neemt de kans op een positieve doorbraak van de zone 340-343 toe.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Forum

Op het forum vindt u meer analyses en discussie over de beurzen. Daar wordt serieus en hard gewerkt en zijn mooie grafieken te vinden en goede analisten. Ook hebben wij een beleggerskroeg geopend.

De bezoekers van deze beleggerskroeg mogen meedoen aan de KB Guru van de dag competitie. Je kunt jouw systeem of jouw marktgevoel testen zonder dat het geld kost. Het kan wel wat opleveren en dat is de titel KB Guru van de dag.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/beleggerskroeg-geopend

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

3 gedachten over “Komt die beursdaling nog wel?”

 1. De S&P en de AEX staan gewoon 10 – 15% te hoog. Hoe komt dit: Meneer BB met zijn QE2. Dat is de enige rede en niet dat het in de economie zo goed gaat.

  Feiten:

  1- kijk even naar de rente en S&P verhouding

  2- kijk naar de dollar, euro en goudprijs

  3- kijk naar de WERKELIJKE volumes op de S&P

  4- kijk naar de grondstofprijzen

  5- kijk naar de werkgelegenheid in de US

  6- kijk naar de groei binnen de EU-zone

  7- kijk naar de dalende prijzen (recessie-gedachte)

  8- kijk naar de consumenten bestedingen

  Ik kan wel door blijven gaan. Dit is allemaal gebakken lucht!

 2. Pas als de laatste particuliere shorter op deze wereldbol is uitgestopt en volop naar long is gedraaid zal Goldman Sachs ons naar de kelder sturen. Er wordt op dat moment wel een gepast nieuwsje verzonnen.

 3. met eens Dirk, tot de midterm-verkiezingen op 2 november zullen ze de markten op het zelfde niveau proberen te houden. Daarna worden ze aangepast aan de realiteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.