Mick Jagger gelooft er weer in

Gerucht: de Rolling Stones gaan in 2010 op wereldtournee. Nog een gerucht: de heren beginnen hun concertreeks in Zuid-Amerika. Vanuit het Stones-kamp is nog geen officiële reactie gegeven. Maar mocht de concerttour inderdaad in Latijns-Amerika van start gaan, dan is dat een teken aan de wand.

Frontman Mick Jagger is een gewiekst zakenman. De zanger studeerde in een grijs verleden aan de prestigieuze London School of Economics, waar ook John F. Kennedy, investeerder George Soros en Mervyn Allister King (gouverneur van de Bank of England) colleges volgden. Gezien zijn achtergrond is het weinig verbazend dat Jagger zijn rockband heeft omgetoverd tot een goed geoliede geldmachine (die om fiscale redenen opereert vanaf onze ‘eigen’ Herengracht te Amsterdam, maar dat terzijde).

Jagger als macro-indicator

Met dank aan Mick Jagger waren de recente tournees van de Rolling Stones commercieel gezien zeer succesvol: de rockers verdienden honderden miljoenen euro’s aan hun optredens. Gesteld dat de Stones inderdaad hun wereldtournee beginnen in Zuid-Amerika: wat zegt deze investeringsbeslissing van ‘CEO’ Jagger over de economische situatie in deze regio?

Het zegt in ieder geval dat Sir Mick geld denkt te gaan verdienen in landen als Brazilië en Argentinië. Vanzelfsprekend is dat allerminst: tijdens de wereldtournee van 2002/2003 gaven de Stones een indrukwekkend aantal concerten in Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië. Zuid-Amerika werd overgeslagen. Niet geheel toevallig stond het Zuid-Amerikaanse continent er op dat moment economisch zeer zwak voor. Argentinië was bezweken onder een enorme schuldenlast, buurland Brazilië kreeg een kapitaalinjectie van de VS, landen als Uruguay en Venezuela belandden in gitzwarte recessies. Geen tijd voor dure concertkaartjes, dus. In dat kader zou het -los van de vraag waar de Stones hun tournee aftrappen- een goed teken zijn dat de heren überhaupt weer in Zuid-Amerika gaan optreden.

grafiek Bovespa 99-09
grafiek Bovespa 99-09

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Jagger als technisch analist

Zou het kunnen dat Mick Jagger, als hij zich niet vergaapt aan de dames die hem doorgaans vergezellen, zo nu en dan een blik werpt op de koersgrafieken van belangrijke aandelenbeurzen? Wie weet. Als we de koersontwikkeling van de Braziliaanse BOVESPA, een toonaangevende Zuid-Amerikaanse index, onder de loep nemen, vallen in ieder geval twee dingen op: in 2002, toen de Rolling Stones Zuid-Amerika ontweken, bevond de BOVESPA zich al sinds 2000 in een dalende trend. In het meer recente verleden sloeg de BOVESPA, na de zware aderlating tijdens de credit crunch, in november 2008 de weg naar boven weer in. Technische analisten zouden zeggen, dat de Braziliaanse index zich al meer dan een jaar in een stijgende trend bevindt. Vanuit dat perspectief zou het dus niet zo vreemd zijn als de Zuid-Amerikanen volgend jaar de eersten zijn die de riffs van Keith Richards door het stadion horen schallen…

Allard Gunnink

CoBeleggen

Disclaimer

Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor CoBeleggen. CoBeleggen is een initiatief van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.