De steun is zeer fragiel

In de figuur hieronder ziet u de koersen van de AEX Index op dagbasis. Ze zijn aangekomen op de onderzijde van een dalend kanaal. Normaliter zou er nu een stijging  volgen die de bovenkant van dit kanaal opzoekt. De steun die er op dit moment ligt pleit daar ook voor. Maar voor de rest is het beeld aller-bedroevendst. De koers zou aangekomen kunnen zijn op de neklijn van een dubbele bodem (vandaar de extra steun). Een koers lager dan 328 geeft een bevestiging van de doorbraak door deze neklijn. Graag gaat dat dan gepaard aan een relatief hoge omzet. Deze is in de afgelopen week laag gebleven zeker voor een expiratieweek. Maar de Momentum Analyse is negatief gaan divergeren en dat belooft niet veel goeds. Wij houden het daarom op een doorbraak naar beneden en dat zou betekenen dat het nieuwe doel berekend kan worden op 315.

AEX 18 juli 2011
AEX 18 juli 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Als men naar de sterke landen kijkt dan ziet men pas echt hoe slecht het in Amsterdam gegaan is, maar ook deze sterke markten vertonen schade. De DAX heeft een dubbele bodem gezet en ook hier ziet men negatieve divergentie. De MA50 werd doorschreden en de MA150 biedt nu de steun. In Amerika ligt de eerste steun nog op de MA50. Er is geen sprake van een dubbele bodem, maar de negatieve divergentie treft men ook hier aan. Wel is overal is de Oscillator gaan stijgen, maar dat zegt pas iets als daarmee de negatieve divergentie zou worden opgeheven en dat is nog lang niet het geval. Bovendien bevestigt de tweede indicator nog niet.

De Week

Op de weekplaatjes ziet men dat de MACD in Duitsland is gaan dalen. Het wachten is dus op de Oscillator, maar of deze gaat bevestigen is nog niet zeker. De Amerikaanse beurzen laten nog een stijgende Momentum Analyse zien. Maar ook daar wordt net als in Europa negatief gedivergeerd. Het laatste candlepatroon is negatief. Het is een bevestigde Evening Star. Voeg hierbij de nog steeds dalende maandgrafieken en de negatieve sentimentindicatoren, dan weet u dat wij niet positief kunnen zijn over de naaste toekomst.

De Rente

rente 18 juli 2011
rente 18 juli 2011

Op 7 juli hebben wij een artikel op onze website gepubliceerd over het Head & Shoulder patroon dat zich aan het aftekenen was in de lange termijn rente. Als voorbeeld hadden wij de 4% Nederland 2037 genomen. Het  patroon was toen nog niet af, maar in de afgelopen week kreeg de rente een dergelijke duw omlaag, dat de koers van de langlopende obligaties plotseling omhoogschoot. Wij laten hierboven een grafiek zien van deze lening, waarin u duidelijk het Kopschouderpatroon zult herkennen. Het patroon werd in één week afgemaakt. Een doel kan nu berekend worden op 117 en dar is toch een leuk traject om mee te maken. De zwakke aandelenmarkten waren natuurlijk ook debet aan deze uitbraak en de niet bepaald gunstige markt, die wij boven omschreven zal in de toekomst zeker bijdragen om het berekende doel te bereiken. Het effectieve rendement op Nederlandse Staatsleningen met een looptijd van 10 jaar viel uiteraard ook scherp omlaag. Het ligt nu iets boven 3%. Het volgende doel is nu 2,97%.

De Amerikaanse Dollar

Het begint er nu toch naar uit te zien dat de dollar uit zijn lethargie gewekt gaat worden en dat hij de weg naar boven gaat vervolgen. Hij is er echter nog niet. Zoals wij vorige week schreven wachten wij een prijs van 71,6. 

De Olie

Op dagbasis gezien zit de Prijs van een vat Brentolie in een dalend kanaal. Maar de Momentum Analyse divergeert positief, Op weekbasis kan men hetzelfde kanaal onderscheiden waarin hij dan op dit moment tegen de bovenkant aan ligt. Hier is echter niet van positieve divergentie sprake. Als de maand in deze tegenstelling een uitspraak moet doen dan is deze negatief. Duidelijke afwijkingen van de huidige prijs rond $118 zullen u vertellen wat er in de naaste toekomst gebeurt. 

Het Goud

In twee grote stappen is de prijs van een troy ounce goud uit de bovenkant van zijn horizontale kanaal gebroken. En dit zal zeker niet het einde van het verhaal zijn ook al is op dagbasis gezien de positie van het goud overbought. Misschien komt er een terugval, maar dat lijkt dan toch niet meer te zijn dan een Pull Back. Daarna moet met een verdere stijging rekening gehouden worden. De Pull Back kan samenvallen met een licht herstel in de aandelenmarkten waar nu eenmaal enkele steunniveau’s doorbroken moeten worden.

Onze Strategie

Onze portefeuilles kunnen bogen op een grote liquiditeit. Daar hebben wij in de afgelopen week voorzichtig de eerste putopties aan toegevoegd. Enkele verkochte callopties liepen zonder moeite af. Wij hebben limieten voor aankoopprijzen voor de 4% Nederlandse Staat ingezet. In de komende week zullen wij hier en daar nog callopties schrijven.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-07-17) 327,72

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.