Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

En toch gloort er licht

De AEX Index is op dit moment slecht vergelijkbaar met de algemene markt. Amsterdam blijft achter. Wij zullen u hieronder daarom een weekgrafiek van de Duitse DAX laten zien, waarbij gesteld moet worden dat de weekgrafiek van de DJIA volledig vergelijkbaar is. Eerst echter een aantal woorden over de daggrafiek. Sinds het einde van de maand juli is er een opgaand kanaal te herkennen in het koersverloop van de DAX. De onderkant is afgelopen vrijdag bereikt en de vraag is of de koers nu door de steun van deze onderzijde zal vallen. Er is één belangrijk argument te vinden dat er voor pleit dat inderdaad het kanaal op korte termijn verlaten zal worden. Dat argument vindt u in de indicatoren die negatief divergeren. De onderliggende kracht in Duitsland lijkt dus op dit moment niet voldoende om een doorbraak naar boven te forceren.. Er zijn echter een aantal argumenten te vinden, dat het binnenkort mee zou kunnen vallen.

Het nieuws van de dag (de betere dan verwachte positie van de Spaanse banken) kwam pas vrij toen de Europese beurzen vrijdag reeds gesloten waren. In feite sloten zij op het dieptepunt van New York toen New York nog worstelde met eigen slechte berichten. De sentimentindicatoren hebben zich uitstekend gehouden gedurende de daling van de afgelopen weken. De CPR en de AD-lijn in Nederland divergeren positief. In Amerika zijn de NewHighs weliswaar gedaald, maar dit is allemaal binnen de perken gebleven. De NewLows zijn bijna niet gestegen. En het Volume van de laatste weken ondersteunt de daling niet. In New York zijn de indicatoren aan het draaien naar boven. Alhoewel de korte termijn dus nog niet gedraaid is durven wij ervan uit te gaan dat dit op korte termijn wel zal gebeuren.

DAX 1 oktober 2012
DAX 1 oktober 2012

Figuur 1.

Bovenstaande grafiek laat zien dat de beurs in Frankfurt op een mooie weg zat. De markt was stijgende en er werd een nieuwe top gezet. De Momentum Analyse was gedraaid naar boven en er was geen sprake van negatieve divergentie. Vorige week kwam daar goed de klad in want er verscheen een lelijke zwarte candle en de Moman sloeg weer aan het dalen. De markt ligt nu op een steun. Zoals gesteld geloven wij dat de korte termijn op afzienbare termijn gaat stijgen. Of dit voldoende zal zijn om de middellange termijn uit zijn daling te halen valt op dit moment nog niet te bepalen.

Er liggen twee belangrijke steunniveaus ter hoogte van het 10-weeks voortschrijdend gemiddelde (7.077) en het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde (6.880). Een koers beneden 6.230 moet ons echte zorgen gaan baren.

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen is teruggevallen in het dalende kanaal waaruit drie weken geleden werd uitgebroken. De uitbraak was dus een valse, maar dat zat er wel in. Reeds eerder schreven wij dat wij de rente de komende jaren zien fluctueren tussen het dieptepunt op 1,6% en de vorige top op 2,13%, met een mogelijke uitschieter naar 2,54%. De liquiditeiten in de markt zijn dermate hoog dat men niet mag verwachten dat de rente op korte termijn omhoog zal schieten ook al zijn de grafieken allemaal positief.

De Amerikaanse $ in Euro’s

De dollar heeft zich de afgelopen week hersteld maar de divergentie die er al was toen de laatste top gezet werd heeft zich opnieuw bevestigd. Ook al heeft er zich een stijging ingezet dan moet u zich daar niet teveel van voorstellen. Een doorbraak door 79,2 lijkt ver weg te liggen. Wij zien de dollar eerder opnieuw de weg naar beneden inslaan.

De Prijs van een Troy ounce Goud

De stijging van de goudprijs is stilgevallen bij het bereiken van de weerstand op $1.790. Het beeld dat oprijst uit de grafieken is zeker niet negatief, maar er is tijd nodig om de markt weer ruimte te geven. Voorlopig houden wij het op een consolidatie maar daarna zo ziet het ernaar uit zal de stijging hervat worden.

De Prijs van een vat Brentolie

Over de olieprijs kunnen wij kort zijn. Er is niets veranderd. De prijs van een vat Brentolie blijft nog steeds fluctueren tussen US$99 en US$126. Hij is stijgende maar er zijn geen redenen te vinden dat hij zijn congestiekanaal gaat verlaten.

Onze Strategie

Afgelopen week hebben wij obligaties van de Italiaanse staat gekocht. In sommige portefeuilles hebben wij dat gedaan in ruil voor langer lopende obligaties van de Rabobank. Wij verbeteren daarmee het effectieve rendement in de portefeuilles, terwijl wij het renterisico verminderen door te kiezen voor een kortere looptijd. Voor het overige houden wij vertrouwen in de bestaande posities en blijven wij dus het risico van aandelen opzoeken.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-10-01) 323,18

Onze verwachtingen
Korte termijn: draait naar positief
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *