Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is het met correctie gedaan?

Het klimaat op de beurs verbetert. Grondstoffen herstellen van een forse daling en ook de euro wint aan kracht ten opzichte de Amerikaanse dollar. Of deze verbetering van het kilmaat op de financiële markten duurzaam is, daarover heb ik grote twijfels maar onmiskenbaar zijn er positieve signalen. Is het dan met de correctie gedaan?

AEX

Op korte termijn is er nog ruimte voor een stijging, om die reden heb ik afgelopen vrijdag het advies gegeven om de short posities te sluiten toen duidelijk werd dat de daling werd afgebroken.

In termen van de Elliot Wave Theorie (EWT) was het herstel te groot geworden, waarmee de kansen op een directe daling waren afgenomen.

Moeten we nu de conclusie trekken dat de kansen op nog een grotere daling zijn verkeken? Nee! Er is een grote kans dat het herstel meer tijd in beslag neemt. Feit is dat zolang de AEX boven 319 noteert we de stijging het voordeel van de twijfel moeten geven.

Voor beleggers kan ik stellen dat er per saldo op dit moment nog onvoldoende argumenten zijn om het aandelenbelang te vergroten, ik verwacht betere aankoopkoersen.Voor een trader zijn er wel kansen met long posities maar ik heb geen idee hoe de markt zich op korte termijn zal gaan gedragen. Er zijn op dit moment te veel mogelijkheden. Welke vorm het herstel aan zal nemen is op dit moment onduidelijk. Ook verwacht ik na afronding van deze herstelfase een daling tot het gebied 290-270  nog het meest waarschijnlijke scenario is.

AEX 15 juni 2010 Het preferente scenario
AEX 15 juni 2010 Het preferente scenario

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX 15 juni 2010 Alternatief scenario
AEX 15 juni 2010 Alternatief scenario

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

S&P 500

Een belangrijke reden om ook in de AEX, na afronding van het herstel, nog een daling te verwachten komt van de S&P 500. Deze belangrijke Amerikaanse beursgraadmeter heeft sinds de top in april dit jaar een puls, ofwel een 5 beweging gevormd. Hieruit mag de conclusie worden getrokken dat de hoofdtrend nu dalend is. Tevens kunnen we stellen dat het huidige herstel in de meeste gevallen niet verder zal komen dan 1152 -1155 punten (op dit moment is de stand 1089). Indien de S&P 500 in dat gebied weer een daling inzet dan voel ik mij met een short positie zeer comfortabel en leg de stop – loss op 1160 punten.

Als we dit stijgingspotentieel op de AEX loslaten dan zou een stand van 345-349 mogelijk zijn. Of we dit ook werkelijk gaan zien is onzeker.

S&P 500 15 juni 2010 Verwachting
S&P 500 15 juni 2010 Verwachting

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Hoewel het klimaat op de beurs verbetert,  is in mijn ogen een daling tot het gebied 290-270 in de AEX nog steeds actueel. Wanneer deze daling zich aan zal dienen, is op dit moment niet duidelijk. Op basis van het koersverloop van de S&P 500  is de kans groot dat op korte termijn ook voor de AEX meer stijging in het vat zit. Helaas zijn er op dit moment te veel onzekerheden welke route de koersen gaan volgen. Stijgen we direct door of zijn er allerlei correcties te verwachten, dat is niet duidelijk. Vandaar geen advies om long te gaan. Echter zolang de AEX boven 319 noteert, dienen we van hogere koersen uit te gaan. Een stijging tot globaal 345-349 is namelijk één van de mogelijkheden.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van alle artikelen die op deze site worden gepubliceerd raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan ons forum en ervaring of kennis te delen. U kunt natuurlijk ook vragen stellen.Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

11 reacties op “Is het met correctie gedaan?”

 1. Avatar

  Ik begin een beetje het vertrouwen in verder herstel te verliezen. Ik heb wat shorts aangeschaft en ik denk ook wel dat de daling nog niet ten einde is en verder herstel kan uitblijven.

  334 vind ik mooi punt voor een omkeer.

  Beter is het natuurlijk om te wachten, zoals u stelt, tot we onder de 319 of 317 komen. Maar ik neem graag risico en ga uit van een omkeer.

 2. Jan Groothaar
  Jan Groothaar

  Beste Geert,

  Hartelijk dank voor de reactie. Ik kan me goed voorstellen om een short te nemen, na een stijging van bijna 24 punten kun je zomaar 5 tot 10 punten zakken. Het probleem is dat nu ook de S&P een herstel heeft ingezet het moeilijk is om te bepalen tot hoever we kunnen herstellen. Ik bekijk de actie op dit moment even vanaf de zijlijn en wacht op meer duidelijkheid.

  Groet Jan

 3. Avatar

  Beste Jan Groothaar,

  Graag gedaan!

  Ik denk dat het wel verstandig is om even af te wachten op een definitieve richting. Risico beperken is nog altijd het beste. Wat ik doe is nogal speculatief. Maar ik handel vaak heel anders dan de meeste. Ik handel van top tot bodem en andersom en ik verwacht dat er vandaag kans is op topvorming, kijkend vooral naar tijd. Prijs is nu wat lastiger te bepalen.

  S&P was ook mijn twijfelpunt. Maar ik denk indien we vandaag onder de 1110 blijven, er een kans is dat de top er staat. Daarboven dien ik het opnieuw te bekijken. Dus 1110 is voor mij een belangrijke weerstand. Zoals de S&P nu beweegt, zullen we er mogelijk snel staan. Dus ik ben benieuwd. Op naar de 1109,..

  Mvg,
  Geert

 4. Avatar

  niet te dicht er op heren. elke maand wat kopen ongeacht de koers en wat meestal iedereen vergeet: dividend en splitsingen en een goed glas wijn, heb je ook een goede nachtrust. Als je auto rijd zie je ook meer als je verder vooruit kijkt.

 5. Jan Groothaar
  Jan Groothaar

  Hallo Onno,

  Ook een idee en een methode, de vraag is wat is de beleggingshorizon. Heb je voor de opbouw van vermogen 5 jaar of 30 jaar de tijd. Daarnaast zijn er in de historie periodes van 10 jaar geweest waarin het niet rendabel was om te beleggen in aandelen. Als we dat in ogenschouw nemen en rekening houden dat er in 2007 in de westerse markten een belangrijke top geplaatst is dan is een buy and hold strategie niet optimaal.
  Maar het geeft wel de nodige rust dat ben ik met jou eens.

  Groet Jan

 6. Avatar

  Vergeet de tellingen op de AEX, is totaal niet relevant, men heeft gekeken of de 1040 hield op de S&P 500 futures, zoals gebleken heeft deze als steun gefungeerd, daarna keek men naar de 1110, dus de range tussen 1040 en 1110, wanneer hij uit deze range zou breken zou het bearisch sentiment over kunnen zijn, zoals je gister zag zijn deze futures door de 1110 heen gebroken, allen het ging met twijfel, nabeurs zat ie weer tegen de 1110 aan, in combinatie met de 200-day moving average is dit een belangrijk punt, met andere woorden: handel in de range van 1040-1110, er moet nieuws komen van grote impact wil het deze range voorlopig verlaten .Wanneer b.v. de industial production of de jobless claims tegenvallen, kunnen we vanaf de 1040 weer naar beneden tot eventueel 1040.

 7. Jan Groothaar
  Jan Groothaar

  Was de range niet 1040 en 1105? Het slot boven 1105 is als positief te beoordelen in mijn ogen waarbij een stijging tot in eerste instantie 1140-1150 mogelijk is in de S&P.

  Met vriendelijke groet,
  Jan

 8. Avatar

  Zo’n beetje alle cijfers vielen tegen. Toch reageren de beurzen er tot nu toe niet op. De simpele verklaring zou de expiratie dag zijn, dit was/is bij de S&P goed zichtbaar, gelet op het volume. Ik blij even aan de zijlijn staan totdat er wat meer duidelijkheid is.

  Met vriendelijke groet,

  Ralph

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *