Waarschuwingssignalen alom!

Vorige maand gaf ik aan dat de S&P 500 bij 1775 op buigen of barsten stond. Het werd buigen, want een nieuwe opwaartse swing startte daar en de AEX en veel andere indices gingen in dat kielzog mee omhoog naar nieuwe hoogtepunten. Wat mij bezighoudt is de vraag of de destijds gemaakte analyse nu de prullenbak in kan of niet. Ik hield immers rekening met topvorming wat gelet op de duur van de opwaartse swing het meest logisch leek wat de tijdsanalyse ook aangaf.

Tijd 

Op basis van tijd hebben we nu te maken met de volgende mogelijkheden:

  1. Analyse is achterhaald, een nieuwe situatie is begonnen (meer bullishness verwacht)
  2. We krijgen te maken met een righthandtranslation van cycles. 

Righthandtranslation: Dit is een verschijnsel waarin de cyclus langer duurt dan gepland. Dit valt dan weer onder te verdelen in bullish cycli en bearish cycli.

Indien bullish (zoals nu) is dit relatief sterk, de bulls waren immers nog niet klaar met kopen. Indien bearish is dit relatief zwak, de beren waren immers nog niet klaar met verkopen.

Indien we de S&P 500 als voorbeeld nemen zien we dat de koersen verder opliepen na de 1e week van december (cyclusweek). Er is dus sprake van righthandtranslation…indien de S&P alsnog onder 1775 duikt.

TA S&P 500 14 januari 2013
TA S&P 500 14 januari 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Het verschil qua implicatie scenario tussen scenario 1 (HIGH van de 1e week van december 2013 en breken 1775) en scenario 2 (de mogelijke breuk van 1775 na de hogere top erna) zit em er in dat in het 1e scenario een daling spot on was en fors mocht worden. Nu is dit lang niet meer zo zeker. Dit verschijnsel is overigens geen absolute waarheid helaas, het vormt het uitgangspunt van denken alleen.

Over de factor TIJD zijn veel boeken geschreven die ik gelezen heb wat aangeeft dat er veel onderzoek naar gedaan is maar er is geen sluitende analyse met een 100% hitratio van te maken. Recent zag ik een interessant interview aangaande tijd, wat u hier (hyperlink http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-29-december-robbert-dijkgraaf—remco-campert.html) kunt beluisteren. Vanaf de 30e minuut hoort u precies de reden waarom tijd- analyses zo lastig te maken zijn. Overigens is het hele interview het beluisteren meer dan waard. De essentie is dat ondanks de vele analyses die we kunnen maken we toch te maken hebben met krachten die we simpelweg niet kennen en onze analyse onderuit halen.

DAX

De DAX wil ik kort belichten op EOD-basis. We zagen op 2 januari een bearish patroon ontstaan met sindsdien consolidatie. Persoonlijk vind ik de situatie die dan ontstaat interessant daar mijn cyclus- indicator rode alerts geeft die waarschuwen voor topvorming, net zoals begin vorig jaar. Destijds bleek het een korte reactie te worden en dat kan nu ook, maar we zijn gewaarschuwd!

TA DAX 14 januari 2014
TA DAX 14 januari 2014

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Randstad versus AEX

We zien dat de relatieve sterkte nog steeds positief is, geen reden tot zorg nog.

Randstad versus AEX 14 januari 2014
Randstad versus AEX 14 januari 2014

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

AEX 

De AEX divergeert opnieuw negatief en waarschuwt daardoor ook, net als de DAX. Ruimte opwaarts tot 412 is echter voorhanden, onder 394 treedt serieuze verzwakking op.

TA AEX 14 januari 2014
TA AEX 14 januari 2014

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Conclusie: 

De nieuwe hoogtepunten na de 1e week van december 2013 nopen tot een bescheiden opstelling. Als er (SP 500) sindsdien een forse daling was opgetreden onder 1775 was ik zekerder geweest over de mate van koersdaling die ons te wachten stond.

We zien nu vermoeidheidsverschijnselen optreden bij veel indices wat een reactie in ieder geval uitlokt op korte termijn. De AEX beweegt in speelveld 394 en 412 waarbij ik persoonlijk denk aan een winstneem/ short-scenario op sterkte richting die 412. Time will tell!

Happy trading!

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

2 gedachten over “Waarschuwingssignalen alom!”

  1. Heer De Vries kan er mij helemaal in vinden in dat video – tijd -gesprek .
    Zelfs deze soort mensen geven toe dat je met zo,n onderwerp wel 10 jaar bezig bent ,om er een beetje achter te komen ..Robbert Dijkgraaf geeft je een geweldige stimulans .Vooral die zwarte gaten is het minste wat je overkomt .
    Buiten gewoon mooi ,mijn Dank daar voor ..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.