Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Campingrally of toch campingkrach?

Net als Wilders gebruik ik grote woorden, want ik weet dat een krach niet is te voorspellen. De richting van de markt is dalend en we zitten in een stadium dat een forse daling tot 280-290 in de AEX voor de hand ligt. Maar een krach? Daar steek ik mijn handen niet voor in het vuur.

Ik was gisteren op uitnodiging van Franklin Templeton Investments bij de Institution day. Naast een aantal zeer interessante sprekers als Prof. Dr. Haico Ebbers ( Nyenrode), Ramon Tol (Blue Sky Group) en Huib-Jan de Ruiter (FMO) was Mark Mobius PhD (Franklin Templeton) de slagroom op de taart.

Op een inspirerende wijze wist hij de aanwezigen aan de hand van een groot aantal sheets te overtuigen van het feit dat we de komende jaren voor groei zijn aangewezen op de emerging markets en niet op de ontwikkelde makten.

De feiten spreken voor zich, denk daarbij aan het groeiende belang als onderdeel van de wereld economie. Denk aan de demografische opbouw van de bevolking en de overschotten in plaats van schulden problematiek waar wij in ontwikkelde landen mee worstelen. Ik kan mij echter niet aan de indruk onttrekken dat de correlatie met de westerse markten op dit moment nog erg groot is. Conclusie: emerging markets zullen een belangrijker onderdeel van de portefeuille moeten gaan uitmaken en zodra zich weer interessante koopcondities voordoen is het belangrijk om ook in deze markten actief te zijn. Maar nu nog even niet.

De stand van zaken

De belangrijke indices lijken de weg naar het zuiden weer in te slaan. Na een herstel hebben we nu weer te maken met een nieuwe dalingsfase in de meeste markten. Sterker we zitten naar mijn mening in de meest heftige fase van de correctie, de C golf, waar bij een daling onder 300 punten in de AEX zowaar een versnelling op kan treden. In dit proces lijken, gek genoeg, de markten in de VS het voortouw te nemen. Je zou veronderstellen dat door de relatieve kracht van de dollar er een dempende werking naar de markten in de VS uit zou gaan, niets is minder waar. De S&P 500 heeft gisteren onze 300 punten reeds benaderd terwijl de AEX nog rond 320 zabbelt. Een verklaring heb ik niet voor dit fenomeen, wel is duidelijk dat deze fase van de markt voor neerwaartse verrassingen kan zorgen. .

Key week reversal

Een key week reversal is een omkeer patroon op weekbasis waarbij de koersen gedurende een week stijgen boven de toppen van de voorgaande week en sluiten onder de laagste koers van de voorgaande week. Over het algemeen zijn dit betrouwbare signalen, die duiden op een wijziging van de trend. Vorige week hebben we een dergelijk fenomeen kunnen waarnemen in de AEX, Dow Jones, S&P 500 en de Dax. Een aardig detail voor degene die van mening is dat een dergelijk omkeerpatroon meestal aan het einde van een trend voorkomt, een aantal voorbeelden in de AEX.

AEX key week reversal 30 juni 2010
AEX key week reversal 30 juni 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Een dalende C golf

Kenmerkend voor een dalende C golf is dat deze over het algemeen krachtig is en in de meeste gevallen in relatie staat tot golf A van 1:1 of 1:1,618.

Daarnaast dienen we rekening te houden met een 5 beweging waarvan de 1 en de 2 reeds compleet zijn. Een krachtige daling kan ons dan de komende dagen tot weken ten deel vallen. Om een indruk te geven van de mogelijkheden een paar aanknopingspunten.

C is gelijk aan A         286

C is 1,618 * A         251

4,236 * 1            266

Dit is slechts een beperkte opsomming van de potentiële doelen en bieden geen garantie dat deze doelen ook werkelijk behaald worden. Het doel is om een beeld te geven van de mogelijkheden.

AEX tweede dalingsfase 30 juni 2010
AEX tweede dalingsfase 30 juni 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De meeste markten hebben de weg naar het zuiden weer ingeslagen, waarbij in mijn perceptie de huidige dalingsfase de meest krachtige zal zijn. Op basis van de eerste dalingsfase zijn er doelen voor de AEX te berekenen, die liggen tussen 286 en 251. Voortschrijdend inzicht moet na verloop van tijd meer duidelijkheid verschaffen waar de bodem komt te liggen.

Positie: Ik wacht op een klein herstel 322-324 en ga dan short.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van alle artikelen die op deze site worden gepubliceerd raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan ons forum en ervaring of kennis te delen. U kunt natuurlijk ook vragen stellen.Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Campingrally of toch campingkrach?”

  1. Avatar

    Een daling naar 280-290 is niet fors meer te noemen. Fors komt pas aan de orde bij een daling rond of onder de 200 voor de AEX. Dubbel-dip??

  2. Jan Groothaar
    Jan Groothaar

    Of er sprake zal zijn van een dubbel-dip weet ik niet, vooralsnog zie ik de huidige daling als een correctie op de stijging sinds maart 2009. In mijn ogen is dan ook een nieuwe stijgings fase te verwachten na afronding van de correctie periode. Waar de bodem komt te liggen, ik heb een aantal punten aangeven, maar dit is slechts een beperkte opsomming er zijn er meer. Belangrijk is om het vallende mes niet te snel te pakken. De verrassingen zijn op dit moment neerwaarts.

    Groet Jan

  3. Avatar

    Met het aandeel Aegon begin jaren negentig in mijn bezit weet ik wat splitsingen en dividend voor een belegger betekend voor de lange termijn. een site wat zeker interessant is : http://www.dividendmonk.com. Denk wel aan minimaal 5 jaar anders moet je niet beleggen. Trouwens het woord zegt het al BE-LEG : het neerleggen van iets en er niet steeds weghalen. Dit woord heeft ook iets grappigs : iets is WEG-HA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *