Vertrouwen particuliere beleggers is terug

Het vertrouwen van de particuliere beleggers is in november fors opgelopen en lijkt nu helemaal terug. Voor de tweede maand op rij vertoont de ING BeleggersBarometer een forse stijging, nu van 118 naar 131 punten. Beleggers zijn vooral optimistisch door een verbetering die zij de afgelopen drie maanden zagen in de economie en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Ook voor de komende drie maanden zijn ze positief over de economie. Deze maand is er in het onderzoek extra aandacht voor de toekomst in de vorm van pensioen, schenken en kennisoverdracht. Veel beleggers weten dat zij hun beleggingsportefeuille (deels) kunnen schenken. Toch denkt twee derde er niet over om dat te doen. En ondanks voorgenomen maatregelen om de fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw te versoberen, gaan de meeste beleggers niet anders beleggen om de eigen pensioenpot extra te spekken.

ING BeleggersBarometer in november 2013
ING BeleggersBarometer in november 2013

Toenemend vertrouwen op meerdere fronten

‘Hoewel het economisch herstel in Europa nog fragiel is, zie je de stemming op meerdere fronten verbeteren’, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. ‘Dit ondanks de aankondiging dat de steunmaatregelen in de VS nu toch echt enigszins zullen worden afgebouwd en ondanks dat de werkloosheid in Europa nog steeds hoog is. Niet alleen het beleggersvertrouwen neemt toe, ook het consumentenvertrouwen stijgt snel. Op dat laatste front is het aantal pessimisten weliswaar nog steeds in de meerderheid, maar hun aantal neemt steeds verder af. Maar het sentiment onder de particuliere beleggers is al veel langer trendmatig aan het verbeteren. Zo zie je weer eens dat de stemming op de beurzen vooruitloopt op de verbetering in de reële economie.”

Optimisme over economie en beleggingen

In november vond 46% van de beleggers dat de economie de afgelopen drie maanden is verbeterd. De maand ervoor was dat nog 38%. De groep die een verslechtering ziet, neemt sterk af, van 30% naar 21%. Beleggers zijn ook duidelijk positiever over hun beleggingsportefeuille. Bij meer dan de helft was er sprake van een verbetering (was 44%) en nog maar 17% ziet een daling (was 22%).

Beleggers zijn ook positief over de economie in de komende drie maanden. Hier verwacht nu een meerderheid van 58% een positieve ontwikkeling. De groep pessimisten daalde van 23% naar 13%. Voor de eigen beleggingsportefeuille verwacht nu 53% een verbetering tegenover 45% in de vorige maand.

Waarde- en kennisoverdracht is beperkt

Veel beleggers (42%) weten dat zij hun beleggingsportefeuille (deels) kunnen schenken. Toch is een kwart hiervan helemaal niet op de hoogte. Desgevraagd denkt tweederde er niet over om dat te doen. Een kwart is er nog niet uit en 10% neemt (deels) schenken wel in overweging. Beleggers brengen hun kennis over beleggen ook lang niet altijd over op de volgende generatie. Een groot deel, 38% doet dit af en toe en 10% draagt zoveel mogelijk kennis over aan de volgende generatie. “Zonde, want juist de oudere generatie kan de jongere behoeden voor fouten. Zij beschikken over langetermijnervaring, iets waar de jonge belegger handig gebruik van kan maken,” aldus Homan.

Ondanks alle voorgenomen maatregelen om de fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw te versoberen, gaat 59% van de beleggers niet anders beleggen om de eigen pensioenpot extra te spekken. De rest doet dat wel: 17% belegt meer zelf, 13% meer op basis van advies en 11% meer in beheer.

1 gedachte over “Vertrouwen particuliere beleggers is terug”

  1. Volgens sommigen mag mijn bijdrage hier wel een tandje minder…, maargoed.
    In 2007 stond het vertrouwen ook op een zeer hoog niveau…, en dat is heel normaal rond de toppen van markten. Deze keer is het niet anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.