Dow Jones jaren 30 en AEX

Terwijl de AEX in rap tempo opwaarts tendeert naar het zo beladen astrologische tijdspunt van 1e helft augustus, zien we ook andere categorieën uit hun schulp kruipen. Het lijkt nu menens te worden.

De vraag is of we nu de start van een nieuwe bull- fase zijn ingegaan of een shortcovering-beweging die mogelijk vandaag al ten einde loopt!

Zoals altijd laat de markt je zolang mogelijk in het ongewisse, daar de signalen ook nu weer tegenstrijdig lijken. Want, de volatiliteitmeter wil eigenlijk omhoog = lees lagere koersen verwacht,  maar de 10 jaars rente geeft een rentestijgingsignaal vandaag en dat kan positief uitgelegd worden. Immers, geld uit obligaties naar aandelen. Zou het zo simpel zijn?

Of stijgt de rente om andere redenen en moeten we dat niet positief uitleggen zoals ik eerder aangaf te stellen dat zwakke Europese landen hun staatskas enkel kunnen financieren tegen hogere rente?

In ieder geval zien we te vaak dit ‘ optimisme’  bij significante toppen ontstaan, waardoor ik erg terughoudend ben dit optimisme te delen vanwege het gemaakte huiswerk en de contraire opinie.

De belangrijkste argumenten liggen volgens mij besloten in de volatiliteit en vergelijkingsscenario met de Dow Jones van de jaren dertig. Tel daar het binnenkort te verwachten kardinale kruis bij op en er ontstaat een interessante cocktail.

Volatiliteit

U ziet hieronder de VIX, die de volatiliteit meet van de S&P 500. Na 3 x (scheepsrecht?) het 200 daags VG getest te hebben staat ze op het punt keuzes te maken en de meest waarschijnlijke is omhoog te gaan. Als de aangehouden golftelling (altijd dubieus bij afgeleide instrumenten) klopt, zal een derde golf zich aandienen, wat de meest krachtige beweging zal zijn, dus keihard omhoog knallen. Ik kan alleen maar concluderen dat de aandelenkoersen dan omlaag vallen.

vix
vix

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Dow Jones jaren dertig vergeleken met AEX

Hieronder twee grafieken waarvan de vergelijking (fractal) treffend te noemen is. De DowJones en de AEX worden qua patroon vergeleken met elkaar. En omdat de geschiedenis zich herhaalt qua psychologie moeten we hier serieus rekening mee houden.

De conclusie is dat de AEX tot rond 343 mag stijgen om de perfecte vergelijking te krijgen, zij het dat de huidige koers van 338 goed genoeg is om te matchen. De strekking hiervan is dat de stijging, wil de vergelijking op blijven gaan, snel moet stoppen. Het tijdsaspect van het kardinale kruis (grote veranderingen verwacht) komende weken geeft voeding aan een hoog waarschijnlijkheidsgehalte. De belangrijkste doelen neerwaarts zijn 250 en 220, te behalen in laatste kwartaal dit jaar.

Dow Jones jaren 30
Dow Jones jaren 30

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX 23 juli 2010
AEX 23 juli 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie:

Tijd en Prijs convergeren komende weken, waarbij de vergelijking met de jaren dertig een vrije val van aandelen suggereert. Dit past ook in Gann’s filosofie dat jaren eindigend op 0 het voorlopig einde van een berencyclus is.

Quote:” A rally often runs until March and April, then a severe decline runs to November and December, when a new cycle begins and another rally starts. See 1910, 1920, 1930 etc.”.

Positie:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Entry nieuw: Short AEX 337, koersdoel 250 / 220, stoploss 345 op slotbasis.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de beurzen? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

8 gedachten over “Dow Jones jaren 30 en AEX”

 1. Beste Cees,
  Om te beginnen mijn waardering voor de columns tot nu toe.
  Wat ik echter zo jammer vind is dat jij nu ook gaat grijpen naar vermeende grafiek parallelen.
  De reden om dit niet te doen naar mijn bescheiden mening:
  • Jaren 30 niet vergelijkbaar met deze tijd
  • Dow Jones absoluut andere index dan AEX.
  • AEX wordt elk jaar opnieuw samengesteld. Dat zou voor indexbeleggers beter zijn om niet naar de omzet te kijken bij toelating/verwijdering maar naar prestatie van het fonds. Goed fondsen erin en slechte eruit. Is ook goed voor mijn AEX indexpolis bij Robein, ha..ha..
  Met vriendelijke groet,
  Cash

 2. Cash, het belangrijkst is dat ik ook zonder die fractal argumenten genoeg heb voorzichtig te zijn. En dat de jaren 30 niet vergelijkbaar zijn kunnen we enkel achteraf vaststellen. het gaat niet om een exact vergelijkbare samenleving, maar psychologie van markten. Mogelijk gaat het gillend fout in de golf van Mexico binnenkort en is dat de psychologie van de daling of iets anders. De reden is niet belangrijk, de psychologie van de bewegingen wel. Tot het moment dat het plaatje niet meer klopt natuurlijk en op zo’n punt zijn we nu aanbeland.

 3. Cees, top van je dat jij tenminste goed onderbouwde uitspraken durft te doen. Anders is het geen analist waardig. Een beursanalist vormt visie en handelt er zelf ook naar om een betere analist te worden.

 4. Hallo Cees,

  Ik volg uw analyses al enige tijd. Steeds degelijk onderbouwd en helder geargumenteerd, waarvoor mijn enorme waardering. Net als jij kwam ik enige tijd geleden tot de conclusie dat de toenemende volatiliteit een indicator is voor het beursbeeld in de komende maanden. Ik vond het dan ook aangewezen om in te spelen op die stijgende volatiliteit en posities in te nemen op de VXX. Sindsdien lijken we echter met de VXX in een dalend kanaal te zitten. Ook de VIX lijkt het 200 daags VG naar beneden toe te willen doorbreken. Ben je nog steeds overtuigd van een krachtige opwaartse beweging in beide gevallen? Hanteer je een stoploss op de VIX en de VXX, wat is de ‘point of no return’? Je geeft voor de VXX een koersdoel van 50, op welke termijn zie je dit?

  Mvg,
  Stocks

 5. Stocks, een paar dingen.

  Hoe dan ook mag een low van betekenis verwacht worden in 4e kwartaal dit jaar. Onbekend is nog hoe erg dat wordt, dat zal het patroon duidelijk moeten gaan maken. In een meevallend scenario is 290/280 voldoende om van daaruit op te veren. Als het tegenvalt (zie fractal) kan 250 of 220 ook gehaald worden. Om die reden kocht ik de VXX en vind ik de stoploss van ondergeschikt belang nu. Het dalende kanaal van nu zal waarschijnlijk het staartje van de laatste correctiegolf zijn en dat mag, immers de 1e helft augustus is nog niet voorbij en tot zolang kunnen zelfs lagere koersen verwacht worden. Ik ‘gok’ daar niet op, wetend dat als het vandaag of morgen abrupt draait, het ook hard zal gaan.

  Daarnaast is deze belegging in USD genoteerd en daar verwacht ik ook nog mooie dingen van komende maanden, dus als het gaat zoals ik verwacht verdienen we op de VXX en dollars.

  Of het 50 of hoger gaat worden is dus afhankelijk van de ernst van een daling. Indien de AEX tot 280 daalt, zullen we de 50 niet halen en toch moeten verkopen.

  Duidelijk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.