Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nikkei en Topix in de lift

De Japanse professor Kanji Takada heeft een methode ontworpen waarmee vaccinaties compleet pijnloos kunnen worden ingebracht. Het apparaat wat hij ontworpen heeft maakt gebruik van micronaalden die de dermis, oftewel tweede huidlaag, niet breken. Takada verwacht dat het nieuwe injectiesysteem binnen twee jaar in Japanse ziekenhuizen beschikbaar zal zijn.

Markten & Rendement
·    De Nikkei index steeg deze week met 2,40%. De bredere Topix steeg met 1,87%.
·    De yen steeg 0,15%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,02% steeg.
·    De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,44 naar 1,53 euro (6,25%)

De Japanse beurs liet zoals andere grote beurzen deze week een mooie plus zien. Het plan van de Griekse regering om drastische fiscale hervormingen door te voeren werd wereldwijd goed ontvangen. Vooral op vrijdag zat de stemming er goed in, toen de Nikkei 2,2% omhoog klom. Het optimisme in Japan was onder andere te wijten aan een zwakker wordende yen aan het eind van de week. Goede werkloosheidscijfers uit de VS, die donderdag werden gepubliceerd, en speculatie dat de centrale bank van Japan (BoJ) toch wordt verleid tot kwantitatieve verruiming deden de yen verzwakken. De kans op een renteverhoging in de VS neemt door de goede economische cijfers toe en ook de kans op lagere rentetarieven in Japan door de eventuele kwantitatieve verruiming. Het verschil in rente tussen beide landen wordt groter, waardoor appreciatie van de yen aankomende tijd niet waarschijnlijk lijkt.

Plannen BTW-verhoging en vakantiespreiding

Zoals in het weekbericht van vorige week al werd aangegeven, is de stijgende overheidsschuld (als percentage van het BBP) iets waar de Japanse politiek mee in de maag zit. De Japanners willen elke associatie met de Griekse overheidsschuldproblematiek voorkomen en men is hard aan het nadenken over fiscale oplossingen. Minister van Financiën, Naoto Kan, durft zelfs een discussie over verhoging van het BTW-tarief aan te slingeren. Het tarief dat in 1997 voor het laatst is verhoogd naar 5% ligt gevoelig in Japan. De toenmalige BTW-verhoging verhevigde de recessie.

Een andere oplossing om de economische groei te bevorderen werd deze week geopperd. Momenteel hebben alle Japanners tegelijkertijd vakantie tijdens de Gouden Week in april-mei en de Zilveren Week in september. Gedurende deze weken ontstaan files en zijn hotelovernachtingen peperduur. Veel Japanners blijven daarom maar noodgedwongen thuis tijdens hun vakantie. Het idee is om voortaan de vakantieperiodes over het land te spreiden waardoor vervoers- en verblijfskosten in die periodes omlaag kunnen en vakanties weer betaalbaar worden. Een Japans overheidsorgaan heeft berekend dat hierdoor de vraag naar diensten en producten met 15,6 biljoen yen kan toenemen. Daarmee kan een toename van meer dan 3% van het BBP worden gerealiseerd. Eventuele uitvoering van het plan moet echter niet voor 2012 verwacht worden, aldus het Japans Toerisme Agentschap.

Schippers Mitsui OSK en Nippon Yusen hebben de wind in de zeilen

In onze portefeuille konden de zeetransportbedrijven, Mitsui OSK (+5,58%) en Nippon Yusen (4,38%), deze week flink profiteren. De Baltic dry index, een graadmeter voor zeetransportkosten, steeg fors en liet donderdag zelfs een stijging van 7,2% zien, de grootste stijging sinds 15 juli vorig jaar.

Japanse werkloosheid onverwacht gedaald

Deze week werd verder het Japans werkloosheidscijfer bekend gemaakt. De Japanse werkloosheid daalde in januari onverwachts naar 4,9%, het laagste niveau in tien maanden.

Gratis beleggingsseminar met trendwatcher Adjiedj Bakas

Op maandagavond 22 maart 2010 organiseert Intereffekt Investment Funds een beleggingsseminar in Amersfoort. Gastspreker is trendwatcher Adjiedj Bakas.  Adjiedj Bakas is trendwatcher en brengt bewegingen in onze maatschappij in kaart. Hij deelt met u zijn toekomstvisie over beleggen in het algemeen en emerging/frontier markets in het bijzonder.

Wanneer u gebruik wilt maken van deze uitnodiging kunt u zich hier aanmelden.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *