Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Stress!

Bent u gestrest van de volatiliteit op de aandelenmarkt in het afgelopen kwartaal? Begrijpelijk. De banken ook. Maar de banken stressen niet alleen vanwege het beheer van uw vermogen, maar voornamelijk vanwege de openbaarmaking van de uitslagen van de stresstesten. De resultaten worden vandaag, 23 juli, na beurs om 18.00 uur bekend gemaakt. Handig tijdstip.

Betrouwbaarheid

Hoewel ik in mijn vorige artikel dat op deze site gepubliceerd is de betrouwbaarheid van ratingbureaus ter discussie heb gesteld, ben ik niet de man van complottheorieën. Maar toch, hoe betrouwbaar zijn de uitkomsten van deze testen? Alle betrokken partijen, de overheden, de Europese toezichthouder en de banken zelf natuurlijk, hebben een enorm belang bij een positieve uitkomst.

Riskant

In totaal werden 91 Europese banken door de Europese toezichthouder, het Committee of European Banking Supervisors (CEBS), onderzocht op hun weerbaarheid tegen bijvoorbeeld een substantiële daling van beursindices, het instorten van de woningmarkt of het gevreesde ‘double dip’ scenario. Zo’n test is niet nieuw. Wel nieuw is dat de scores per bank met naam en toenaam openbaar worden gemaakt. Een negatief testresultaat kan het vertrouwen in een bank doen verdwijnen. Door de val van onder andere Fortis en DSB weten we allemaal welke desastreuze gevolgen dat kan hebben.

Openbaarmaking van negatieve resultaten is dus een riskante zaak. Opmerkelijk want het CEBS houdt niet van risico’s. Ook opmerkelijk is dat alle banken dezelfde test krijgen. Er wordt geen rekening gehouden met specifieke omstandigheden in een land. Economische krimp van een paar tiende meer of minder kan op de ene bank een totaal ander effect hebben dan op de andere. De resultaten zijn daardoor slecht met elkaar te vergelijken. Normaal gesproken worden de testen daarom door de lokale centrale banken uitgevoerd.

Symboolpolitiek

Maar goed, de onderliggende reden om de testen op deze wijze uit te voeren en openbaar te maken is om de financiële markten toch vooral maar te overtuigen van de hervonden kracht van de Europese banken. De beslissing om de scores per bank openbaar te maken is dan ook geen initiatief van het CEBS maar van de politiek. Toch kan het CEBS niet met een strak gezicht bekend maken dat alle banken geslaagd zijn. Alle geloofwaardigheid van het instituut maar ook van het fenomeen stresstest zal dan in een klap verspeeld zijn. Er zal dus een aantal (kleine) banken door het ijs moeten zakken en op termijn een herexamen moeten doen.

Dat deze hele exercitie door de politiek geïnitieerd is blijkt ook uit het gegeven dat deze week al, tegen alle afspraken in, door de Griekse, Spaanse en Belgische overheid bekend is gemaakt dat het met hun banken wel snor zit. Voor mij is dat het zoveelste signaal dat de EU nog lang geen politieke eenheid is. De nationale belangen prevaleren weer eens boven de Europese.

De Volkskrant noemde vorige week de stresstest een vorm van financiële symboolpolitiek. Daar ben ik het van harte mee eens.

Edgar Samuel
Edgar Samuel Vermogensadvies

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Stress!”

 1. Satilmis

  Hierbij de resultaten vrijgegeven door CEBS:

  http://stress-test.c-ebs.org/documents/Summaryreport.pdf

  Alle Nederlandse banken slagen. 7 EU banken falen bij het slechtst denkbare scenario.

  Seven out of the 91 banks tested in the European Union’s stress tests failed, Committee of European Banking Supervisors (CEBS) said Friday.

  Failures in European bank stress tests were concentrated in Spain, with several savings banks failing according to data released by various national authorities across the European Union Friday.

  Only one government-owned bank in Germany failed the stress tests, while French top banks, Portuguese Italian, Finnish and Swedish top banks all passed.

  The German bank is nationalized Hypo Real Estate bank, and officials said because the bank’s special situation, it should have not been included in the tests.

  Bron: http://www.cnbc.com/id/38380917/

  Een mooi (grafisch) overzicht vind je hier: http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,708236,00.html

 2. Avatar

  Het grootste probleem bij de banken is het vertrouwen. Wanneer dat wegvalt dan ontstaat er een bankrun, waar geen één bank tegen bestendig is. Dat is al eeuwen zo. Vroeger bij de goudsmid was dat al zo.

  De enige oplossing is dan een bankholiday. De kans daarop acht ik begin oktober het grootst. Zonder bankholiday kan vrijwel elke bank ten onder gaan, hoe sterk ze er ook voor staan.

  Slechts 3% van het geld is echt geld. De rest is schuld. Banken leven op leverage en dat is over. Ons systeem is gebasseerd op kredietexpansie. Zolang dat doorzet zien wij groei, maar wanneer de omslag komt dan is er ook echt niks meer aan te doen.

  Hoe dan ook het systeem is dood, althans terminaal. De gemiddelde levensduur van een systeem is 250 jaar en we zitten nu op het einde. Of de banken de stresstest nu wel of niet zouden doorstaan, er is toch niks maar tegen te doen. Binnen 10 jaar zakt heel het systeem in elkaar en zo is het altijd al geweest. Vermoedelijk rond 2017. Pas in 2024 gaan wij een goede tijd tegemoet. In dat jaar is er een nieuw systeem opgezet.

  Wanneer iemand 90 jaar is, hoe lang zou diegene nog kunnen leven? Waarom verwachten ze dan dat na bijna 250 jaar er nog een periode aan vast te plakken, terwijl dat nog nooit is voorgekomen.

  Er is een geboorte, groei, bloei, neergang en de dood. Pas na de dood zal er een nieuw systeem worden geboren. Het systeem is op! De goede jaren zijn voorbij. Stresstest of niet, het komt toch niet goed op korte termijn.

  Naar mijn mening zal het systeem crashen in 2017
  China crasht in 2023
  2024 is ons nieuwe systeem geboren en India wereldleider.

  Indien ik een datum moet uitkiezen dan kom ik uit op 23 juli 2024. Althans als ik de planeten mag geloven.

  Dus nog maximaal 15 jaar ellende en dan begint het weer op te krabbelen en beginnen we van voor af aan. Dus na 70/80 jaar weer een crisis, dat 3x en dan weer een systeem crash.

  Een stresstest is onbelangrijk. Geschiedenis is veel belangrijker. Ik vind het vrij zinloos wat ze doen. Ze kunnen het toch niet meer stoppen.

 3. Avatar

  Stress….leuk iedere Bank krijgt zijn geld van ECB en leent voor slechts 1%.

  Hij leent t uit voor o.a. hypotheken en anderen voor rond de 5%.

  Ondanks deze 4% winst en de enorme bedragen welke er mee gemoeid hebben banken t moeilijk en wordt een stresstest etc… erop losgelaten. Denk er eens over na.

  Een ieder die geld op de bank heeft staan neemt een enorm risico. Doch banken worden gered door uw overheid en de Eu. U zelve dus. Iedere burger betaalt voor roekeloos gedrag van Banken.
  Dat wten de Banken en dus gaan ze rustig verder met roekeloos gedrag bonussen.
  Goldmans Sachs keerde 10 miljard uit aan bonussen in 2009. 10 miljard…. ze hebben schijt aan de burger reken maar ze vegen er hun gat mee af . Hun arrogantie en boven de burger staan is schrijnend.
  Ze wanen en voelen zich superior die mentatiteit voel je zelfs bij ING en ABN.

  Ze kijken neer op klanten ook al omdat de burger de Overheid en EU nog steeds huivert en hen geld doneert. Ze zijn de spil van het owg- one world goverment. Bilderberg, de Eu is ook een OWG project en de euro .

  Het Fiat geld geeft problemen en zal t blijven doen doch degene achter het Fiat geld liggen dubbel en blijven. Zo gemakkelijk geld verdienen… dat lijkt een sprookje doch gebeurt .

  De banken hebben t helemaal niet moeilijk dat is slechts buitenkantje naar de domme burger en overheid toe.

 4. Avatar

  Zie: De leningen van de ECB aan de Europese banken.
  De leningen van het ECB aan europese banken worden verstrekt tegen een vaste rente van 1%.

  Banken kunnen niet al hun geld creeren uit niets. Zie: hoe banken geld creeren uit t niets.
  Bezie hoe de arrogantie en superioriteitsgevoelens van deze Elite -bonussen van banken e.a. als mooi voorbeeld- kenmerk is van alle ermee verbonden.

  Je doet zielig en ontvangt weer 10 miljard dan voel je je superieur en almachtig. En een ieder gelooft t nog ook want het wordt op het nieuws verspreidt.
  PR is het meer niet. Bestudeer PR en hun methodieken.

  De belegger hier ziet nu de Aex al maanden schommelen tussen 310 en 345 en beseft niet dat dit slechts bankenspel is. Ze zijn meester en met hun tradingsystemen doen ze wat ze willen . Aandelen hebben niets meer onderliggende bedrijven of de economie te maken . Teveel beleggers geloven er nog in en verliezen dus geld .

  Als je de index AEX van 310 tot 345 kan laten lopen gedurende een half jaar dan lig je toch dubbel.
  Dan lach je alle beleggers uit….. straight in the face.

  Door schuld en schulden wordt een transfer van arm – de burger- naar rijkste ook supranationaal.
  Dat kan alleen door schulden. Schulden maken iedereen gelijk….
  De burger moet nu sparen en besparen tot …geheel zinloos natuurlijk doch velen stemmen op de partij welke t meest wil bezuinigen …

  De Euro is voor de meeste bewoners het martelwerkuig …de duimschroeven…ook al heeft hij t nog niet door. De euro en de Eu zijn de stress.
  Stress test van de banken……… nee van en voor de eu burger.

 5. Avatar

  Als je de index AEX van 310 tot 345 kan laten lopen gedurende een half jaar dan lig je toch dubbel.
  Dan lach je alle beleggers uit….. straight in the face.

  The German bank is nationalized Hypo Real Estate bank, and officials said because the bank’s special situation, it should have not been included in the tests….Juist ja duidelijk.

  Met aandelen- de aandelen markt- de AEX- e.a beursen zijn Banken, hedge funds en Goldmans Sachs meester.

  Liegen – Manipulatie —Fraude zijn de rode draad.

  Daar kunnen de sterren of de geschiedenis niets aan doen.
  Als de bank een stresstest doet zijn: Liegen- Manipulatie en Fraude centrale spil

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *