Vorige week bleek de risk/reward voor een short- positie zodanig dat we positie innamen wat blijkens titel duidelijk gecommuniceerd werd. Al snel bleek dat de beurs andere plannen had, in ieder geval kortstondig. Hierdoor ontstond een onzekere situatie en de positie werd snel gesloten blijkens reactie.
Waar staan we nu? Moeten de beren het hok in omdat de k/w- verhouding van de AEX ‘niet duur’ is? Of kan de schier onuitputtelijke toestroom van vers gedrukt geld geen solide basis leggen onder het consumentvertrouwen, wat de beurs in zekere zin weerspiegelt?
Feit is wel dat, ongeacht de gebruikte TA- methode, er veel invalshoeken zijn die tegenstrijdig zijn over de nabije toekomst. Waar tot voor kort ;dead crosses’ van voortschrijdende gemiddelden aan de orde van de dag waren, toppatronen werden gezien, extreem sentiment, vallende rente, crash- alerts en ga maar door,… worstelt de AEX zich gewoon naar boven.
September altijd beladen maand
Dit gebeurt in een tijdsspan, die verre van rooskleurig is als we de historie daarbij in ogenschouw nemen. Maar je kunt alles wel optellen en aftrekken, feit is dat de AEX gewoon boven het 200 daags voortschrijdende gemiddelde beweegt. Het past de beren dus nu een bescheidener toon aan te slaan zolang dat het geval is.
Bullish?
Als u me vraagt of ik nu bullish ben, dan stelt u een lastige vraag 🙂 . Het is een broeierige sfeer, waarin veel gebeurt en soms vanuit historisch perspectief, ook onverklaarbaar. Hoe verklaart u anders de recente vrije val in rente en een aandelenmarkt die doofstom en blind daarvoor is (geweest)? Dat riekt naar een ongezonde situatie, tenzij de wereld echt verandert. Of is de reactietijd gewoon wat laat?
This time it’s different
En daar zit mijn probleem net. Moeder natuur en alles wat ermee samenhangt beweegt in cycles van boom en bust en dat is ook heel gezond.
We leven volgens mij nu in een sfeer, waarin we wel mogen boomen, maar niet busten als u begrijpt wat ik bedoel. We willen dus tegen de natuur ingaan, want na actie volgt nu eenmaal altijd reactie.
Groei, groei en groei is al jarenlang het parool. En op het moment dat daarin een kinkje in de kabel komt, slingeren we, onder aanvoering van ‘helikopter Ben’ de geldpers aan, want groei moet blijven. We hebben geen tijd voor een recessie, die soms gewoon broodnodig is, net zoals we dagelijks slaap nodig hebben om te overleven.
Dat dit vervolgens dus weer tot grotere excessen leidt zoals te zien in 2008, slaan we in de wind, we zetten immers toch de geldpers aan. De financiële macht denkt dus door geld te drukken de natuurlijke ritmes van boom en bust langdurig te kunnen beïnvloeden, …over dwaze arrogantie gesproken!
AEX versus Randstad blijft ongezond
Het verkoopsignaal staat nog overeind, maar onder druk. De AEX beweegt namelijk boven het 200 daags VG. Randstad kan niet volgen en zou dat wel moeten doen, sterker nog, zou eigenlijk voorop moeten lopen als het echt zo gezond is allemaal.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Conclusie:
Er broeit iets, maar technisch kan ik weinig hard maken over bullish of bearish vervolg. De bearish visie wint op punten, maar duidelijk is het allemaal niet, dus geen nieuwe posities vanwege een slechte risk/reward. Een eerste hint voor short krijgen we natuurlijk indien de AEX met kracht op korte termijn onder 200 daags voortschrijdende gemiddelde duikt.
Posities:
LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.
Gratis e-mail alert
Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.
Gann – seminar
- Wat betekent het als Prijs en Tijd samenkomen?
- Hoe profiteren in stijgende en dalende markten?
- Aandelenselectie middels database.
Verrijk uw kennis en laat wiskunde u mede leiden bij het nemen van beleggingsbeslissingen.
De bijeenkomst vindt plaats ten kantore van Cees in Molenaarsgraaf.
Bent u ook geïnteresseerd om te horen en zien hoe met uiterste precisie koop- en verkooptransacties tot stand komen en beleggen weer leuk en winstgevend wordt?
Wilt u ook grip krijgen op uw vermogensontwikkeling?
Geef u nu op voor dit seminar, want de plaatsen zijn beperkt. Het seminar wordt op 6 of 13 oktober ’s avonds gehouden. (gelieve uw voorkeur voor datum aan te geven). De insteek van het seminar zal zich primair richten op de vermogende belegger.
Reageer via onze contactpagina. Vermeld uw naam, aantal personen, telefoonnummer en e-mail adres waaronder u bereikbaar bent. De kosten bedragen EUR 100 inclusief BTW per deelnemer.
Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Beste Cees,
Laat je niet gek maken. Als je de volumes in Amerika bekijkt, is dat niet in evenwicht met de (zogenaamde) stijging van de markt. Dit patroon zag je ook in 2008 en bijna angstig hetzelfde. Men probeert de ‘beren’ uit de markt te duwen en dat kun je als je een boel futures koopt. Maar dat zal niet lang meer duren.
Ieder mens die alle cijfers hoort en leest, ziet door het bedrog heen. De AEX hobbelt gewoon achter de S&P aan. Echter zie de reactie op Griekenland…..zeer flauwtjes, maar het probleem is ernstig.
Dit blijft maar doorgaan, echter ook dit kan men niet lang volhouden.
Zie de reactie van de analisten in 2010 en 2008: buy,buy,buy….! Het resultaat ken je, toch?
Heb vertrouwen in je eigen ‘short-gedachte’.
Beste Piet,
Ik laat me niet gek maken hoor., heb enkel uiteengezet waarom ik objectief gezien een pas op de plaats maak.
Tussen de regels door kan je lezen dat ik het verre van vertrouw.
TA en posities nemen obv TA kan natuurlijk niet gebaseerd worden op onderbuikgevoel. En met de huidige indicaties kan ik geen solide short-verdedigen, dat is alles en kan maandag heel anders zijn.
Bedankt voor het hart onder riem steken 🙂
Al sinds het dieptepunt van maart 2009, is de stijging vooral ontstaan door lage volumes..want menig belegger snapt er niets meer van. Ik zie de beurs dan ook niet zo snel het dieptepunt weer opzoeken,immers doordat de stijging met lage volumes gepaard ging en een hele poos doorging,is relatief gezien het dalingsrisico ook meer verspreid over meerder beleggers met een lagere hoeveelheid aandelen.
Er zal “iets” buiten de beurswereld moeten gebeuren,wil alles door de hoeven zakken.Kijk als voorbeeld maar ING: wanneer je dat aandeel bij een daling koopt,zegge 6 euro,dan kun je een rit meemaken,want er zijn slechts een aantal mensen die ING durfden te kopen op 2 tot 4 eur0,dus zij zullen ook pas verkopen wanneer de koers onder de 5 euro komt,maar dan zijn er weer genoeg kleine kopers om in te stappen.
Zolang de “oude”zorgen niet meer de kop op zullen steken; dubai world,PIIGS problematiek, omvallen van een systeembank,zal alles zo voort blijven kabbellen.Maar let op! wanneer er daadwerkelijk iets gebeurt,dan is het hek van de dam.
Ik ben liever een kleine koper die 100.000 stukjes Ing oppikt voor 1 euro , dan een grote koper die 100.000 stukjes koopt voor 10 euro.
Het moet leuk zijn om je voor te doen als kleine garnaal die ‘slechts’ pakketjes van een kwart miljoen gulden kan kopen.
De AEX staat zo’n 12% onder zijn intrinsieke waarde van 381. Eventje de weerstand van 335 nemen en weg zijn we deze maand naar 345 als kerstcadeau onder de boom.
De AEX of gelijk welke index heeft geen intrinsieke waarde. De waarde is de dagkoers, of met andere woorden “wat de gek er die dag voor wil geven”.
Misschien loopt de AEX wel met zijn gezicht tegen de glazen deur die 335 heet, en zitten zij die dromen van 345, 381, of nog hoger, straks onder de boom te mokken.
Dirk,
De AEX index heeft wel degelijk intrinsieke waarde. Elk van de 25 aex aandelen hebben n.l. intrinsieke waarde.
Je zou ze deze individuele waarden dus op kunnen tellen en delen door 25. Maar wat moet je er mee. Je hebt een razendsnelle PC nodig om dit continu uit te rekenen om er op te kunnen handelen. Zie ook:
Intrinsieke waarde per aandeel
Deze ratio bereken je door het eigen vermogen te delen door het aantal uitstaande aandelen. De beurswaarde wijkt vaak sterk af van de intrinsieke waarde. In de koers van het aandeel zitten de positieve (wanneer de beurskoers hoger is dan de intrinsieke waarde) verwachtingen en negatieve (wanneer de beurskoers lager is dan de intrinsieke waarde) verwachtingen verwerkt.
Hoger dan de beurskoers dan is het een overperformer, dus koopwaardig. Lager dan de beurskoers dan is het underperformer dus niet koopwaardig. Gelijk aan beurskoers dan is het niet niet koopwaardig maar dan kan de belegger de aandelen wel in zijn portefeuille houden, mochten deze aandelen al in bezit zijn.
Beste Cees,
Ik overweeg, mede op jouw advies een long positie in de VIX te nemen.
Mijn handelsplatform biedt twee trackers aan met de VIX als onderliggende waarde:
iPath S&P500 VIX Mid-Term Futures ETN
iPath S&P500 VIX Short-Term Futures ETN
Welke van beide lijkt jou het meest geschikt?
Dirk,
Ik kan die vraag niet beantwoorden, daar dit afhankelijk is van gewenste risico wat je wilt lopen.
De mid-term is defensiever.
Succes