De positie is uitgestopt, de stoploss is geraakt. Wat moeten beleggers nu doen?
De inleiding van vorige week waarin er meer korte termijn onzekerheid de markt insloop heeft inderdaad geleid tot een fors herstel, meer dan ik had verwacht. Ik blijf echter de mening toegedaan dat het een correctief herstel is en geen nieuwe bullish fase.
Hoewel de positie is uitgestopt op de entry- prijs, is er dus niks gewonnen of verloren. Tenzij u natuurlijk in opties had belegd, dan zijn verliezen zelfs fors te noemen. Zelf beleg ik (nog) niet in opties, simpelweg omdat er nog geen duidelijke neerwaartse trend op grotere schaal is en dus het tijds- aspect met veel vraagtekens omgeven is. En dat is cruciaal wanneer in opties belegd wordt.
Ik heb besloten met ingang van vandaag het anders aan te gaan pakken. Ik zal niet als vanzelfsprekend de AEX meer behandelen. Nu kan de indruk ontstaan dat ik enkel in AEX (short) zou beleggen, terwijl andere posities (wat het geval is) het op dat moment wel goed doen. Daarnaast is er genoeg (technisch) materiaal voorhanden aangaande de AEX. Dus waarom zouden we het dubbel willen doen?
Voorts is het altijd mijn bedoeling geweest strategische posities in te nemen, niet zozeer voor de korte termijn. Gelet op de recente reacties wordt dit door velen anders beoordeeld, dus om misverstanden te voorkomen zal ik voortaan uitdrukkelijk strategische posities opnemen, die dus minder gevoelig zijn voor korte termijnschommelingen.
En nu…
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Inhakend op de huidige AEX- situatie zien we dat, nadat de AEX in januari qua tijd en prijs in balans was, er dus een correctie moet volgen, of erger. Of is de correctie al klaar en schieten we door 345 heen?
Daar de correctie sinds 345 niet eens 23.60% daling heeft laten zien acht ik een bullish scenario niet realistisch. Vooral niet omdat er in januari perfecte tijds- en prijsverhoudingen aan vooraf gingen. Gebruikelijk is dat er minimaal 38.20% correctie komt (288), waarna theoretisch een nieuwe bullish fase kan starten naar bijvoorbeeld 360/370.
Qua tijd stevenen we af op de bodem- verjaardag van 2009, een datum waar Gann veel waarde aan hecht voor een CIT (change in trend) Hier moet waarschijnlijk de oorzaak gezocht worden voor dit sterke herstel. De markten zijn volgens mij onderhevig aan een zeer sterke (opwaartse) zuigkracht van dit evenement. Opgeteld bij bovenstaande argumentatie waarin de neerwaartse correctie onvoldoende bleek tot dusver, ga ik nog steeds uit van een topping- proces, zij het dat we dus verder doorschieten dan eerder verwacht.
Een mijn inziens belangrijke barometer of bewijs levert de rentegrafiek op, de 10-jaarsrente (bund).
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
U ziet dat, na de launch vanaf het lange VG (groen omcirkeld) er een consolidatie plaatshad, waar ik eerder al aan refereerde. Ik kan deze ontwikkeling niet anders uitleggen dan dat er een opwaarts vervolg verwacht mag worden, ofwel, de bund stijgt verder en de rente zal verder dalen. En dat lijkt me eerder een waarschuwing dan een boost voor aandelenbeleggingen.
Conclusie: Ik houd rekening met een belangrijke Gann- verjaardag, die anders dan in 2009 nu topvorming ondersteunt.
Positie-info (strategisch):
Geen posities ondanks het vermoeden van topvorming op zeer korte termijn. Degenen die nog shortposities hebben kunnen die aanhouden. Koersdoel 288, stoploss 350 op slotbasis.
Ik heb positie short. De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Gratis e-mail alert
Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.
Forum
Wij hebben een nieuw subforum opgericht voor beginnende beleggers: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners
Daarnaast kunnen natuurlijk gevorderden ook meedoen over bijvoorbeeld de AEX.
Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp
Start met Automatisch Beleggen
Bedrijven zien een flinke groei in hun omzet, het sentiment binnen beursfondsen groeit echter niet met dezelfde snelheid mee.
De huidige ‘zijwaartse’ trend ontwikkelt zich nog steeds binnen de grenzen van de lange dalende tendens. De opgaande beweging lijkt in zijn eindfase te zitten.
Hoeveel opwaartse ruimte is er nog, en komt er nog wel een forse terugval?
Wat is de rol van kunstmatige intelligentie op de beurs en waarom is het van zo'n groot belang om op de hoogte te blijven?
ik lees en hoor dagelijks tientallen meningen over de beurs; de beleggingsbrieven van de ‘gurus’ en andere betweters met het advies toch vooral een abonnement te nemen zijn legio; ik zuig, als een spons, alles met een glimlach op.
maar als morgen Griekenland een lening krijgt van 50 miljard van China tegen 3% of Obama wordt vermoord dan weet niemand meer wie ooit meneer Gann was.
…..only a fool will try to predict the stockmarket [trek het u niet teveel aan].
en laat mij u en al uw amateur beleggers dit als mijn motto meegeven voor het weekend:
stocktrading is an art and not a science…..
was het niet Machiavelli die zei dat men voor doorlopend succes het gedrag doorlopend moet aanpassen!
en speciaal voor u meneer de Vries: optimisme is de enige krachtige stimulans.
have a good weekend.
vr.gr.
Marcel Bobbe
USA
Weet het niet volgens mij is de trend omhoog zolang de steun niet is doorbroken. Kritisch beleggen is niet altijd contrair denken verzetten tegen de trend is gevaarlijk en kost heel veel geld.
http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2010/03/05/1267793923-850.jpg
Ja Cees, ik zie je blijft erin geloven….ik eigenlijk ook wel, we zullen alleen geduld moeten hebben en alle bestaande theorieën op TA basis overboord moeten gooien.
Eigenlijk zouden we op alle bagger wat over ons heen gegoten wordt moeten dalen, helaas het gebeurd niet.
Het is niet de markt die anders denkt, maar het is speculant gedreven en gemanipuleerd door de grote spelers.
Als iedereen short zit is het simpelweg niet lucratief voor de grote jongens om contrair te zitten, dus wordt de markt de andere kant op gestuurd voor lucratieve winst maximalisatie.
De beurs is verworden tot een groot casino met shorts, longs, daytraders etc…en allemaal gaan ze voor winst met flinke hefbomen.
De economie speelt de tweede viool en doet niet echt meer mee evenals TA.
Kijk eens naar de stand van Nasdaq en de Dow. Het scheelt niet veel van de hights, en kijk eens naar de economie….een ramp.
Dat zegt eigenlijk al genoeg….toch?
gr. loper
McHugh zegt afgelopen tijd niet voor niks dat het ondanks de negatieve visie beter is om niet short te gaan vanwege een bijzonder actief PPT. De machers hebben gewoon alle goeroes weer lekker tuk, 8% erbij in een week tijd. De bodem is weer gezet voorlopig, op naar een nieuwe top en wellicht over een aantal maanden weer naar de zojuist verlaten zone.
Beste Cees,
Natuurlijk had Gann het bij het rechte eind. Hij heeft gewoon en nogal hard bewezen dat de beurs volledig voorspelbaar is. Het probleem bij de analyses is dus niet dat de theorie op zich verkeerd is. Het probleem ligt erggens anders. Datzelfde geldt overigens ook voor technische analyse.
Wel is het zo dat de geschiedenis zich herhaalt. De resultaten zijn net als vorig jaar, maar een van de oplossingen van het probleem vindt u op
http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/cyclus-analyse-dr-martin-boot/
Wie lang genoeg doorzoekt vindt de perfecte oplossing. En die is -als het eenmaal zo ver is – simpel. Bekijk de afbeelding maar eens.
Groet
wat is eigenlijk je rendement voor 2010 CEES, in de model portfolio. Lees elke x maar weer dat je bent uitgestopt.
De trend is your friend.
@ kan
Blij dat u deze vraag stelt, want in the end gaat het natuurlijk om het gehele plaatje.
Alvorens de harde cijfers te melden zal ik eerst de kaders noemen, anders vergelijken we appels en peren.
Aan de Trendement-strategie, die startte in mei 2008 liggen de volgende zaken ten grondslag. Neutraal profiel, waarbij alles gehandeld mag worden, long en short, de benchmark is 50% van de AEX (kan je over discussieren natuurlijk) maar niks is helemaal perfect.
Waarom 50% AEX? Omdat bij een neutraal profiel je nooit volledig in aandelen belegd kunt zijn en je juist door het profiel ook heet neerwaartse risico niet loopt. Natuurlijk zul je bij stijgende markten achterlopen, wat ik hoop goed te maken door leverage, maar bij dalende markten levert dat voordeel op, vooral omdat ik ook kan besluiten niet of nauwelijks in aandelen te beleggen.
Het doel van deze strategie is dan ook niet winstmaximalisatie, maar jaarlijks positief rendement met een ‘veilig’ profiel. Dat lijkt geen uitdaging, maar geef de mensen de kost die de afgelopen jaren (fors) verloren hebben.
Ok, tot zover de piketpaaltjes.
Er is een door accountant gecontroleerde periode, waarvan certificaat, waaruit blijkt dat vanaf 22 mei 2008 tot 1 juni 2009 een positief rendement van 26% is behaald, met dat neutrale profiel dus he!De AEX ‘scoorde’ in die periode – 46%. Vergeet niet dat door deze winst, ik een groot voordeel heb t.o.v. de concurrentie die met -50 tot -75% verlies opgezadeld zat.
Sindsdien staat de teller tot eind februari 2010 op + 12.31%, terwijl de AEX in dezelfde periode 22% maakte, waarvan ik de helft dus moet halen volgens profiel. Ik moest dus 11% halen en haalde +12.31% dus behaalde de doelstelling.
Als we 2010 isoleren dan daalde de AEX tot eind februari met ruim 5%, wat betekent dat de strategie dus 2.5% mag dalen. In plaats daarvan steeg de strategie ruim 9 %. Overigens zij vermeld dat maart tot op heden deze ‘overwinst’ snel verkleint.
Ik hoop hiermee een duidelijk antwoord op uw vraag te hebben gegeven.
Bedenk dat bij beleggen rendement en risico altijd hand in hand gaan. Mijn doel is om positief te renderen onder alle omstandigheden, dat is waar ik voor ga, maar verlies nooit kapitaalsbehoud en risico uit het oog, en dat is waar de concurrentie nog wel eens een steek laat vallen.