Was het tot nu toe zo dat iedere verbetering van de werkloosheid in de Verenigde Staten een onmiddellijke reden was om de beurs omlaag te brengen in verband met het uitzicht op tapering, vrijdag was daar geen sprake van. De werkloosheid daalde fors van 7,3% naar 7% en de beurzen schoten omhoog. Het was de verbetering van de economie die nu de beursreacties bepaalde. Blijkbaar is de markt door deze cijfers ervan overtuigd dat de economie het nu zelf wel afkan zonder stimulering. Toch is hiermede het gevaar niet geweken want wie zal zeggen of het volgende week niet tot de kudde zal doordringen, dat we over een dag of tien al het FED-Orakel kunnen horen zeggen, dat de tijd nu gekomen is en dat zal toch opnieuw verrassen. Technisch gezien is de mooie afsluiting van de slechte vorige week nog geen reden om nu maar zonder enige rem te geloven dat de eindejaarsrally is ingezet. De bevestiging van deze inzet moet nog komen en wij zullen dat hieronder aantonen met een grafiek van het door ons reeds eerder getoonde handelssysteem op de AEX Index. Inmiddels zijn er wel enkele aandelen, die deze bevestiging tegelijkertijd met hun uitbraak gegeven hebben. Wij noemen hierbij Koninklijke Olie. De stijging vrijdag was 2,62% (mede ingegeven door een koopaanbeveling van een grote bank) en met dit mooie cijfer ziet de korte termijn positie van dit aandeel er plotseling prachtig uit. Maar zo is het dus niet overal en zeker nog niet voor de grote beursindices in het algemeen.
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-12-09): 387,01
Onze conclusies:
Korte termijn: mogelijk draai omhoog
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen
Figuur 1.
U ziet dat de onderzijde van de Keltner Channel de koers heeft tegengehouden. Op dat niveau ligt ook de steun van de vorige top en voor de liefhebbers vermelden wij dat men daar ook een zeer, zeer kort berekend 1/3de Fibonacci-niveau vindt. Maar let wel: het candlepatroon duidt niet op een omkeer (in sommige andere markten overigens wel). De CCI onder het koerspatroon is stijgende. Hieruit valt op te maken dat een koopmoment is aangebroken. Maar een definitieve bevestiging van een mogelijke draai moet gegeven worden door de Stochastics, die u onder in de figuur vindt. En daarin heeft nog geen kruising plaatsgevonden en een bevestiging is te allen tijde essentieel voor de voorzichtige belegger om een signaal te kunnen vertrouwen. Ook in andere markten ontbreekt deze bevestiging.
Er is nog meer te lezen in de figuur. De Trapabs (onder de CCI) heeft zich nog steeds niets aangetrokken van de negatieve stemming, die zo plotseling over de markt kwam. De lange termijn belegger zit dus nog steeds in de markt, maar ook hij zal – als hij het beeld goed bekijkt – enigszins ongerust worden inzake de toekomst. De CCI is dan weliswaar stijgende maar hij divergeert negatief. En deze negatieve divergentie vindt u in vele indicatoren en op alle markten. Als er dus al een eindejaar rally komt dan mag men niet verwachten dat het vervolg nu al of juist na deze rally positief zal zijn. De weekpatronen bevestigen dit. De indicatoren zijn dalende en divergeren negatief. Met de maandgrafieken is het iets beter gesteld. In Europa ziet men de eerste dalingen maar in de Verenigde Staten zijn zij nog positief en nergens wordt negatief gedivergeerd. Een en ander duidt erop dat we een draai kunnen verwachten op de korte termijn, waarbij de technische analyse wijst op de mogelijkheid dat volgende week toch nog negatief kan uitpakken. En zoals reeds vaker gezegd zal het begin van het volgende jaar minder positief uitvallen. Hoe sterk een eventuele correctie dan uit zal vallen valt nog te bezien en in ieder geval valt een standpunt daarover buiten deze rubriek van vandaag.
De Rente
De markten schreeuwden dus moord en brand toen de angsten voor tapering weer opstaken, maar intussen is de 10-jaar rente in de Verenigde Staten sinds zijn laatste dieptepunt met 14% gestegen. In Nederland bedroeg de stijging 8%. Zorg over de tapering moge dan tot aan afgelopen vrijdag zeer negatief nieuws zijn geweest voor de beurs, aan de andere kant houdt de beurs er dus al wel terdege rekening mee dat het onafwendbare ontegenzeggelijk een keer gaat komen. Als het nieuws komt dan kan de reactie dus zijn, dat het van geen belang meer is want dat er al rekening mee gehouden werd of dat de economie geen stimulering meer behoeft. Dit zal overigens niets afdoen aan het technische bewijs dat de beurs op niet al te lange termijn toe is aan een substantiële correctie, maar als het spook van de tapering tot eenvoudige proporties is terugdrongen is, zal deze correctie mee kunnen vallen. Men moet er echter vanuit gaan dat de rente definitief zijn diepste niveau heeft verlaten.
De Amerikaanse $ versus de €
De dollar heeft weer een moeilijke week achter zich liggen. Het wordt toch langzamerhand onzeker of hij wel met een pull back bezig is. Iedere notering beneden 72,37 zal het bewijs zijn dat de daling zich doorzet.
De Prijs van een troy ounce Goud
De goudprijs is met een bodempatroon bezig, dat gekenmerkt wordt door een sterke positieve divergentie zowel in de dag- als in de weekgrafiek. De maand ziet er echter duidelijk minder vrolijk uit en dat blijft een hangend zwaard. Het beste wat hieruit voort kan komen is dat het bodemproces een lange(re) adem zal blijken te hebben.
De Prijs van een vat Brentolie
Het is indrukwekkend om te zien hoe stabiel de olieprijzen zijn geweest gedurende de afgelopen twee jaar. En er zijn geen redenen te vinden althans niet in de Technische Analyse, dat er eerstdaags een uitbraak zal plaatsvinden. Wel is de prijs van een vat Brentolie stijgende op dit moment, maar daar zit niets verontrustends in. De eerste begrenzing ligt op US$119.
Strategie
Wij mikken erop dat onze portefeuilles zullen meeprofiteren van een (tijdelijk) herstel, maar intussen houden wij rekening met een vergroting van de liquiditeiten daar waar wij dit nodig achten. Feit is dat wij al langere tijd relatief veel liquiditeiten achter de hand houden simpelweg omdat wij de recente stijgende trend van aandelenkoersen niet vertrouwen. Dat wij daarbij geen achterstand op de meeste indices oplopen heeft te maken met de specifieke keuze van de aandelen die wij wel in portefeuille houden. Die is momenteel relatief goed.
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl
Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.
Start met Automatisch Beleggen
Blijkbaar lokken nieuwe records op de aandelenmarkten aan tot winstnemingen. De angst voor een oplopende inflatie en stijgende rentetarieven drukt het sentiment.
De moord op de Iraanse generaal Qasem Soleimani door de Verenigde Staten deed de koersen dalen en de prijs van goud en olie steeg.
Nieuws over gunstige testresultaten van verschillende coronavaccins leidde tot euforie op de aandelenmarkten. Hierdoor zakte de goudprijs onder de technisch belangrijke grens van $ 1800.
Centrale bankiers zullen de boodschap van historicus Paul Schmelzing niet leuk vinden. Deze man heeft berekend dat de reële rente al daalt vanaf de 14de eeuw.