Bank of Japan kijkt naar Fed

Japanse onderzoekers aan de Keio Universiteit in Tokio denken een techniek te hebben gevonden om het televisiekijken te verrijken met geur, het zogenaamde smell-o-vision.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde vorige week met 2,38%. De bredere Topix daalde met 1,69%.
  • De yen versterkte 0,73%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,96% verzwakte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,19 naar 1,12 euro (-5,88%).

BOJ houdt aankomende acties FED in de gaten

De appreciatie van de yen ten opzichte van de dollar zette deze week door en tikte 80,41 aan. De agenda van deze week voorspelt extra volatiliteit in de valutamarkten. Dinsdag zijn de Amerikaanse mid-term verkiezingen. Ministers van Financiën uit de G-20 landen hebben in Zuid-Korea bezworen zich te onthouden van competitieve devaluaties. Maar dinsdag en woensdag vinden de volgende beleidsvergaderingen (FOMC) plaats van de FED. De FED overweegt om grootschalig Amerikaanse staatsobligaties op te kopen, waarmee het een lage dollarkoers kan bewerkstelligen. Geschat wordt dat het opkoopprogramma $500 miljard tot wel $1 biljoen kan gaan bedragen.

De aanstaande beleidsvergaderingen van de Japanse centrale bank (BOJ) zijn verplaatst naar donderdag en vrijdag. Het verplaatsen van de vergadering naar de dagen vlak na de FOMC bijeenkomsten duidt er volgens economen op dat de BOJ klaar is voor een valutadevaluatierace, hoewel de centrale bank dit zelf ontkent. De BOJ heeft al aangegeven bereid te zijn bedrijfsobligaties op te kopen van een lagere kredietwaardigheid dan het in eerder opkoopprogramma’s heeft opgekocht.

Macro-cijfers matig door dure yen

De Japanse export is in september gestegen met het laagste percentage van dit jaar. Productiecijfers vielen lager uit dan verwacht en deflatie nam verder toe. Gezien de matige macro-cijfers zal door de Japanse politiek en bedrijfsleven van de BOJ verlangt worden volgende week met stevige maatregelen op de proppen te komen om de appreciatie van de yen een halt toe te roepen.

Komatsu en Fanuc presenteren goede cijfers

Komatsu (in portefeuille) kwam met kwartaalcijfers en verhoogde haar winstvoorspelling voor dit jaar. De winst is in het tweede kwartaal gestegen naar 33,1 miljard yen van 3,44 miljard vorig jaar. Fabrieksrobotmaker Fanuc (in portefeuille) kwam eveneens met goede cijfers en wist in een dalende markt de week af te sluiten met een winst van 3%.

In de portefeuille zijn geen wijzigingen doorgevoerd.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.