Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

China koopt Japanse obligaties

Vanaf 1 oktober gaat in Japan de accijns op tabak met 50% omhoog. De grootste stijging ooit. Japanse rokers zijn daarom massaal aan het hamsteren geslagen. Volgens Japan Tobacco zullen de verkopen in september twee keer zo hoog zijn als anders. Sommige retailers vragen klanten om te reserveren, om te voorkomen dat ze door de voorraad heenraken.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 1,37%. De bredere Topix steeg met 1,22%.
  • De yen versterkte met 2,13%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 3,35% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,14 naar 1,21 euro (6,14%).

Nikkei stijgt 1,37%

De Japanse beurs heeft een positieve week achter de rug. De Nikkei steeg 1,37%, ondanks dat de yen ook ruim 2% sterker werd. Vorige week schreven we al dat grafiektechnisch gezien het steungebied rond de 9.000 punten vooralsnog lijkt te houden. Inmiddels hebben de DMI en de MACD een positieve crossing laten zien.

BBP tweede kwartaal opwaarts bijgesteld

Het positieve sentiment werd gesteund door goede macrocijfers. Zo bleek dat de machine orders in juli met 8,8% zijn gestegen op maandbasis, terwijl een stijging van 2% werd verwacht. Verder werd bekend dat de groei van de Japanse economie minder is vertraagd dan aanvankelijk gedacht. Vorige maand werd het BBP-cijfer over het tweede kwartaal bekend gemaakt en dat kwam toen uit op +0,4%. Nu is daar een revisie op toegepast en blijkt dat de groei is uitgekomen op +1,5%. De revisie is te danken aan het feit dat de kapitaalsinvesteringen hoger waren dan verwacht. Neemt niet weg dat de economie nog steeds minder groeit dan de 5% in het eerste kwartaal van dit jaar. De totale Japanse output in het tweede kwartaal bedroeg $1.295 miljard dollar, minder dan de $1.227 miljard dollar van China.

Premier Naoto Kan heeft deze week de details bekend gemaakt van zijn 920 miljard yen ($11 miljard dollar) stimuleringspakket om de consumptie aan te jagen en de werkgelegenheid te verbeteren. Ongeveer 450 miljard yen wordt aangewend om de consumentenbestedingen te laten toenemen middels het geven van subsidies of de aanschaf van energiezuinige apparaten en duurzame bouwmaterialen, alsmede het verlagen van bepaalde hypotheeklasten. Verder zal 175 miljard yen worden aangewend om meer banen te creëren in de zorg en toerisme. Het pakket komt een aantal dagen voor de verkiezingen van een nieuwe partijleider binnen de zittende regeringspartij, de DPJ. De nieuwe voorman zal tevens de nieuwe premier worden van Japan. De race gaat tussen Ozawa en de huidige premier Kan. De verkiezingen zijn aanstaande dinsdag en de uitslag kan eventueel de beurs in beweging zetten. Rationeel gezien zouden beleggers meer tevreden moeten zijn met een overwinning van Kan, omdat hij meer oog heeft voor de oplopende staatsschuld.

China koopt Japanse staatsobligaties

Deze week steeg de yen naar het hoogste punt in 15 jaar ten opzichte van de dollar. Volgens Barclays Capital is het onvermijdelijk dat Japan op de valutamarkt zal moeten interveniëren om de exporteurs te beschermen. Uit een enquête van de Teikoku Databank bleek deze week dat 36,7% van de bedrijven verwacht dat de omzet negatief wordt beïnvloed door de sterke yen. Daarentegen zegt 6,9% van de bedrijven juist een positief effect te verwachten. Een van de redenen dat de yen steeds sterker wordt is dat China steeds meer Japanse staatsobligaties koopt. China kocht voor een bedrag van 583 miljard yen (6,96 miljard dollar) aan Japanse financiële waarde in juli.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *