Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het gaat vriezen of dooien

In het algemeen gesteld zijn de markten halverwege een stijging of halverwege een daling. Zij zijn het dus oneens over de richting maar zij zijn gelijkgestemd omdat in beide gevallen gezegd kan worden dat de markten halverwege de rit zijn. Natuurlijk is het de situatie in de Oekraïne, die de beleggingswereld dwars zit, maar anderzijds getuigt de nieuwe top die de DJIA in de afgelopen week aantipte van een duidelijk optimisme. Men kan dus niet stellen dat de grafieken er zo slecht uitzien. Wel is er een duidelijk verschil tussen de Verenigde Staten en Europa. Bij onze westerburen overheerst meer optimisme maar tegelijkertijd worden nieuwe hoogtepunten niet meer bevestigd. In Europa gedragen de markten zich veel meer ingehouden maar daar is dan weer geen sprake van negatieve divergentie. Al met al dus een onduidelijke, maar daarmee ook een onzekere markt. De onzekerheid over het handelen van de Russische beer en daarbij in aanmerking genomen, dat korte termijn bewegingen overal halverwege zijn, is het geen tijd om te proberen op grond van de dagelijkse fluctuaties mooie sier te gaan maken. Korte termijn beleggers dienen dus aan de kant te blijven. Wij laten u hieronder de AEX Index op dagbasis zien met daarbij de Call/Put Ratio en een korte Slowed Stochastics.

TA AEX 5 mei 2014
TA AEX 5 mei 2014

Figuur 1.

Wat men in deze grafiek ziet is natuurlijk niet een voorbeeld van een prachtige stijgende markt. De top uit april van dit jaar op 408,42 lag weliswaar hoger dan zijn voorganger op 402,46, maar hij bleef nog steeds achter op die van begin januari op 408,93. De bodems bleven hoger liggen en er is dus niets mis met de ontwikkeling, maar vastgesteld moet worden, dat er even een kink in de kabel is gekomen en dat is een eerste aanduiding van een aanstaande verandering van trend. Op dit moment is de trend echter nog volledig intact. De drie gemiddeldes, die u ziet, liggen ook in de goede volgorde ten opzichte van elkaar en de koers, die door het MA150 werd gestopt, ligt daar weer boven. De conclusie is dus overduidelijk: de markt in Amsterdam zit nog steeds in een stijgende korte termijn trend.

Daaronder vindt U in eerste instantie de CPR. Deze heeft zich wonderwel gedragen. Hij is sterk gestegen en ligt nu boven het niveau waar hij lag toen de vorige top in de AEX gezet werd. De onderstroom in de markt is dus zeer positief maar het nadeel is dat hij nu hoog ligt. Een waarde tussen 1,5 en 1,6 is gewoon en goed bij een nieuwe top. Uiteraard kan hij hoger komen maar een stand boven 1,7 luidt op termijn een forse daling in. Als we daar even niet van uit gaan dan vertelt de CPR ons op dit moment dat een mogelijke stijging van de AEX Index nog maar beperkt zal zijn. Zoals in de koersgrafiek is aangegeven liggen er twee weerstandniveaus. De eerste op 402,46en de tweede op 408,42.

De korte Slowed Stochastics, die daar weer onder staat, toont hetzelfde beeld. Hij is mooi gestegen maar hij ligt nu toch al dicht bij zijn overbought positie. Ook van deze indicator kunt u niet veel meer verwachten ook al kan hij langere tijd in zijn overbought positie blijven liggen.

Onze conclusie uit deze daggrafiek is duidelijk: wij geloven niet dat het niveau van 408,42 op afzienbare tijd zal worden gebroken. Als wij daarin gelijk krijgen dan is er meer aan de hand want dan zal er opnieuw een kink in de opgaande trend komen en daarmede staat de weg naar een correctie open.

De Momentum Analyses zijn in de weekgrafieken overal gaan stijgen, maar er wordt wel driftig negatief gedivergeerd. Veel vertrouwen kan er dus aan deze grafieken niet ontleend worden.

De maandgrafieken laten overal een dalende Momentum Analyse zien maar daarenboven wordt er op alle markten van Tokyo over New York tot aan Frankfurt, negatief gedivergeerd. Onze conclusie is dus duidelijk. Mocht in de Oekraïne een omkeer ten goede ontstaan, dan zal dat mooi zijn voor de korte termijn maar het einde van de opgaande trend is hoe men het ook draait of keert dichtbij. Als de toestand in de Oekraïne misloopt, dan zal dat betekenen dat de correctie eerder en dieper zal gaan. Een en ander wil niet zeggen dat wij geloven dat het jaar 2014 negatief zal uipakken voor beleggers. Het jaar is nog lang en een correctie duurt normaliter maar een beperkte tijd.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2014-05-05): 399,23

Onze conclusies:

Korte termijn: verdeeld
Middellange termijn: positief
Lange termijn: correctie aan de gang
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

De waarde van de obligaties ontwikkelde zich weer mooi in de afgelopen week. De rente daalde dus. Maar wij blijven bij onze eerdere uitspraken dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat de “sprong voorwaarts” wordt gewaagd. Hoe behoudend en voorzichtig de Centrale Banken zich ook op zullen stellen en hoe de respectievelijke overheden zich ook in zullen spannen om de rente laag te houden, de grafieken duiden op een stijging op lange termijn en zij krijgen altijd gelijk.

De US$ in €’s uitgedrukt

De daggrafiek zowel als de weekgrafiek van de Amerikaanse dollar sloot met een Inverted Hammer. Maar of er hiermede een nieuw seizoen voor de dollar wordt ingeluid is nog niet duidelijk. Hij zal toch eerst een bodempatroon moeten afsluiten voordat men positief mag worden. De grafieken zijn dat overigens al wel want er wordt zowel op week- als op dagniveau positief gedivergeerd. Ook de maandgrafiek sluit zich daarbij aan, maar het is dus nog veel te vroeg om Joechhei te roepen.

De prijs van een vat Brentolie

Het consolidatiekanaal waarin de prijs van een vat Brentolie zich bevindt heeft zich in de laatste acht maanden versmald tot $105 – $113. Op dit moment is er sprake van positieve divergentie in de weekgrafiek maar er zijn geen aanwijzingen, dat er een uitbraak op komst is. Misschien zal de wankele politieke situatie aan de grenzen van Europa een trigger blijken, maar, zoals gezegd, daar zijn op dit moment geen technische argumenten voor.

De prijs van een troy ounce Goud

Na vijf weken van consoliderende koersen en na twee achtereenvolgende Hammers laatstelijk, lijkt het weekpatroon van het goud een opgaande trend aan te kondigen. Er is ook sprake van positieve divergentie maar het is, afgezien van afgelopen vrijdag, allemaal maar kalm. Wij gaan ervan uit dat de weerstand op US$1.332 toch een dezer dagen genomen zal worden.

Strategie

Wij blijven voorzichtig aan de kant staan. Maar wij gaan gebruik maken van de mogelijkheden om de kasposities te vergroten.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Het gaat vriezen of dooien”

  1. Avatar

    Dit artikel staat oa. onder technische analyse vermeld, maar zeg nou zelf,’het gaat vriezen of dooien’ maakt TA niet erg betrouwbaar en duidelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *