Keerpunt AEX,correctie goudprijs voorbij

De AEX zit dicht in de buurt van de “uiterste” houdbaarheidsdatum. Met andere woorden, de kans op een keerpunt is zeer groot. De correctie in de goudprijs is voorbij. Dat zegt technisch analist Dick Otto in de jongste live chatsessie van De Kritische Belegger. Kortom boordevolle tips en uitspraken waar beleggers hun voordeel mee kunnen doen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Deelnemers konden hem vragen stellen over de ontwikkelingen op de financiële markten. Hieronder het verslag (verkort) Aan de sessie deden verschillende deelnemers mee. U kunt ook meedoen. Zie hieronder.

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussier actief mee. Het maakt niet uit of u beginner bent of niet. U kunt ook vragen stellen en daarvan leren. Reeds doen er een aantal bezoekers mee.

AEX

Het valt mij op dat Matrix altijd een vrij negatieve beeld heeft over de markt. Nu is dat wel de afgelopen jaren uitgekomen maar wanneer zal dit beeld veranderen en wat moet daarvoor gebeuren?

Goede vraag, zal ik dit antwoorden met direct de AEX verwachting in beeld. Ik maak gelijk een grafiek, moment.

De AEX is toch niet representatief voor de ‘MARKTEN’, wel?

Wellicht niet, maar voor ons in Nederland interessant natuurlijk. Bovendien, in onze berichten, spreken wij over de AEX. Het hoeft niet altijd te betekenen dat wij voor alle markten negatief zijn. Grafiek komt er aan.

De BEL20 is ongeveer gelijkluidend. Beiden komen praktisch altijd in de emails terug.

Precies, hierbij de grafiek.

AEX technische analyse 14 januari 2010
AEX technische analyse 14 januari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Om terug te komen op de vraag, wat moet er gebeuren om dat beeld te veranderen en wanneer is dat. In deze grafiek is duidelijk te zien dat het herstel, hoewel groot in punten en procenten, voor wat betreft het patroon nog maar minimaal is. Te vergelijken met het patroon van het herstel in januari 2008. Als we kijken tot hoever het patroon nu is gekomen dan hebben we een herstel gezien van circa 50%, een belangrijke grens, maar ook zeker dicht in de buurt van de “uiterste”  houdbaarheidsdatum. Met andere woorden, de kans op een keerpunt is zeer groot. We hebben twee scenario’s die het mogelijk maken het negatieve beeld te doen keren.

1) De huidige toppen, 345 / 350 met kracht doorbreken.

2) Een terugval naar 300 en vervolgens een uitbraak.

Dat tweede scenario is behoorlijk sterk voor de lange termijn.

Op korte termijn is de 335 bodem van belang. Daalt de AEX tot onder deze grens dan verwachten wij de voortzetting van de daling naar minimaal 325 punten.Een daling die kan doorzetten tot 300 en lager. Boven 345 vervalt dat verkoopsignaal onder 335.

Ik zie in die grafiek staan de waarden 1-2-3 Maar de 4 moet dan nog geplaatst worden en de 5 zou dan onder de huidige bodem onder de 200 moeten vallen.

In dit scenario wel. Alternatief is dat er toch al vijf golven neerwaarts zijn afgerond en dat het huidige herstel een groter herstel is. Dat is scenario 2) van hierboven.

Goud

Ik lees dat het goud dit jaar naar de USD 2000 zal gaan en in 2015 wellicht USD 5000. Is dit technisch juist? en hoe moet dat gezien worden in relatie tot de USD zelf?

Ik start met onze analyse van de goudprijs. Eerst een grafiek. In de grafiek is ook de verwachting van de vorige chatsessie (s) ingetekend.

Goudprijs technische analyse 14 januari 2010
Goudprijs technische analyse 14 januari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Onze visie voor Goud het afgelopen jaar was als volgt: koopsignaal boven $1.000, target $1.200. Dat is gehaald en vorige maand hebben wij aangegeven dat wij in ieder geval een terugval verwachten naar $1.100, max $ 1.050. Nu verwachten wij dat de correctie af is en dat we een nieuwe top mogen verwachten. Boven $1200 dus met als target $1.250 / $1.300.

Het echt lange termijn beeld, dus target $ 2.000 of $ 5.000. Dat is echt wat te lang vooruit, dat is op dit moment, met de huidige fase van het patroon te vroeg om te zeggen.

Euro-dollar

Eerst de grafiek weer.

Euro-dollar 140109
Euro-dollar 14 januari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Wij verwachten dat de daling die wij hebben gezien van 1.51 naar 1.41 een eerste daling is in een neergaande markt. Het huidige herstel dus, naar circa 1.45 zien we als herstel in een neergaande markt en wij verwachten dat dit herstel spoedig kan stoppen. Tussen het huidige gebied en de 1.47, zoals aangegeven in de grafiek. Na het vormen van die top verwachten wij een verdere daling. Onder 1,41 is een belangrijke aanwijzing. Hieronder verzwakt het fors en kijken we naar 1.30 als targets, maar uiteindelijk zelfs richting de bodem van 2008 / 2009.

Rente

De rente, dat is ook een punt. Ik verwacht dat deze niet lang zo laag gehandhaafd kan blijven. Heb ik gelijk?

We starten weer met de grafiek, we kijken naar de lange rente.

Lange rente Technische analyse 14 janauri 2010
Lange rente Technische analyse 14 janauri 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Wij gaan uit van een verdere daling op korte termijn. De lange rente heeft enige tijd geleden een belangrijke bodem doorbroken: 3.50. Hieronder hebben wij aangegeven dat een verdere daling het meest waarschijnlijk is. Belangrijk target is de bodem van 2005 / 2006. De 3.00 zone.

Allemaal signalen dat de aandelenmarkten toppy zijn, lijkt me Dick, zo zie ik het ook

Time will tell, we reageren zodra  de markt de richting aangeeft. Een prettige dag allemaal, en tot over drie weken.

Einde verslag.

Dick Ottto, directeur van Matrix Asset Management heeft op het moment van schrijven privé geen enkel belang in de aandelen die waarover hij advies geeft. De redactie van De Kritische Belegger heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Matrix Asset Management was één van de weinige vermogensbeheerders die voor een forse daling waarschuwde toen de AEX nog op 550 punten stond. Zij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u wilt profiteren van de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief.

Wilt u ook meedoen?

Er is nu een besloten live chatbox beschikbaar voor bezoekers van De Kritische Belegger. Word lid van een exclusief gezelschap.

Het is de bedoeling om periodiek chatsessies met analisten te houden waarbij leden vragen kunnen stellen over de markten. (aandelen, AEX, olie, goud etc.). Ook kunt u een vraag stellen over uw favoriete aandeel.

Daarnaast kunnen chatleden onderling gedachten met elkaar uitwisselen.

Wie mee wil doen moet Skype installeren op zijn pc. Wie dat programma nog niet heeft kan terecht op http://www.skype.nl/. U kunt er gratis mee bellen, maar er zitten ook nog wat andere aardige features in. Bijvoorbeeld een chat room voor groepen en een SMS-functie.

Nadat u skype geïnstalleerd heeft, kunt u een e-mail sturen via het onderstaande contactformulier. Vermeld uw skypenaam en dan zal ik u op Skype uitnodigen.

[easy-contact]

4 gedachten over “Keerpunt AEX,correctie goudprijs voorbij”

 1. Beste Hr Satilmis Ersintepe,

  U schrijft in uw artikel “keerpunt AEX ” het volgende:
  Allemaal signalen dat de aandelenmarkten toppie zijn, bedoelt u daarmee, dat de aandelen op hun top op dit moment staan, of dat het op de aandelenmarkten top is, en je nu juist moet instappen om de rit naar boven mee te maken.

  Kunt u mij dit aub uitleggen.

  Vr groet,

  Roel Plantinga

 2. Beste R.Plantinga,

  Volgens Dick Otto is de kans groot dat de AEX heeft gepiekt of dichtbij een top zit. Hij schrijft immers:

  “Als we kijken tot hoever het patroon nu is gekomen dan hebben we een herstel gezien van circa 50%, een belangrijke grens, maar ook zeker dicht in de buurt van de “uiterste” houdbaarheidsdatum. Met andere woorden, de kans op een keerpunt is zeer groot.”

  Hij is dus negatief over de beurs.

 3. aller eerst mijn complimenten over de grafiek van de AEX,en daarop kun je ook nog het koersverloop zien van 1998 wat ik denk,nu ook actueel is. 2010 is net als 1998 een zogenaamde ‘mid-term year’in de presidential 4-year cyclus, wat een moeilijk jaar met weinig rendement kan opleveren. Ook zie je vaak trog-achtige dalingen plaatsvinden. Met alleen de bedoeling om in 2011 en 2012 het beurs en economisch plaatje er mooi uit te laten zien omdat de president van de USA herkozen te laten worden. Let op: dit effect is alleen zichtbaar bij het eerste termijn van de president: zoals nu met OBAMA! conclusie: let op een forse daling met daaruit een prachtkans om te kopen en fraaie rendementen te halen in 2011 en 12!! zoals in 1999 en 2000.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.