Hetzelfde liedje

De AEX Index, die het diepste gedaald was, geeft op dit moment de mooiste grafiek. Maar dat neemt niet weg dat de markten overal in een reactie zitten, die overigens al ver is doorgeschreden. Tot nu toe toont de reactie zich als een consolidatie, maar een daling in de staart van dit soort consolidaties is nog steeds niet uitgesloten, is zelfs normaal. Wij laten u hieronder de daggrafiek van de AEX Index zien.

TA AEX 13 januari 2014
TA AEX 13 januari 2014

Figuur 1.

Op vrijdag jongstleden werd er door de AEX een nieuwe hoogste koers gezet van 405,95. De AEX Index was onder de beurzen, die wij regelmatig volgen, daarmede de enige. Het is opvallend hoe sterk de grafiek na de dip lijkt op de periode voorafgaande aan deze dip. Ook de indicatoren gedragen zich vergelijkbaar. Een doorzetting van dit patroon is alleszins mogelijk maar zekerheid daarover bestaat niet. Wel geloven wij dat er nog een dip gaat volgen. De periode van gelijkaardigheid zou in dat geval het enige zijn dat ter discussie blijft staan. Als men naar de overige korte termijn indicatoren kijkt dan is het beeld duidelijk beter geworden. Maar in de langere termijn is nog geen verandering gekomen. De week blijft zwak en de maand is nog kort, te kort eigenlijk om hier iets over te zeggen. Dit allemaal houdt in dat er niets opzienbarends is te vermelden.

Wij zullen in de maand februari ons gebruikelijke artikel publiceren over de januari statistieken. Maar er is er een, die deze week de aandacht trok en dat is de statistiek die stelt dat het jaar positief zal afsluiten als de eerste vijf handelsdagen van het jaar afsluiten met een hogere koers dan de slotkoers van het einde van het voorafgaande jaar. In Amsterdam was dat het geval. Maar in andere beurzen niet. Donderdag kon men al lezen dat “dus het jaar goed zou worden”. Dat hoeft niet het geval te zijn want de statistiek waarop deze stelling gebouwd is betrof de S&P500. En deze liet geen hogere koers zien. Nog erger. Een van de commentatoren stelde dat de stijging slechts gering was en dat dus het jaar 2014 weliswaar hoger zou afsluiten maar “de stijging zou gering zijn”. Het (oorzakelijke) verband tussen de hoogte van de stijging is echter bij ons weten nooit aangetoond.

Wij houden het er voor nu op dat de markt in een consolidatie fase zit die gemakkelijk kan overgaan in een daling, maar veel bloed verwachten wij niet dat er gaat vloeien. Er is een zeer kleine mogelijkheid dat het doel van 416 eerst nog wordt opgezocht.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2014-01=12): 403,93

Onze conclusies:

Korte termijn: positief, reactie
Middellange termijn: reactie
Lange termijn: nog stijgend
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

De rente heeft een pauze ingelast. Deze rustpauze is iets eerder gekomen, dan wij hadden verwacht maar wij zien niet in dat er grote veranderingen door zouden worden ingezet. De ontwikkeling van de rente is omhoog gericht, maar deze zal regelmatig onderbroken worden door adempauzes zoals wij nu zien optreden.

De Amerikaanse dollar in Euro’s uitgedrukt

De dollar wil uit zijn dubbele bodempatroon breken, maar hij is nog ver weg van een succes. Pas wanneer hij hoger dan 75,2 noteert is hij eruit. Zolang dat niet gebeurd is, is het verstandig om aan de kant te blijven staan.

Het Goud

De World Gold Index heeft het eerste weerstandniveau op US$1.251 bereikt. De meeste indicatoren zijn nu omhoog gericht, zodat dit obstakel hoogstwaarschijnlijk zonder dralen zal worden genomen. De volgende weerstand is US$1.348. De durvers zullen bij iedere prijs hoger dan US$1.251 al in de markt stappen. De voorzichtige belegger wacht op de bevestiging van het dubbele bodempatroon, dat wil zeggen op een doorbraak van de grens van US$1.433.

De Prijs van een vat Brentolie

De olieprijs lijkt gedoemd om te gaan dalen. Hij kan in de komende week wel iets gaan herstellen, maar de algemene tendens is naar beneden gericht.

Strategie

Onze portefeuilles blijven zich koesteren in een mooie winterzon. Wij zullen hier en daar wel voor aanvullingen zorgen.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

1 gedachte over “Hetzelfde liedje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.