Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dalingcocktails niet uitgewerkt

De verrassing van de cocktail is nog niet uitgewerkt ofwel, er kan nog (veel) meer daling komen en dat blijft het uitgangspunt voorlopig.

De column van vorige week bleek qua timing perfect.

De euro klapte verder omlaag en de volatiliteit nam, zeker na gisteren, fors toe. Zijn we al weer van de schrik aan het bekomen of moeten de veiligheidsriemen nog stevig aangesnoerd blijven?

Het antwoord is simpel: Wat zegt de uurgrafiek over volatiliteit, ik zal die van vorige week nogmaals plaatsen, zij het nu met een week data erbij.

Kunt u het antwoord ook bedenken?

Technische analyse VIX 7 mei 2010
Technische analyse VIX 7 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Nu zult u denken dat er verkocht moet worden misschien na een rally van ruim 50%….in een week. Bekijk dan onderstaande grafiek even voor het perspectief van denken en heroverweeg uw (verkoop)beslissing opnieuw. U ziet hieronder namelijk een daggrafiek van hetzelfde instrument.

Technische analyse VIX 7 mei 2010 daggrafiek
Technische analyse VIX 7 mei 2010 daggrafiek

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Cocktails

Weten we wat cocktails zijn? We kennen ze o.a. in de voeding zoals een garnalencocktail, maar ook bij drank zoals de ‘bloody mary’. Nou, ‘bloody’ was het gisteren even op Wallstreet, of niet dan? Kenmerk van een cocktail is dat het brouwsel bestaat uit een mengsel van ingrediënten, wat tot een verrassende smaakervaring leidt.

De beurzen bestempel ik ook als  een interessante cocktail waar het gaat om fundamentele zaken. We hebben immers een olieramp met nog niet te overziene schade, politieke en (Griekenland) economische instabiliteit in Europa, afwaarderingen landen door kredietburo’s, vallende euro, vallende rente, een aswolk die veel langer voor last kan zorgen dan we vermoeden met alle ellende voor vliegverkeer van dien. Er is nogal wat onzekerheid dus en daar hebben beleggers een pesthekel aan.

Deze cocktail leidde gisteren dan ook tot een verrassing in de VS, zij het dat de media het o.a. natuurlijk afdoen als een vergissing van een handelaar. Nu kan dat best natuurlijk, maar vergiste hij zich waardoor de paniekverkopen ontstonden of leidden de paniekverkopen tot deze vergissing? Een interessante vraag lijkt me. U zult natuurlijk denken dat de handelaar voor de paniek zorgde, nietwaar?

Nou, de intradaggrafiek van gisteren bewijst (wat het leuke van grafieken is) dat er al paniek was …voor…de vrije val van 700 Dow- punten in een 10-tal minuten. De Dow noteerde immers al ruim 300 punten verlies, voor die versnelling optrad.

Broodje aap

Wat mij betreft is dit verhaal dus een broodje aap. Vermoedelijk heeft de handelaar uit pure stress een paar nullen teveel ingetikt toen die zag dat steunnivo’s braken…met alle gevolgen van dien. Automatische verkoopprogramma’s rollen vervolgens over elkaar heen en het resultaat zagen we.

Conclusie

De volatiliteit is nog niet uitgewoed naar mijn bescheiden mening. De verrassing van de cocktail is nog niet uitgewerkt ofwel, er kan nog (veel) meer daling komen en dat blijft het uitgangspunt voorlopig. De koersdoelen en stoploss worden opnieuw aangepast. Bedenk dat deze adviezen een langere beleggingshorizon hebben, dus korte termijn handel is een geheel ander vraagstuk.

Posities

AEX short op 351.50, stop 328, doel 295
VXX: entry long 19.55 (USD 1.3325)

Technische analyse AEX 7 mei 2010
Technische analyse AEX 7 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

[advertentie]

Wilt u profiteren van deze daling maar u heeft geen tijd om uw posities te managen, dan raad ik u aan om contact met mij op te nemen. Vermeld bij uw e-mail uw naam en telefoonnummer en dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met u op.

U kunt mailen naar: deVries@invest.nl

[einde advertentie]

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

8 reacties op “Dalingcocktails niet uitgewerkt”

 1. Avatar

  Mooi timing Cees!

  Maar voor de korte termijn heb ik toch net mijn winst genomen en gok nog een op een klein herstel. Ik ben ervan bewust dat we maandag nog wat lager kunnen, maar de daling was groter dan ik verwachte. Dus dan sluit ik.

  Er staat nu een lagere bodem. Indien we herstellen en een lagere top zetten (onder 343) dan denk ik dat de daling nog verder doorzet. Op dit moment ben ik even voorzichtig en wacht volgende maand af.

  Long lopende puts en bearfondsen houd ik nog wel aan tot aug/okt.

 2. Avatar

  Knap werk Cees !
  Je roept het al de hele maand, maar nu dan toch de 1e klap.
  En die is gelijk een daalder waarde.
  Lekker verdiend met jouw adviezen !

 3. Avatar
  onno ebbendorf.

  het komt wel aardig overeen met de grafiek over de US-midterm election years over de German Stock Index 1958-2006. We zitten namelijk nu in een Midterm-year van de 4jarige presidential – cyclus. zie http://www.seasonalcharts.com

 4. Avatar

  @ Geert

  26 april 2010 Sat-Ur opp….
  26 Juli komt er nog een maar dan met Ur in retro.
  4 nov 2008 was er ook een Sat-ur opp. met Ur in retro….

  Wie 26 juli 2010 vergeet moet tot 2056 geduld hebben voor de volgende 😉

 5. Avatar

  Inderdaad Bruno het kardinaal kruis komt nu wel erg dichtbij.

  Ik ga er nu nog niet vanuit dat de daling doorzet, maar dat weten we in deze tijd maar nooit. Een kort, maar fors herstel zou deze week goed mogelijk zijn. Maar tot eind mei zie ik nog steeds neerwaartse krachten.

  Mijn verwachting is herstel tot max. 334 en daarna omlaag tot eind mei om de bodem nogmaals te testen. Top eind juni en dan begint het spectakel, of beter gezegd The Panic of ’10.

  Degene die in aandelen zitten zou ik aanraden om de porto eens goed te evalueren. Na juni is het mogelijk al te laat. We zouden vanaf hier zelfs al lager kunnen. Ik heb zelf helemaal geen aandelen en ook geen enkele interesse. Natuurlijk hoeft niemand direct te verkopen na het verkondigen van mijn mening. Maar denk er maar eens goed overna. Vooral degene die vanaf maart 09 erin zitten hebben mooie winsten kunnen boeken en kunnen nu cashen.

  Indien ik hier eind juli/begin aug. of okt. terug zal kijken, dan hebben degene die aandelen aanhouden er vrijwel zeker spijt van. Het zou zonde zijn om op 220 of lager alsnog uit te stappen en blijven zitten kan weer tijden lang duren voordat we boven de 300 komen. Althans zo is mijn verwachting. Nu staan we tenminste nog boven de 300. Ik heb er geen vertrouwen in. We zouden dit jaar al zelfs onder de 200 kunnen gaan.

 6. Cees

  Update stoploss:

  Ik houd de stoploss gehandhaafd op 328 op slotbasis. Niet dat ik nu meteen denk dat het veel hoger zal gaan, maar het mag nog wel hoger.

  Voor mezelf en relaties heb ik vrijdag behoorlijk afgebouwd daar risk en moneymanagement ook een grote rol spelen in resultaten en ik wilde niet met volle exposure het weekeinde in, wetend dat de eurozone zou vergaderen over noodmaatregelen. Zoals ik er nu tegenaan kijk komt een nieuwe shortkans binnenkort weer voorbij en zal ik als de signalen er zijn, posities weer verzwaren.

  Zoals u ziet komt het niet enkel op signalen aan, ook risico en moneymanagement spelen een zeer belangrijke rol in beleggen. Als u dat lastig of moeilijk vindt te beoordelen kan ik u daarmee helpen. Neem gerust kontakt op, want deze wildwaterbaan zal nog wel een poosje aanhouden vermoed ik.

  U kunt me bereiken op devries@invest.nl. Laat uw naam en telefoonnummer achter en ik neem kontakt op.
  Succes.

 7. Cees

  update 15.00 uur:

  Gelet op de signalen die ik nu krijg, houd ik nieuwe highs voor mogelijk komende weken/maanden. Ik bouw dan ook shorts helemaal af nu en zal longposities overwegen nu.

  Alles staat of valt uiteraard met uitnemen 312. Zolang we er boven blijven is 360 en hoger een serieuze optie.

  Teveel mensen zijn nu negatief en worden straks ongetwijfeld weer positief als we weer negatief moeten worden.

 8. Avatar

  334 hebben we nu al gehaald en dat slechts in 1 dag. Ik heb net long gesloten en overweeg weer short te gaan. Ik wacht deze week nog even af en zoek naar nieuwe kansen. Zolang we onder de 340 blijven, zie ik deze maand nog lagere koersen. 338 zijn mijn ogen op gericht, maar 360 zie ik nu nog niet gebeuren. Eerst de bevestiging afwachten.

  Besef wel dat het heel normaal is om 4% omlaag te gaan en de volgende dag omhoog. Dat zijn serieuze signalen van een omkeer. Dit doet me denken aan 2008. Volatiele markten is vaak een voorwaarde voor een omkeer. Tevens lagere bodem op 307,71. Dus Cees ben voorzichtig om long te gaan. Misschien knallen we verder omhoog, maar mijn signalen geven dat nu nog niet aan. Die wijzen op een zijwaartse beweging tot uiterlijk eind juni.

  Indien we morgen of overmorgen rond deze koers blijven hangen, dan overweeg ik wederom short te gaan. Long gaan vind ik nu te riskant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *