Nikkei trekt eindspurt

Japan is in de race voor het organiseren van het WK voetbal 2022. Japan is het eerste land dat wordt bezocht door de FIFA in haar verkenningstour.

Markten & Rendement

 • De Nikkei index steeg vorige week met 0,24%. De bredere Topix steeg met 0,08%.
 • De yen versterkte 0,61%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,67% steeg.
 • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,23 naar 1,24 euro (0,81%).

Vorige week maandag was Japan gesloten vanwege Umi no hi, de dag van dankbaarheid voor de zee. Deze week zochten beleggers de veilige valuta’s op, na uitspraken van FED voorzitter Ben Bernanke afgelopen woensdag en de onzekerheid in de financiële markten in aanloop naar de bekendmaking van resultaten van de Europese banken stresstest. De Japanse yen wordt als een veilige valuta beschouwd in onzekere tijden en de yen sterkte aan ten opzichte van de dollar, tot een USDJPY koers van 86,37. Vanuit de Japanse politiek wordt de roep om een zwakkere yen sterker en de druk op de Japanse centrale bank (BOJ) om hier iets aan te doen zal toenemen.

Op de laatste handelsdag van vorige week was de stemming opperbest door goede winstcijfers uit de VS en bemoedigende berichten uit Europa. De Nikkei sloot vrijdag 2,28% hoger.

Mitsubishi UFJ op overnamepad in de VS

De bank Mitsubishi UFJ (in portefeuille), dat onlangs UnionBanCal Corp. overnam, overweegt meer Amerikaanse banken te kopen. Mitsubishi UFJ zegt meer dan 500 miljard yen (4,43 euro) te reserveren voor aankopen in de VS. Om de afnemende vraag naar leningen in eigen land op te vangen zet de bank in op expansie in het buitenland. De bank heeft zich als doel gesteld om de buitenlandse winst met 40% te laten toenemen tot 1 biljoen yen. De regering van Taiwan is in gesprek met Japanse bedrijven, waaronder Hitachi (in portefeuille) over investeringsmogelijkheden in een nieuw aan te leggen groot WiMax-netwerk (een communicatie-standaard zoals WiFi). Verder zei bestuursvoorzitter Takashi Kawamura deze week te verwachten dat de 1e kwartaalcijfers waarschijnlijk beter zullen zijn dan verwacht.

Keyence toegevoegd aan portefeuille

In eerdere weekberichten melden we reeds dat we veel verwachten van de automatiseringslag die in fabrieken in China gaande is, teneinde een oplossing te bieden aan stijgende loonkosten aldaar. In de portefeuille is daarom de positie op fabrieksautomatiseerder Fanuc uitgebreid. Verder is een positie ingenomen op Keyence, dat hoogwaardige sensoren en meetinstrumenten produceert die worden gebruikt in fabricageprocessen. De lage volatiliteit van het aandeel bood de kans om een normale warrant te kiezen in plaats van een call spread.

Intereffektfunds
Derivatenteam

4 gedachten over “Nikkei trekt eindspurt”

 1. is er een overzicht van de portefeuille met daar in opgenomen bedrijven als Mitsubishi Keyence en Hitachi met de isincode vr.gr. harry vink

 2. Geachte heer Vink,

  Op onze website (www.intereffektfunds.nl) is de top 10 van grootste holdings binnen de portefeuille te raadplegen (wekelijkse update). Verder is de volledige samenstelling van de portefeuille inzichtelijk in het jaarverslag. ISIN codes worden daarbij niet verstrekt.

  Met vriendelijke groet,

  Rick Boerkamp

 3. Geachte heer Boerkamp,

  Wat zijn uw verwachtingen omtrent de economie van Japan, nu China Japan is gepasseerd (zie FD 17 aug 2010)? Denkt u dat Japan een miraculeuze wederopstanding kan laten zien, of verwacht u dat Japan nu ook (op (middel)lange termijn) door andere landen gaat worden gepasseerd?

  Alvast dank voor uw respons.

  Mvg,

  Grass

 4. Geachte heer/mevrouw Grass,

  De Japanse economie wordt inderdaad dit jaar naar verwachting ingehaald door de Chinese, uitgaande van de jongste groeicijfers. De jongste cijfers versterken de voorspellingen van het IMF dat China eind 2010 de tweede economie ter wereld zal zijn. China is de laatste jaren hard gegroeid, terwijl in Japan sprake is van stagnatie. Waar China de beschikking heeft over 1,3 miljard inwoners, zijn er slechts 127 miljoen Japanners. Met een vergrijzende bevolking zal Japan niet snel de tweede plek kunnen terugveroveren. Toch kan ook Japan profiteren van de opkomst van China, doordat de koopkracht van veel Chinezen toeneemt. Veel Japanse bedrijven hebben een sterke positie in China.

  Duitsland staat op de vierde plek met een GDP van $3.356 miljard (2009), maar zal voorlopig Japan ($ 5.067 miljard, 2009) niet snel voorbijgaan. Op lange termijn zijn de opkomende economieën van India ($ 1.296 miljard, 2009) en Brazilië ($ 1.572 miljard, 2009) goede kanshebbers om Japan voorbij te streven. (Bron cijfers: Bloomberg)

  Met vriendelijke groet,

  Rick Boerkamp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.