Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Golden Cross voor AEX

In mijn artikel van 7 juli 2010 schreef ik over het negatieve signaal de “Black Cross”. Veel eerder dan verwacht doet nu het tegenovergestelde signaal zich voor. Gisteren wezen de indicatoren namelijk op een golden cross voor de AEX. Dit betekent dat het 50 daags gemiddelde van de AEX positief is gekruist met het 200 daags gemiddelde. Ik geloof niet zo in voorspellen van beurskoersen maar dit signaal neem ik wel mee in mijn gevoel voor welke kant de markt op tendeert.

Verkeerde been

Voor mensen die op basis van vorige “black cross” short zijn gegaan of gewoon uit de markt zijn gestapt is het een schwalbe geweest. Het vorige negatieve signaal kwam op 309 punten in de AEX en we staan nu ruim 30 punten hoger op 340. Uit onderzoek is al gebleken dat je niet meer rendement maakt door blindelings te handelen op deze signalen, maar dat je wel je maximale tussentijdse verlies beperkt. (marketSci: Michael Stokes)

Déjà vu

Toen ik voor de tweede keer naar grafiek keek viel me een ding op. Het patroon dat zich op dit moment afspeelt lijkt wel erg veel op wat er zich in 2003 en 2004 afspeelde. Na de beurskrach tussen 2000 en 2002 veerde de beurs in 2003 hard op om vervolgens een jaar lang in 2004 in een zijwaartse tradingrange terecht te komen. Door de zijwaartse markt werden beleggers ook toen op het verkeerde been gezet door een snelle afwisseling van een “Black-“ naar een “Golden Cross”.

Als we kijken naar de afgelopen jaren dan doet zich nu precies het zelfde voor. Ook nu zien we na een harde stijging in 2009 een zijwaartse beweging waarbij snel na een “Black Cross” een Golden Cross wordt gevormd.

Hieronder is het in de grafiek te zien, Golden Cross (oranje cirkel) en Black Cross (zwarte cirkel).

Golden Cross en Black Cross AEX
Golden Cross en Black Cross AEX

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Mocht de geschiedenis zich herhalen dan gaan we hogere niveaus zien waarbij we weer in een stijgend trendkanaal terecht komen. Dit zal voor mening belegger en trader een verademing zijn omdat per saldo in zijwaartse markten beleggers niet veel wijzer worden maar de banken die de transactiekosten incasseren wel.

Conclusie:

De indicatoren wijzen op een Golden Cross voor de AEX. Dit is positief signaal. De kans is daarmee groter geworden dat de AEX aan de bovenkant van de tradingrange gaat uitbreken. Het gebruiken van de golden-cross strategie (handelen op cross-overs van de 50ma/200ma) levert echter op de lange termijn geen extra performance blijkt uit onderzoek.

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot
http://www.helliot.nl/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Golden Cross voor AEX”

 1. Cees

  hoi Alain,

  Grappig dat juist op het moment dat een neerwaartse beweging hoge ogen gooit, je ons deelgenoot maakt van de golden cross. Wat het uiteindelijk qua beursrichting gaat worden is nog onbekend en daarom schrijf ik ook geen reactie.

  Wat ik wel onder je aandacht wil brengen is dit: Ben je ervan op de hoogte dat als de AEX komende dagen fors daalt, de ‘golden cross’ door de berekeningswijze van deze VG’s nooit heeft plaatsgehad?

  Het voert te ver om deze discussie hier in alle diepte te voeren, maar bij fors dalende prijzen komende dagen zal het voortschrijdende gemiddelde zich aanpassen aan de nieuwe situatie (van dalende koersen). Juist daarom kan deze golden cross wel eens als sneeuw voor de zon verdwijnen.

  Enkel het noemen van zo’n signaal om sterkte of zwakte uit af te leiden lijkt me daarom weinig zinvol.

 2. Avatar

  Hallo Alain,
  Je vergelijkt dit met de periode van 2002/2003 waar duidelijke cross overs
  zijn te zien in de grafieken, dus kan ik mij vinden in de laatste zinnen van voorgaande schrijver Cees, wat natuurlijk niet wegneemt dat een stijging tot zelfs 380 tot de mogelijkheden hoort (50% re. van de top in 2008 het 0.382 retracement op 337.5 waar we slecht een aantal punten van blijven verwijderd geeft ook geen reden tot optimisme, een EW top Twee kan zomaar gezet zijn
  hetgeen niet veel goeds voorspelt in de nabije toekomst (3 van Drie)
  Ik kan u natuurlijk, iedereen exact, wel zeggen welke kant we opgaan de komende weken, maar dat zeg ik u wel over drie weken!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *