Rondje langs aantal markten

Vandaag bespreek ik de technische conditie van de euro-dollar,AEX, Hang Seng en de S&P 500. Ik adviseer om koopacties te staken en eventuele winsten veilig te stellen. Shortposities neem ik in de huidige situatie nog niet in.

De verschillen zijn groot, de markten in de eurozone lijken verder te willen stijgen terwijl de beurs van Hong Kong bezig is met het tweede deel van een correctie en de VS markten duidelijk kenmerken vertonen van topvorming. Vandaag een rondje langs een aantal markten.

Euro-dollar

Om te beginnen de euro-dollar. De daling is bijna compleet, nog een laatste correctie tot het gebied 1,41-1,42 is voldoende om het patroon vanaf eind november vorig jaar af te ronden.

Een herstel van de euro-dollar of wel een daling van de dollar is de komende tijd te verwachten. Omdat de daling sinds de top van november 2009 de vorm van een impuls lijkt aan te nemen, dienen we rekening houden met lagere koersen na een periode van herstel. Met andere woorden de dollar zal per saldo aan kracht winnen zoals het er nu naar uit ziet.

Technische analyse euro-dollar op 13 januari 2010
Technische analyse euro-dollar op 13 januari 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX

De stijging in de AEX lijkt niet te stuiten. Dit beeld is ook zichtbaar in de DAX, de CAC 40 en de Stoxx 50. De markten in de Euro zone doen het dus goed.

Voor de AEX is er op basis van de RSI zelfs een doel te berekenen van 370. De correctie die maandag is ingezet kan de AEX terug brengen tot een stand van 330-333.

Een stijging is vervolgens het meest waarschijnlijk, op basis van het meest gangbare scenario is er nog minimaal één stijgingsbeen te verwachten. Deze opleving kan echter beperkt blijven tot de top die we afgelopen maandag hebben gezien net boven de 345. Hoewel de ruimte tot stijgen groter is (370), kijk ik op dit moment niet verder dan de 345-350

Technische analyse AEX op 13 januari 2010 Elliot Wave
Technische analyse AEX op 13 januari 2010 Elliot Wave

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De Hang Seng

De Hang Seng, de hoofdgraadmeter van de beurs van Hong Kong heeft de afgelopen tijd een  zeer betrouwbaar patroon ontwikkeld. Dit patroon geeft namelijk aan dat de stijging sinds oktober 2008 compleet is. Ik ga dus uit van een correctie over deze stijging.

Voor de lange termijn belegger is dit geen reden tot zorg overigens, want mijn verwachting is dat er na deze correctie de koersen verder stijgen. de korte termijn belegger kan posities afbouwen en op lagere koersen weer kopen. Hoe groot de invloed is van deze correctie op andere markten in de regio is, is lastig aan te geven. Recente berichten uit China, waar banken worden verplicht om meer vermogen aan te houden voor de uitgezette kredieten, kan zorgen voor een versterking van de beweging.

Technische analyse Hang Seng op 13 januari 2010 Elliot Wave
Technische analyse Hang Seng op 13 januari 2010 Elliot Wave

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

S&P 500

Hoewel de afgelopen weken de S&P per saldo wist te stijgen komt deze stijging niet overtuigend over. De beweging heeft veel weg van topvorming in de vorm van een wig.

Net als in de AEX is ook in de S&P nog een laatste stijging te verwachten. Deze opmars zal

zeer beperkt zijn. Omdat de stijging sinds maart 2009 met deze opleving compleet kan zijn en dus over deze stijging een correctie kan manifesteren, ben ik evenals in de Hang Seng erg voorzichtig voor de S&P.

Technische analyse S&P 500 op 13 januari 2010 Elliot Wave
Technische analyse S&P 500 op 13 januari 2010 Elliot Wave

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Verwarring en onzekerheid. Stijgen de beurzen vrolijk verder zoals de markten in de eurozone aangeven, of dienen we met een serieuze daling rekening te houden zoals de Hang Seng aangeeft. Gezien de grote correlatie die er bestaat tussen de aandelenmarkten wereldwijd moeten we er vanuit gaan dat een serieuze daling in de beurs van Hong Kong ook gevolgen heeft voor de AEX. Tevens is er in de S&P 500 slechts beperkte ruimte om te stijgen.

Hoewel er trendmatig nog geen aanleiding voor is, zijn deze omgevingsfactoren voor mij reden om koopacties te staken en eventuele winsten veilig te stellen. Shortposities neem ik in de huidige situatie nog niet in.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.