Wat me altijd zo boeit zijn de tegenstrijdigheden onder beleggers. Waar de één een crash voorspelt, lees je ook zeer positieve berichten. Het is altijd al zo gegaan en dat zal ook niet veranderen. Ten diepste zal de overlevingswil van de mensheid elke klap te boven komen tenzij de wereld vergaat.
Achtergrond van denken
Neem bijvoorbeeld de grootste obligatiebelegger ter wereld van Pimco, Bill Gross, die zich recent zeer kritisch uitlaat over het gevoerde beleid van Bernanke, iets wat ik al aanhaalde in de column van 8 oktober jl.
De ongebreidelde geldverruiming heeft nu eenmaal een prijs die ooit betaald gaat worden. Het zijn vooral de Amerikanen die zowel Greenspan als Bernanke op een voetstuk plaatsen, want die houden immers de handen onder de markt met hun beleid van ‘quantitative easing”.
Bernanke weet maar al te goed dat ie dit beleid ooit weer moet neutraliseren, maar hoe doe je dat zonder economische kleerscheuren op te lopen? Ik vermoed dat hij daar ’s nachts wel eens van wakker ligt.
Madoff zit dan in de gevangenis als fraudeur met zijn ‘ponzi- scheme’, maar in hoeverre is Bernanke ook maar één haar beter? Ofwel, wie is de echte mol? We praten nu immers over 500 miljard tot 1 biljoen in het nieuwe QE2 voorstel alsof het een broodje kroket met Zaanse mosterd is. Enfin, zeg nou zelf, knippert u nog met de ogen bij het zien van dergelijke getallen?
Vraag
De vraag die bij mij dan opborrelt is; Hebben we vergelijkingsmateriaal uit verleden om iets te zeggen over de toekomstverwachting? En dat wordt lastig dus.
Krijgen we een wipe- outscenario, waar de obligatie- en aandelenmarkten crashen? Of zijn de beleidsmakers in staat deze luchtbel uit de luchtzak te houden :-).
Randstad versus AEX:
Randstad was in het nieuws gisteren. Ze zagen de toekomst rooskleurig tegemoet hoewel de Nederlandse vraag wat achterbleef. De CEO gaf op TV echter aan dat we uit de recessie zijn. Mooi dus. Krijgt u ook een warm gevoel en besluit u nu ook uw spaargeld dan toch maar es in de aandelen te pompen? Het ergste is immers achter de rug.
Laten we eens naar de feitelijke situatie kijken, de grafiek.
Ten eerste zagen we op de 26e oktober een tijdsevenwicht van 6 maanden na de april- top. Deze datum is en blijft significant voor topvorming tenzij…
Daarnaast divergeerde Randstad negatief met de AEX, want de AEX maakte een hoger topje terwijl Randstad dat niet meer wist te volgen (rode lijnen) De troost die we nog hebben is dat ze beiden boven het 200 daags voortschrijdende gemiddelde bewegen. Een waarschuwing, na het tijdsevenwicht is echter aan de orde.
Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)
Conclusie:
Hoewel een neerwaartse klapper nooit valt te voorspellen mogen we ook de signalen niet uit het oog verliezen. En die verslechteren net op een moment dat het vroegcyclische Randstad aangeeft dat we uit de recessie zijn.
Mijn advies is dan ook erg voorzichtig te zijn, want zoals ik het nu kan overzien lijkt de tweede helft van december een belangrijke LOW te kunnen worden tenzij we op korte termijn over 345 heen springen. Welk koersdoel daar bij hoort is nog niet te zeggen. Ik houd als mogelijkheid 304, 280, 250 en mogelijk lager aan. Het voortschrijdende inzicht is nodig zekerder te worden hierover. En daarvoor moet toch echt de 330 –steun gebroken worden.
Posities:
LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.
Short AEX op 335.60 , doel 304, stoploss 345 op slotbasis
Gratis nieuwsalert
Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.
Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
[advertentie]
Gratis portefeuille analyse
Is uw portefeuille wel evenwichtig verdeeld en zitten de juiste beleggingen erin? Neem contact op met Cees voor een vrijblijvende afspraak zodat hij een advies daarover kan geven. U kunt hem mailen op c.devries@dekritischebelegger.nl.Vermeld uw naam, e-mail adres en uw telefoonnummer waaronder u bereikbaar bent.
[einde advertentie]
Start met Automatisch Beleggen
Beleggers verwachten een AEX-stand van 545 in september. Dat is duidelijk positiever dan de stand die vorige maand werd voorspeld voor augustus (501).
Tussen 2012 en 2020 beleggingsjaren waren “volgens het boekje”. De coronacrisis maakte alles anders.
De huidige ‘zijwaartse’ trend ontwikkelt zich nog steeds binnen de grenzen van de lange dalende tendens. De opgaande beweging lijkt in zijn eindfase te zitten.
Particuliere beleggers verwachten een toekomstig jaarrendement van meer dan 11%. Sinds de lockdown hebben ze ook meer geld beschikbaar voor hun investeringen.
Marc Faber: We zijn erg dicht bij buigpunten.
Econoom Nouriel Roubini: “The economy is growing so slowly that like a plane that is slowing down very fast,it might reach a point of falling off the cliff”
ha die is fraai: afgelopen donderdag gekocht:200 stuks Arcelor Mitall put nov 20,koers 0,03. Komt mijnheer Corne van Zeijl vandaag met zijn column:ëxperts zijn Uber-bullisch” Toppers worden : ING en Arcelor Mitall… zie:www.iex.nl over contrair gesproken! Het is duidelijk een gok maar ik ga er van uit dat er bloed door de straten vloeit de komende weken. Niet geschoten is altijd mis.Ik weet ook wel dat het niets met beleggen te maken heeft maar een gokje op z’n tijd is wel spannend.