Buffett toont interesse in Japan

Een nieuw handelsakkoord tussen Japan en India zal naar verwachting dit jaar worden ondertekend, zei Anand Sharma, Indiase Minister van Handel en Industrie, deze week.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 6,25%. De bredere Topix daalde met 5,60%.
  • De yen steeg 6,05%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,51% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,86 naar 1,63 euro (-12,37%).

Onrust op financiële markten

Japanse beurzen waren de eerste 3 dagen van de week gesloten, maar kregen uiteraard ook alsnog een behoorlijk tik door de onrust die is ontstaan op de financiële markten door Griekenland. Vandaag is telefonisch overleg gepland tussen leiders van de G7 om de Griekse situatie te bespreken. Gisteren heeft de ECB de rente ongemoeid gelaten en heeft de ECB nog geen stappen genomen om de onrust te beteugelen. President van de ECB Jean-Claude Trichet heeft tot dusver niet erg daadkrachtig opgetreden.

Warren Buffett toont interesse in Japan

Hoewel Japan een hoge staatschuld heeft (maar lage rentelasten), lijkt het niet waarschijnlijk dat de schuldenproblematiek in de eurozone overslaat naar Japan. Ten eerste is bijna de gehele Japanse staatsschuld in binnenlandse handen (meer dan 95%) en zal het effect van buitenlandse speculanten die short Japanse staatsobligaties gaan ons inziens beperkt zijn. Ten tweede hebben Aziatische banken weinig uitstaan in de PIIGS landen volgens analisten van Citigroup. Ten derde lijkt Japan crisisbestendiger te zijn dan sommige van onze collega euro-landen. De 20 jaar van stagnatie na de onroerend bubble heeft Japan relatief goed doorstaan zonder grote sociale onrust. Doordat koersen van Japanse aandelen gedurende die tijd ook de weg naar beneden vonden, zijn Japanse aandelen relatief goedkoop geprijsd. Zo denkt superbelegger Warren Buffett er ook over, liet hij afgelopen zondag in een interview weten. Buffett is van plan aankomende jaren meer in Japan te gaan beleggen.

Wel voelen met name Japanse exporteurs momenteel de nadelen van een sterke yen, doordat yen carry trades weer worden opgezet. De sterker geworden yen kan overigens weer een trigger zijn voor de Japanse Centrale Bank (BOJ) om over te gaan tot kwantitatieve verruiming.

Japan relatief minste kinderen ter wereld

Ander nieuws betreft de Japanse demografie. De Japanse bevolking is niet bepaald aan het verjongen, zo is in het afgelopen fiscale jaar het aantal kinderen onder de 15 jaar met 190.000 gedaald naar 16,94 miljoen. Dit betekent voor het 29ste jaar op rij een laagterecord. Kinderen maken 13,3% van de bevolking uit, werelds laagste niveau. Duitsland komt daarna met een percentage van 13,6%.

In de portefeuille hebben we ervoor gekozen om een spread op MUFG te laten expireren. De positie was 23% gestegen. De kaspositie wordt hierdoor tijdelijk wat verhoogd. De onrust is nog niet geheel uit de markt en we wachten op een iets geschikter moment om weer in te stappen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.