AEX: Schaatsen als de dooi invalt

De column van vorige maand was doorspekt met onduidelijkheid over de te verwachten richting. De slotconclusie was dat markten langer overbought kunnen zijn dan ons lief is en dat is precies wat er feitelijk gebeurde. Is het beeld nu duidelijker?

AEX/Randstad

Herkent u dit? U bent jong, het is winter, er ligt ijs in de sloot en u wilt schaatsen. Onze ouders waarschuwen voor de invallende dooi, er ligt al water op het ijs. Maar wij zijn onverschrokken en willen schaatsen, het ijs is toch nog dik genoeg? En jawel, we maken die middag nog een flinke tocht en komen heelhuids thuis. Zie je wel dat het ijs sterk genoeg was?

Dit gevoel bekruipt mij als ik verschillende technieken onder de loupe houd om iets zinnigs te zeggen over de verwachte richting van de AEX. Ik heb zin om te schaatsen want ik kan op basis van verschillende technieken waaronder Gann, een prachtig ritme vinden op AEX 385. Maar heb ik garanties? Nee, nooit! Ergens kan de dooi sterker zijn waardoor ik in een wak rijd.

Kijk ik naar de relatieve sterkte dan kan ik niet anders dan concluderen dat er een non-confirmatie is tussen Randstad en de AEX (Randstad lagere top, AEX hogere top) inclusief een relatieve- sterkte -lijn onder het gemiddelde. Dit bedoel ik met ‘de dooi is ingezet’.

Randstad 13 augustus 2013
Randstad 13 augustus 2013

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

AEX 

De AEX beweegt qua trend volgens het boekje en is er geen vuiltje aan de lucht. Natuurlijk kan er elk moment een correctie optreden, maar dat is eerder regel dan uitzondering. Belangrijker is triggers te weten waarop je verwachte scenario realistisch wordt en daarop inspelen.

Welnu, hoewel de dooi is ingezet kan het ijs toch sterk genoeg blijken nog een mooie rit te maken naar 385/386. Vanaf dat punt bezien zien we weer verder, we kunnen er namelijk overheen springen op weg naar 400 of er start een grotere correctie.

AEX 13 augustus 2013
AEX 13 augustus 2013

Top 5 

De top 5 laat ook geen eenduidig beeld zien. Waar ASML en Philips last krijgen van hoogtevrees zijn het vooral RDSA en in mindere mate Unilever die best kunnen opveren.

Top-5 13 augustusi 2013
Top-5 13 augustusi 2013

Conclusie:

Hoewel de dooi is ingezet (Randstad versus AEX) houd ik vast aan het scenario dat de AEX 385 gaat opzoeken. Naast de Gann- methodiek geeft de RSI namelijk een gelijkwaardig koersdoel wat deze case sterker maakt.

Qua cycles is 24 juni als low belangrijk en de volgende mineure cycles verwacht ik op 21 en 27 augustus waarbij ik wil opmerken dat een marge van paar dagen niet ongebruikelijk is. Het komt er in het kort op neer dat ik een tijd- en prijscombinatie wil zien van 21 of 27 augustus en 385/386! Dan ga ik op het puntje van de stoel zitten…..!!! De stoploss voor dit scenario is 370.

Happy trading tijdens dit spannende schaatsavontuur!

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

3 gedachten over “AEX: Schaatsen als de dooi invalt”

  1. Cees even opletten bij winterweer : Als vrouwen op het ijs komen wordt het meestal dooi .Heb je daar ook wat aan .? (grapje) ..

  2. Aandelen hebben een heel ander patroon dan een index, dus waarom de ‘Top-5’ erbij staat is onduidelijk. Maar als je denkt je op glad ijs te bevinden met aandelen stap je gewoon in een AEX turbo long want hier zich nog wel wat rek in.

  3. Aandelen hebben inderdaad een ander patroon, dat klopt ja. Ik gebruik het enkel als een extra tool om kracht of zwakte te ontwaren om zodoende een zo solide mogelijk scenario te onderbouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.